Home ΛΑΡΝΑΚΑ Διεκδικεί πανεπιστημιακή σχολή η Λάρνακα
Διεκδικεί πανεπιστημιακή σχολή η Λάρνακα

Διεκδικεί πανεπιστημιακή σχολή η Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ O ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Επιμένει να διεκδικεί πανεπιστημιακή σχολή η Λάρνακα. Το αίτημα αυτό θα βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα της ατζέντας του Δήμου Λάρνακας κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην πόλη, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο (δεν ανακοινώθηκε ακόμα η ημερομηνία).

Η επίσκεψη του ΠτΔ, για σκοπούς εξέτασης της πορείας βασικών έργων υποδομής που χρειάζεται η πόλη και η επαρχία, επρόκειτο αρχικά να γίνει αυτό τον μήνα, ωστόσο πήρε αναβολή για τις αρχές φθινοπώρου. Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε στο Larnakaonline ότι ο δήμος δεν εγκαταλείπει το αίτημα για φιλοξενία πανεπιστημιακής σχολής παρόλο που αρχικά έχει απορριφθεί, θεωρώντας πως ο χώρος του πρώην διυλιστηρίου είναι ιδανικός για να φιλοξενήσει κάποια σχολή ή παράρτημα του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο να έχει άμεση σχέση μ’ επαγγέλματα της θάλασσας.

Ένα εξ’ ίσου σημαντικό θέμα για τη Λάρνακα αποτελεί και η αποκατάσταση της παραλίας ανατολικά της πόλης, όπου βρισκόντουσαν οι πετρελαιοδεξαμενές. Μετά την κατεδάφιση των πλείστων δεξαμενών υγρών καυσίμων (υπολείπεται η αποξήλωση των δεξαμενών της ExxonMobil) και του επικείμενου τερματισμού (και κατεδάφισης) των εγκαταστάσεων υγραερίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, απαιτείται να γίνει η κατάλληλη επίχωση στην συγκεκριμένη παραλία, συνολικού μήκους περίπου δυόμισι χιλιομέτρων.

«Το πρόβλημα της διάβρωσης είναι έντονο στην παραλία αυτή, αφού η θάλασσα χρειάζεται να πάει μέσα τουλάχιστον 100 μέτρα. Ως εκ τούτου, η επίχωση και η ανάκτηση της παραλίας είναι αναγκαία, ώστε να μπορέσουν να γίνουν τα δημόσια έργα (πεζόδρομος, πάρκα κ.α.) που προγραμματίζονται εκεί», σημείωσε ο κ.Βύρας.

Αντιπλημμυρικά για Καμάρες

Μπορεί πρόσφατα το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας να παρουσίασε επίσημα τα δύο αντλιοστάσια ομβρίων υδάτων που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους προς εξυπηρέτηση ευπαθών (ως προς τις πλημμύρες) περιοχών εντός της πόλης, ωστόσο τα έργα αυτά δεν θα εξυπηρετούν τις περιοχές Καμάρες και Βεργίνας, οι οποίες αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα πλημμυρών όποτε παρατηρούνται έντονες βροχοπτώσεις. Η μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα που θα καλύψουν τις συγκεκριμένες περιοχές δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί παρόλο που εξαγγέλθηκε από το κράτος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Δεκεμβρίου 2014…

Ο Α. Βύρας είπε ότι έκτοτε το θέμα παρέμεινε στάσιμο, γι’ αυτό και ο Δήμος Λάρνακας θα το θέσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση για επίσπευση των διαδικασιών. Όσον αφορά την Γ΄ φάση του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, που περνά από την τουριστική περιοχή Ορόκλινης, ο κ.Βύρας ανέφερε πως εάν μέχρι την επίσκεψη του ΠτΔ δεν έχουν προκηρυχθεί οι προσφορές για κατασκευή του έργου, τότε είναι βέβαιο πως και αυτό το θέμα θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης.

Send this to a friend