Home ΛΑΡΝΑΚΑ Νέο αρχαίο λιμάνι στην Τόχνη;
Νέο αρχαίο λιμάνι στην Τόχνη;

Νέο αρχαίο λιμάνι στην Τόχνη;

ΓΡΑΦΕΙ O ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ένας νέος αρχαιολογικός χώρος στο χωριό Τόχνη, της επαρχίας Λάρνακας, φαίνεται πως βγαίνει στην επιφάνεια, μάλλον τυχαία, εξαιτίας της διάβρωσης της ακτής από τη θάλασσα. Σύμφωνα μ’ επιστολή που απέστειλε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Λάρνακας Χρίστος Ορφανίδης προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σε συγκεκριμένο σημείο της θαλάσσιας περιοχής Τόχνης, λόγω της διάβρωσης που έχει παρατηρηθεί, έχει αναδειχθεί τοίχος και αρχαία αντικείμενα, τόσο στο έδαφος, όσο και σε μικρή απόσταση εντός της θάλασσας.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που κατάφερα να συλλέξω, η περιοχή φέρει την ονομασία «Λακκιά» και στην ύστερη Εποχή του Χαλκού, μεταξύ του 1300 – 1100 π.Χ., λειτουργούσε εκεί λιμάνι, που ενδεχομένως να σχετίζεται με τον πλησιέστερο αρχαίο οικισμό της Καλαβασού», αναφέρει στην επιστολή του ο Χρ. Ορφανίδης. Ως εκ τούτου, ο βουλευτής Λάρνακας ζητά από τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά το πόσο η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι υπόψη του και ποια μέτρα λαμβάνονται για την ανάδειξη και προστασία του αρχαιολογικού αυτού χώρου.

Το λιμάνι του Κιτίου

Σε μια άλλη εξέλιξη, τον ερχόμενο Οκτώβριο υπολογίζεται να συνεχίσουν οι ανασκαφές της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής στο αρχαίο λιμάνι Κιτίου, στη Λάρνακα. Αυτή είναι η ενημέρωση που έχει ο Δήμος Λάρνακας από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, με τηνδιευκρίνιση ότι το διαχρονικό αυτό αίτημα της πόλης, δηλαδή της ανάδειξης του αρχαίου λιμανιού, θα πάρει σάρκα και οστά εφόσον οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε απαντητική του επιστολή ενημέρωσε το Δήμο Λάρνακας ότι μετά την ολοκλήρωση της μετακίνησης των γηπέδων του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας από τον χώρο του αρχαίου λιμανιού (επί της οδού Κιλκίς), πληροφόρησε άμεσα την γαλλική αρχαιολογική αποστολή σχετικά με τη δυνατότητα διενέργεια ανασκαφών στο χώρο του αρχαίου λιμανιού για σκοπούς περαιτέρω ανάδειξής του.

Στην επιστολή προστίθεται ότι η γαλλική αρχαιολογική αποστολή αιτήθηκε άδεια ανασκαφής για τον ερχόμενο Οκτώβριο και αναμένεται ότι αυτή θα ολοκληρωθεί σε μια ανασκαφική περίοδο εντός του 2021. Με την ολοκλήρωση των ανασκαφών στο χώρο, αναμένεται ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται το διαχειριστικό σχέδιο για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος για να είναι ασφαλής και φιλικός στο κοινό θα πρέπει να έχει καθορισμένες διαδρομές για πεζούς και ΑΜΕΑ, σήμανση για την κυκλοφορία των επισκεπτών και πληροφοριακές πινακίδες.

 

 

Send this to a friend