Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Παρενοχλούσε σεξουαλικά για τέσσερα χρόνια την ανήλικη κόρη της συμβίας του
Παρενοχλούσε σεξουαλικά για τέσσερα χρόνια την ανήλικη κόρη της συμβίας του

Παρενοχλούσε σεξουαλικά για τέσσερα χρόνια την ανήλικη κόρη της συμβίας του

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε έφεση για μείωση της ποινής 27 χρόνων φυλάκισης, που επιβλήθηκε πρωτόδικα σε καταδικασθέντα για αδικήματα που αφορούσαν την σεξουαλική κακοποίηση παιδιού.

«Κρίνουμε ότι πολυετής ποινή φυλάκισης άρμοζε πλήρως στην παρούσα περίπτωση και η ποινή που επιβλήθηκε συνιστούσε μια δίκαιη τιμωρία για την αποτρόπαια συμπεριφορά που ο εφεσείων επέδειξε, αντικατοπτρίζοντας την αποστροφή της κοινωνίας έναντι τέτοιων εγκλημάτων και αποστέλλοντας, παράλληλα, ένα ηχηρό μήνυμα ότι εγκλήματα αυτού του είδους θα αντιμετωπίζονται από τα Δικαστήρια με την επιβολή αυστηρότατων και αποτρεπτικών ποινών», σημείωσε το Ανώτατο στην απόφασή του.

Σύμφωνα με την απόφαση, ημερομηνίας 29 Ιουλίου, ο εφεσείων, κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας, βρέθηκε ένοχος από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε 61 συνολικά κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού, του βιασμού, της διαφθοράς νεαρής γυναίκας και της κοινής επίθεσης. Θύμα των αδικημάτων ήταν ανήλικη, της οποίας η μητέρα ήταν, κατά τον ουσιώδη χρόνο, συμβία του Εφεσείοντα. Όταν άρχισε η σεξουαλική κακοποίηση, τον Οκτώβριο του 2014, η ανήλικη ήταν μόλις 6½ ετών, ενώ όταν τερματίστηκε η εγκληματική συμπεριφορά του εφεσείοντα τον Οκτώβριο του 2018 ήταν 10½ ετών.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε συντρέχουσες ποινές φυλάκισης, με μεγαλύτερη αυτή των 27 χρόνων.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, «τα γεγονότα της παρούσα υπόθεσης και οι επιβαρυντικοί παράγοντες όπως αναδείχθηκαν από το Κακουργιοδικείο, μεταξύ των οποίων η ηλικία και το ευάλωτο του θύματος, το εκτεταμένο χρονικό διάστημα που κάλυπτε η έκνομη συμπεριφορά του εφεσείοντα, τα αποτελέσματα που αυτή επέφερε στον ψυχικό κόσμο του θύματος, καθιστούσαν την υπό κρίση περίπτωση άκρως ειδεχθή και, όπως πολύ ορθά επεσήμανε το Κακουργιοδικείο, μια από τις σοβαρότερες του είδους».

Ο εφεσείων, προστίθεται, «εκμεταλλευόμενος πλήρως τη σχέση εμπιστοσύνης και οικειότητα που είχε με την ανήλικη παραπονούμενη, ενόψει του ότι ήταν ο συμβίος της μητέρας της και διέμενε στο σπίτι της, καθώς και την τρυφερή ηλικία αυτής, αλλά και την ανάγκη της να αναπληρώσει, μέσω εκείνου, τη στέρηση της πατρικής φιγούρας, διέπραξε σε βάρος της για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και επί συστηματικής βάσεως βιασμούς και σεξουαλική εκμετάλλευση, καθώς και άλλες διεστραμμένες σεξουαλικές πράξεις, προκαλώντας της με αυτό τον τρόπο τεράστια προβλήματα τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική της υγεία».

«Υπό αυτές τις περιστάσεις δεν θεωρούμε, σε καμία περίπτωση, ότι η συνολική ποινή φυλάκισης των 27 ετών που του επιβλήθηκε είναι υπερβολική», αποφαίνεται το Ανώτατο.

«Kρίνουμε ότι πολυετής ποινή φυλάκισης άρμοζε πλήρως στην παρούσα περίπτωση και η ποινή που επιβλήθηκε συνιστούσε μια δίκαιη τιμωρία για την αποτρόπαια συμπεριφορά που ο εφεσείων επέδειξε αντικατοπτρίζοντας την αποστροφή της κοινωνίας έναντι τέτοιων εγκλημάτων και αποστέλλοντας, παράλληλα,ένα ηχηρό μήνυμα ότι εγκλήματα αυτού του είδους θα αντιμετωπίζονται από τα Δικαστήρια με την επιβολή αυστηρότατων και αποτρεπτικών ποινών», σημειώνεται.

«Για όλους τους πιο πάνω λόγους θεωρούμε ότι η Έφεση πρέπει να αποτύχει», καταλήγει το Ανώτατο.

 

Send this to a friend