Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη ΣκαλιώτισσαΠέρασαν εφτά χρόνια από την κατεδάφιση του κτηρίου της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής – Γυμνασίου, στη Λάρνακα, και το Υπουργείο Παιδείας ακόμα δεν έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για ανέγερση νέου σχολικού κτηρίου στον ίδιο χώρο, όπως ήταν οι αρχικές δεσμεύσεις του, προς απογοήτευση των αρχών και της σχολικής εφορείας της πόλης.

Και το χειρότερο είναι πως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν φαίνεται να βρίσκεται, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου. Θυμίζουμε, ότι επανηλλειμμένα η τοπική σχολική εφορεία έχει τονίσει την ανάγκη δημιουργίας, στον ίδιο χώρο, ενός νέου γυμνασίου, προς αντικατάσταση του υφιστάμενου Γυμνασίου Δροσιάς, το κτήριο του οποίου είναι παμπάλαιο και θεωρείται πλέον ακατάλληλο.

Για τον σκοπό αυτό, η επαρχιακή γραμματέας του ΑΚΕΛ Λάρνακας Χρυστάλλα Αντωνίου απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, σημειώνοντας ότι καθυστερεί η υλοποίηση της απόφασης για ανέγερση καινούργιας σχολικής μονάδας στο χώρο προς επίλυση του σοβαρού προβλήματος υπερπληθυσμού που παρατηρείται στα γυμνάσια της πόλης κι επαρχίας Λάρνακας.


Ωστόσο, η απάντηση του Πρόδρομου Προδρόμου, ημερομηνίας 15 Ιουλίου 2021, δεν ξεκαθαρίζει το σκηνικό, ως προς τον χρονικό ορίζοντα που το αρμόδιο υπουργείο προσανατολίζεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες ανέγερσης νέου σχολείου. Αντίθετα, η απάντηση του υπουργού ήταν αόριστη, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης, αφού από την επιστολή του δεν προκύπτει ότι η ανέγερση καινούργιου σχολικού κτιρίου στο τεμάχιο της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής είναι στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου.

Υπενθυμίζουμε, ότι το ακίνητο της Διανέλλειου περιήλθε στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Παιδείας μέσω ανταλλαγής με την Εκκλησία γι’ αυτό ακριβώς τον σκοπό. Το αρμόδιο υπουργείου είναι, επίσης, ενήμερο από την Σχολική Εφορεία Λάρνακας ότι επείγει η μεταστέγαση των μαθητών του Γυμνασίου Δροσιάς.

Εξού και το αίτημα για ανέγερση νέου γυμνασίου στο τεμάχιο της πρώην Διανέλλειου. Παρόλα αυτά, όμως, όπως διαφαίνεται και μέσω της τελευταίας απαντητικής επιστολής του κ.Προδρόμου, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμα πάρει τις τελικές του αποφάσεις, σημειώνοντας μόνο ότι «η αξιοποίηση του νεοαποκτηθέντος ακινήτου θα μελετηθεί στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ανασχεδιασμού των δημόσιων εκπαιδευτηρίων μέσης εκπαίδευσης της Λάρνακας». Ως εκ τούτου, το θέμα φαίνεται πως θα έχει ακόμα «μπόλικο ψωμί» και θα πάρει χρόνο…

 

Ο Δήμος Λάρνακας μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών αναβάθμισης της εικόνας του παραλιακού μετώπου των Φοινικουδων, προχωρεί στην προκήρυξη Διαγωνισμού για την «Ανάπλαση και βελτίωση δυτικού πεζοδρόμου Λεωφόρου Αθηνών στη Λάρνακα» (30/2021).

Ο Διαγωνισμός αφορά την αντικατάσταση των υφιστάμενων πλακών πέτρας Τόχνης με νέες γρανιτόπλακες στο δυτικό μέρος του πεζόδρομου, δηλαδή όπου βρίσκονται τα κέντρα αναψυχής. Το έργο αναμένεται να αρχίσει τον Οκτώβριο του 2021.

Οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν σύμφωνα με τα έγγραφα του Διαγωνισμού μέχρι την Παρασκευή, 10/9/2021 και ώρα 11.00 π.μ. στο Κιβώτιο Προσφορών του Δήμου Λάρνακας που βρίσκεται στον 5ο όροφο των Κεντρικών Γραφείων του Δήμου, γωνία Λεωφόρου Αθηνών και οδού Νικολάου Λανίτη, 6300 Λάρνακα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν τα έγγραφα του Διαγωνισμού, χωρίς καμία χρέωση, μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων (www.eprocurement.gov.cy).

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Προσφορών του Δήμου Λάρνακας στο τηλ. 24816574.

Το Έργο χρηματοδοτείται από τον Δήμο Λάρνακας και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θάλασσα 2014-2020.

 

Σ’ ένα εξάμηνο αναμένεται ότι θα τεθεί σε ισχύ το νέο Σχέδιο Περιοχής στον χώρο του πρώην διυλιστηρίου, στη Λάρνακα. Η εφαρμογή του Σχεδίου Περιοχής εκτιμάται ότι θα διαφοροποιήσει τόσο τα πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής, όσο και την αξία της ακίνητης περιουσίας, διανοίγοντας παράλληλα μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στα ανατολικά παράλια της πόλης.

Πρόκειται για μια παραλιακή περιοχή η οποία παρέμεινε «εγκλωβισμένη» για περίπου μισό αιώνα λόγω λειτουργίας του διυλιστηρίου και των εταιρειών υγρών καυσίμων και υγραερίου. Πλέον, με την δρομολόγηση της μεταφοράς όλων των οχληρών εγκαταστάσεων στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, η Λάρνακα γυρίζει επιτέλους σελίδα.

Το Σχέδιο Περιοχής αναλύθηκεμε κάθε λεπτομέρεια από τον δημοτικό μηχανικό του Δήμου Λάρνακας Ανδρέα Καρακατσάνη σε πρόσφατη εκδήλωση που έγινε, κατά την οποία παρουσιάστηκε η πορεία των διαδικασιών μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου. Η ολοκληρωμένη πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2020 και αυτό το διάστημα είναι η περίοδος εξέτασης των ενστάσεων από την Επιτροπή Μελέτης Ενστάσεων.

Η σχετική νομοθεσία προνοεί μια περίοδο 14 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων, εντός της οποίας πρέπει να γίνει η εξέταση, να σταλούν οι εισηγήσεις στον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος με την σειρά του θα διαμορφώσει τις εισηγήσεις του προς το Υπουργικό Συμβούλιο, που θα πάρει και την τελική απόφαση. Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, το τελικό κείμενο του εγκεκριμένου Σχεδίου Περιοχής υπολογίζεται ότι θα δημοσιευτεί καιθα τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2022. Το Σχέδιο Περιοχής καλύπτει μια έκταση 421 εκταρίων, δηλαδή 4,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το ποσοστό επί του εμβαδού του τοπικού σχεδίου είναι 3,5%.Το Σχέδιο Περιοχής θα εισάγει μοντέρνες μεθόδους ενεργής πολεοδομίας, όπως αστικό αναδασμό, οικογειτονιές και πολυλειτουργικότητα, ενώ θα προωθεί την αειφορία, την βιώσιμη κινητικότητα και την κυκλική οικονομία κάτω από την ομπρέλα της ολοκληρωμένης αστικής αναζωογόνησης, η οποία περικλείει περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές, πολιτιστικές και άλλες παραμέτρους.

Ποιες περιοχές καλύπτει

Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ.Καρακατσάνη, η περιοχή του Σχεδίου καλύπτει την ακτογραμμή και τον χερσαίο χώρο μεταξύ του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας και της θάλασσας, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου, τον ποταμό Αρχάγγελο – Καμίτση και τα κανάλια ομβρίων, την περιοχή όπου βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου, τις οικιστικές περιοχές πίσω από το λιμάνι Λάρνακας, την περιοχή Αρκολείβαδων στο Δήμο Λειβαδιών καθώς και μια μεγάλη έκταση γεωργικής γης στα όρια του Δήμου Λειβαδιών.

Στις νέες περιοχές ανάπτυξης θα επιτρέπεται ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, όπως τουρισμός, εμπόριο, γραφεία, κατοικίες, χώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας. Θα επιτρέπονται,επίσης, κι άλλες χρήσεις που κατά την κρίση της Πολεοδομικής Αρχής θα τονώσουν την ποικιλομορφία, την επιχειρηματικότητα και τον επιδιωκόμενο χαρακτήρα της περιοχής. Ειδικά στον Κεντρικό Πολυλειτουργικό Πυρήνας (ΚΠΠ) της υπό αναφορά περιοχής, θα επιτρέπεται ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, όπως το εμπόριο, τα γραφεία, οι κατοικίες και επιθυμητές χρήσεις αναψυχής, ψυχαγωγίας, τουρισμού, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πολιτισμού, κοινωνικής μέριμνας και κέντρων υγείας. Για όλες τις χρήσεις προβλέπεται αύξηση συντελεστή δόμησης. Στην περιοχή αυτή θα επιτρέπεται ακόμακαι η ανέγερση πύργων σε τεμάχια με ελάχιστο καθαρό εμβαδό 20 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, με μέγιστο αριθμό ορόφων τους 20 και μέγιστο ύψος τα 90 μέτρα.

 

 

 
Send this to a friend