Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ 5 ταξιδιωτικοί προορισμοί που είναι κρυμμένοι θησαυροί
5 ταξιδιωτικοί προορισμοί που είναι κρυμμένοι θησαυροί

5 ταξιδιωτικοί προορισμοί που είναι κρυμμένοι θησαυροί

Ένα ακόμα καλοκαίρι είναι εδώ! Ακολουθήστε το Check in Cyprus στο διαδικτυακό του ταξίδι ανά την Ευρώπη και διαβάστε για εικοσιοχτώ κρυμμένους θησαυρούς τους οποίους μπορείτε να ανακαλύψετε στις φετινές σας διακοπές!

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που θα παρουσιαστούν έχουν λάβει συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πολιτικής που στοχεύει στην ισότιμη ανάπτυξη όλων των περιφερειών της Ένωσης.

•    Ρίγα – Λετονία 
Η Ρίγα είναι η πρωτεύουσα της Λετονίας κι αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη όχι μόνο της Λετονίας αλλά και των υπόλοιπων κρατών της Βαλτικής με πληθυσμό κοντά στις 640.000 κατοίκους. Η πόλη της Ρίγα ιδρύθηκε το 1201 και το ιστορικό της κέντρο, η παλιά πόλη, έχει αναγνωριστεί από την Ουνέσκο ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς χάρη στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Στη μακραίωνη ιστορία της πόλης, αποτυπώματα έχουν αφεθεί από Γερμανούς ιππότες, Σουηδούς βασιλείς και Σοβιετικούς κομισάριους. Σήμερα, η Ρίγα προσφέρει στον επισκέπτη ένα πλήθος αξιοθέατων που συνδυάζουν την τοπική παράδοση και προϊόντα με την πολιτιστική έκφραση και την ιστορία.

Το VEF Culture Palace είναι ένα από τα στολίδια της πόλης. Το κτίριο χτίστηκε μεταπολεμικά, μεταξύ 1951 και 1960, και χρησίμευσε ως πολιτιστικό κέντρο για τους εργαζόμενους του Κρατικού Ηλεκτροτεχνικού Εργοστασίου, ενός από τα σημαντικότερα εργοστάσια για εξοπλισμό επικοινωνίας στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Σήμερα το VEF Culture Palace φιλοξενεί ένα μουσείο με πλούσια συλλογή αρχείων, φωτογραφιών κι άλλου υλικού από την ιστορική πορεία του εργοστασίου όπως επίσης και πλήθος πολιτιστικών κι άλλων εκδηλώσεων. Χάρη στην Πολιτική Συνοχής και το πρόγραμμα Reconstruction of the VEF Culture Palace το κτίριο αποκαταστάθηκε αρχιτεκτονικά δίνοντας τη δυνατότητα σε πολιτιστικές ομάδες να εργαστούν πάνω στην τέχνη τους και να οργανώσουν εκδηλώσεις ενώ ταυτόχρονα οι κάτοικοι κι επισκέπτες της περιοχής να έχουν ένα σύγχρονο χώρο ψυχαγωγίας στην ανανεωμένη πια βιομηχανική ζώνη της πόλης.

Μία επίσκεψη στη Ρίγα αξίζει να συνδυαστεί με το VEF Culture Palace!

•    Μολετάι – Λιθουανία 
Η περιοχή του Μολετάι στη Λιθουανία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα της χώρας, Βίλνιους, κι είναι γνωστή για το εξαιρετικό της φυσικό τοπίο που συνθέτουν οι 220 λίμνες της οι οποίες καλύπτουν το 7% της έκτασης της περιοχής και τα δάση που καλύπτουν ένα ακόμα 27% της έκτασης. Ταυτόχρονα, η περιοχή μπορεί να είναι υπερήφανη για την έλλειψη ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω της έλλειψης βαριάς βιομηχανίας, κάτι που τη μετέτρεψε, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, σε κέντρο παρατήρησης του ουρανού.

Στο κέντρο αυτής της περιοχής δεσπόζει ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό αριστούργημα το οποίο εκσυγχρονίστηκε με τη συγχρηματοδότηση των ταμείων της Πολιτικής Συνοχής (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Το Lithuanian Ethno-Cosmology Museum είναι διαμορφωμένο σε τρία μέρη που δίνουν στον επισκέπτη μία ολοκληρωμένη εμπειρία. Στις αίθουσες του φιλοξενεί εκπαιδευτικά εργαστήρια και επιστημονικές εκδηλώσεις για την ανακάλυψη της σχέσης του ανθρώπου με το σύμπαν. Από τον πύργο ύψους 32 μέτρων, ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τα αστέρια ενώ από τον εντυπωσιακό γυάλινο θόλο να δει τη θέα προς τις έξι λίμνες της περιοχής και το δάσος Labanoras. Η εξωτερική έκθεση είναι επίσης κάτι ξεχωριστό, καθώς περιέχει ένα μοντέλο ηλιακού συστήματος, κατασκευασμένο από πέτρα. Οι ακτίνες του ήλιου δείχνουν τις χώρες στον κόσμο, την ισημερία και το ηλιοστάσιο. Σε κοντινή απόσταση, μπορείτε επίσης να βρείτε ένα ηλιακό ρολόι ύψους δύο μέτρων και μοντέλα των πλανητών.

Το Lithuanian Ethno-Cosmology Museum αξίζει μία επίσκεψη!

•    Ίναρι – Φινλανδία 
Ο δήμος του Ίναρι βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της Φινλανδίας, στην περιοχή της Λαπωνίας και αποτελεί τον μεγαλύτερο σε έκταση δήμο της χώρας. Στην περιοχή μιλιούνται τέσσερις γλώσσες, οι περισσότερες από κάθε άλλη περιοχή της Φινλανδίας, με τη μία να είναι τα Φινλανδικά και τις άλλες τρεις να αποτελούν διαφορετικές εκδοχές της γλώσσας Σάαμι ή Σάμι. Η τοπική παράδοση που συνδέει τη νομαδική ζωή με το παραδοσιακό λαπωνικό φαγητό, το φυσικό περιβάλλον και τη δυνατότητα εξερεύνησης της αρκτικής με το τσουχτερό κρύο του χειμώνα είναι κάποιοι από τους λόγους που ο τουρισμός αποτελεί και μία από τις σημαντικές πηγές εσόδων για την περιοχή.

Σε όλα τα παραπάνω, τα τελευταία χρόνια, χάρη στην Πολιτική Συνοχή, προστέθηκε κι ένας πολυχώρος πολιτισμού κι εκπαίδευσης για τον πολιτισμό των Σάαμι ο οποίος χτίστηκε στις όχθες του ποταμού Juutuanjoki στο Ίναρι. Πιο συγκεκριμένα, το Sámi Cultural Centre Sajos έχει ως κύριο σκοπό τη διατήρηση, την προώθηση και την ανάπτυξη του πολιτισμού, της γλώσσας και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των Σάμι, καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αυτόχθονων πληθυσμών. Μεταξύ άλλων, το Sámi Cultural Centre Sajos αποτελεί την έδρα της διοίκησης των Σάαμι και διαθέτει εγκαταστάσεις για τη διοργάνωση συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων, ταινιών, συναντήσεων, συνεδρίων και εκθέσεων, με τη κεντρική αίθουσα να έχει χωρητικότητα 430 ατόμων. Το νέο πολυλειτουργικό κτίριο στεγάζει επίσης, μεταξύ άλλων υπηρεσιών, το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης των Σάμι, βιβλιοθήκη και αρχείο αφιερωμένο στον τοπικό πολιτισμό.

Μία επίσκεψη στο Sámi Cultural Center Sajos θα σε βοηθήσει ν’ανακαλύψεις ανεξερεύνητες πτυχές της ζωής και του πολιτισμού της Λαπωνίας!

•    Επαρχία Πάρνου – Εσθονία 
Η επαρχία Πάρνου, ή Πάρνουμαα, είναι μια από τις δεκαπέντε επαρχίες της Εσθονίας με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, στην ακτογραμμή του Κόλπου της Ρίγας. Η πόλη διαθέτει όχι μόνο τη μεγαλύτερη κι ομορφότερη παραλία της χώρας αλλά και τις καλύτερες συνθήκες για θαλάσσια σπορ όπως την ιστιοσανίδα. Ταυτόχρονα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα την περιοχή χάρη στα πολλά μονοπάτια και το εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Επίσης, η πόλη κι η ευρύτερη περιοχή διαθέτουν ένα πλήθος από σημεία ενδιαφέροντος όπως εθνικά πάρκα, μουσείο σύγχρονης τέχνης, κτίρια που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα με ιδιαίτερα αρχιτεκτονική ομορφιά καθώς κι αρκετές εκκλησίες.

Ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής είναι και το μουσείο μπρικετών που βρίσκεται στο χωριό Tootsi, σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων περίπου από την πόλη Πάρνου. Το μουσείο στεγάζεται στο κτίριο του εργοστασίου κι αφηγείται την ιστορία του ίδιου του εργοστασίου, του εξοπλισμού του, της τύρφης και της επεξεργασίας της. Το εργοστάσιο ξεκίνησε τη λειτουργεία του στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Σήμερα, και χάρη στα ταμεία της Πολιτικής Συνοχής μέσω του προγράμματος “Industrial heritage – Revival of industrial heritage for tourism development”, το εν λόγω μουσείο έχει ενταχθεί σ’ένα συγκεκριμένο δίκτυο αξιοθέατων για δύο γειτονικές χώρες (Εσθονία – Λετονία) με σκοπό την αναβάθμιση των σημείων ενδιαφέροντος και την περαιτέρω προσέλκυση επισκεπτών. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα κατάφερε να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ευρώπης, μίας κοινής κληρονομιάς τεράστιας σημασίας κι αξίας.

Στο χωριό Tootsi, ενα εργοστάσιο που έχει μετατραπεί σε μουσείο σε περιμένει για ν’ανακαλύψεις ένα κομμάτι της κληρονομιάς της Ευρώπης.

Πηγή: CheckIn

Send this to a friend