Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας και γιατρός Μυρτώ Αζίνα Χρονίδη
Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας και γιατρός Μυρτώ Αζίνα Χρονίδη

Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας και γιατρός Μυρτώ Αζίνα Χρονίδη

Έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή, σε ηλικία 60 ετών, η βραβευμένη συγγραφέας και καταξιωμένη γιατρός Μυρτώ Αζίνα Χρονίδη.

Η εκλιπούσα είχε γεννηθεί το 1961 στη Λευκωσία και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και πήρε πρώτα βραβεία ποίησης και διηγήματος στους διαγωνισμούς του Παγκυπρίου Γυμνασίου, από όπου και αποφοίτησε. Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης για το βιβλίο της «Το Πείραμα», το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Είχε λάβει θετικές κριτικές για το μοντέρνο και αντισυμβατικό στυλ γραφής της, ενώ τα διηγήματά της έχουν προβληθεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και σε δύο κρατικά ανθολογίες.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Φρειδερίκου Γουλιέλμου της Βόννης στη Δυτική Γερμανία και ακολούθως ειδικεύτηκε στην οικογενειακή ιατρική κι έκανε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Από το 2007 εργαζόταν στο Υπουργείο Υγείας ως Ανώτερη Ιατρική Λειτουργός, συντονίζοντας θέματα Δημόσιας Υγείας. Ήταν μέλος του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου.

Εξέδωσε το βιβλίο «Ημερολόγιο 1974» στα εφηβικά της χρόνια (1977) και καταγράφει τις εμπειρίες της από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Ακολούθησαν τα βιβλία «Παθολογία» (1987), «Ραχήλ» (1997), όπου καλλιεργεί το σύντομο αφήγημα, που έχει ξεφύγει πια από την παραδοσιακή φόρμα του κλασικού διηγήματος.

Με το «Πείραμα» (2009) επιχείρησε να συστεγάσει σε ένα ιδιόμορφο σπονδυλωτό αφήγημα επιμέρους διηγήσεις, που τείνουν να προσεγγίσουν τη δομή ενός πιο συνθετικού πεζογραφήματος. Είναι η απόπειρα δύο ανθρώπων, στην αρχή της συμβίωσής τους, να γράψουν ένα λογοτέχνημα από κοινού. Μέσα από τις διάφορες ιστορίες τους, που φαινομενικά είναι αυτοτελείς, αντανακλάται ο χαρακτήρας τους και η πορεία της σχέσης τους. Το βιβλίο είναι παράλληλα ένα λογοτεχνικό πείραμα, που περιλαμβάνει διάφορους τρόπους γραφής.

Send this to a friend