Home ΛΑΡΝΑΚΑ Το Κέντρο Λαϊκής Δημιουργικότητας στη Λάρνακα
Το Κέντρο Λαϊκής Δημιουργικότητας στη Λάρνακα

Το Κέντρο Λαϊκής Δημιουργικότητας στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Άρχισε τη λειτουργία του το Κέντρο Λαϊκής Δημιουργικότητας στον Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού που στεγάζεται στο κτήριο της πρώην Λέσχης Λάρνακας, επί της οδού Ζήνωνος Κιτιέως. Στο Κέντρο Λαϊκής Δημιουργικότητας συμμετέχουν η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, οι Δήμοι Λευκάρων, Αθηένου και Λιβαδιών καθώς κι εργαστήρια κεραμικής.

Πλέον, οι επισκέπτες στο ιστορικό κτήριο, το οποίο πρόσφατα έχει ανακαινιστεί, μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά την κατασκευή και δημιουργία παραδοσιακών έργων λαϊκής τέχνης, όπως είναι τα λευκαρίτικα κεντήματα, οι αθηενίτικες δαντέλες, η καλαθοπλεχτική Λειβαδιών και άλλες τέχνες που είναι συνυφασμένες με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης κι επαρχίας Λάρνακας.

Το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, καθημερινές και Σάββατο. Αξίζει να σημειωθεί, πως το κτήριο της πρώην Λέσχης Λάρνακας θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα της πόλης και είναι συνυφασμένο με την ιστορία της. Βρίσκεται στον ιστορικό πυρήνα της πόλης, απέναντι από το Μουσείο Πιερίδη και σε πολύ κοντινή απόσταση από το κτήριο της πρώην Οθωμανικής Τράπεζας και από άλλα ιστορικά κτήρια παρά την πλατεία Βασιλέως Παύλου.Εκτιμάται ότι κτίστηκε το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και η αρχική του χρήση ήταν οικία που ανήκε στην οικογένεια Ματτέϊ.

Επρόκειτο για μια πλούσια οικογένεια γαιοκτημόνων, ιταλικής καταγωγής και Λατίνων της Κύπρου. Με την άφιξη των Άγγλων, το 1878, το κτήριο μετατράπηκε σε λέσχη για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους στρατιωτικούς. Στην αυλή του κτηρίου δημιουργήθηκε το πρώτο γήπεδο τένις που έγινε ποτέ στην Κύπρο. Μετά το 1960 μετονομάστηκε από EnglishClub σε Λέσχη Λ/κας. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και για περίπου ένα χρόνο φιλοξένησε οικογένειες προσφυγών.

Το κτίριο είναι Τ/Κ ιδιοκτησίας και σήμερα είναι μισθωμένο στο Δήμο Λάρνακας. Η ανάπλαση του κτηρίου συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής  Ανάπτυξης, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Send this to a friend