Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στην Αγία Τριάδα Παραλιμνίου η «Καλυψώ»
Στην Αγία Τριάδα Παραλιμνίου η «Καλυψώ»

Στην Αγία Τριάδα Παραλιμνίου η «Καλυψώ»

Επανέρχεται στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου το πρόγραμμα «Keep Our Sand and Sea Plastic Free», με την δημιουργία του εικαστικού έργου «Καλυψώ», το οποίο φτιάχτηκε εξ’ ολοκλήρου από πλαστικά απορρίμματα.

Η «Καλυψώ» ενθαρρύνει την μείωση της κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης και αποτελεί πρωτοβουλία του TUI Care Foundation, σε συνεργασία με το Travel Foundation και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI).

Η εκδήλωση εγκατάστασης του έργου «Καλυψώ» ήταν προγραμματισμένη αργά χθες το απόγευμα στην παραλία Αγίας Τριάδας, στο Παραλίμνι, στην παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου και των τοπικών αρχών.

Το συγκεκριμένο έργο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το φλέγον ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Καλυψώ ήταν κόρη του ωκεανού.

Ως εκ τούτου, το εικαστικό αυτό έργο αναδεικνύει την σημασία της προστασίας των θαλασσών, κυρίως από τα πλαστικά απορρίμματα που είναι η αιτία για τον θάνατο χιλιάδων θαλάσσιων οργανισμών κάθε χρόνο.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου του Δήμου Παραλιμνίου, η χελώνα «Καλυψώ» δημιουργήθηκε από πλαστικά απορρίμματα που συλλέχθηκαν από εκστρατείες καθαριότητας των παραλιών και του βυθού.

Όλες οι εκστρατείες καθαριότητας στις παραλίες πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος «Keep our Sand and Sea Plastic Free», σε συνεργασία με οργανωμένα σύνολα, τις τοπικές αρχές κι επιχειρηματίες.

Οι εκστρατείες καθαριότητας του βυθού πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του DIXAN, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Καθάρισε σε Βάθος» της GPM – Henkel, όπου δύτες ανέσυραν απορρίμματα από τον βυθό των κυπριακών θαλασσών.

Ο καλλιτέχνης – δημιουργός του εικαστικού έργου, Βαγγέλης Ευαγγέλου, χρησιμοποίησε τα πλαστικά απορρίμματα που είχε στη διάθεσή του, στοχεύοντας στο ν’ αναδείξει την μακροβιότητα του πλαστικού σαν υλικό, καθότι τα πλαστικά παραμένουν στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια.

Το υπό αναφορά έργο θα φιλοξενείται από το Δήμο Παραλιμνίου και η δημιουργία του συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Keep our Sand and Sea Plastic Free» και το Υφυπουργείο Τουρισμού.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend