Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Ποιος είναι ο υδατάνθρακας που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας
Ποιος είναι ο υδατάνθρακας που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας

Ποιος είναι ο υδατάνθρακας που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας

Οι υδατάνθρακες αποτελούν μια κατηγορία τροφών που θεωρείται παχυντική και γι’ αυτό και η κατανάλωσή τους είναι περιορισμένη σε πολλές δίαιτες, ενώ ταυτόχρονα όσοι κάνουν διατροφή τους αποφεύγουν. Ωστόσο, είναι σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και δεν πρέπει να τους αποκλείουμε εντελώς από το διαιτολόγιό μας.

Πού βρίσκουμε τους υδατάνθρακες; Βρίσκονται σε πολλές τροφές, ανάμεσά τους πολλά φρούτα και λαχανικά, τα δημητριακά, το ψωμί… Είναι ιδανικά συνοδευτικά για κυρίως πιάτα, αρκεί να καταναλώνονται με φειδώ αλλά και να μαγειρεύονται με τον κατάλληλο, υγιεινό τρόπο. Και εδώ σάς έχουμε τα καλά νέα της ημέρας: ένας υδατάνθρακας που πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύει τα πιάτα μας είναι οι αγαπημένες μικρών και μεγάλων πατάτες!

Αν μαγειρευτούν μάλιστα με τον κατάλληλο τρόπο –βραστές, ψητές ή σαν πατατοσαλάτα- μπορούν να συμβάλουν στη γενικότερη υγεία του οργανισμού μας.

 

 

Τα οφέλη της πατάτας 

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
Μια πατάτα μεσαίου μεγέθους, περιέχει περίπου 5 γραμμάρια φυτικών ινών. Χάρη σε αυτό, δημιουργεί αίσθημα κορεσμού ενώ βοηθά στην πέψη, στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά και στη μείωση της χοληστερίνης.

Έχει περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα
Η μπανάνα θεωρείται κύρια πηγή καλίου. Κι όμως η πατάτα την ξεπερνά κατά πολύ! Μια μέτρια πατάτα έχει περιεκτικότητα 897mg καλίου, δηλαδή 25% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης καλίου από τον οργανισμό μας. Από την άλλη, μια μέτρια μπανάνα έχει μόλις 422mg καλίου.

 

 

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Πέρα από τις φυτικές ίνες και το κάλιο, η πατάτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση. Αυτά είναι το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, το φολικό οξύ, ο φωσφόρος, καθώς και οι βιταμίνες Β και C. Παράλληλα, οι πατάτες περιέχουν αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως φλαβονοειδή, φαινολικό οξύ και καροτενοειδή.

Πλούσια περιεκτικότητα σε άμυλο
Οι πατάτες είναι πλούσια πηγή αμύλου ενώ βοηθούν τα καλά βακτήρια του εντέρου, δημιουργώντας πιο υγιές μικροβίωμα. Γι’ αυτό άλλωστε και μας δημιουργούν αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωσή τους.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πηγή: olivemagazine.gr

 

Send this to a friend