Home ΛΑΡΝΑΚΑ Επιστημονική Ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών επισκέπτεται τις πυρόπληκτες περιοχές σε ορεινή Λάρνακα και Λεμεσό
Επιστημονική Ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών επισκέπτεται τις πυρόπληκτες περιοχές σε ορεινή Λάρνακα και Λεμεσό

Επιστημονική Ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών επισκέπτεται τις πυρόπληκτες περιοχές σε ορεινή Λάρνακα και Λεμεσό

Σε συνέχεια της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 3 Ιουλίου 2021 σε ορεινές περιοχές των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) κάλεσε στην Κύπρο εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με στόχο την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στις επηρεαζόμενες περιοχές και τη συμβολή στη μείωση των επιπτώσεων από τη μεγάλη πυρκαγιά. 

Η εν λόγω επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Δρ. Ευθύμιο Λέκκα, ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια αξιόλογη ερευνητική και επιστημονική δραστηριότητα στον τομέα διαχείρισης φυσικών καταστροφών και έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία από τις πυρκαγιές στην Ηλεία, την Πάρνηθα, τον Ταΰγετο, τη Μονεμβασιά, τα Κύθηρα, τη Χίο, το Μάτι και την Εύβοια, στις οποίες εκτελέστηκαν ειδικές έρευνες διαχείρισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έφτασε σήμερα στην Κύπρο και θα παραμείνει μέχρι την Πέμπτη. Κατά την παραμονή της, θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη ολοήμερη περιοδεία στις πυρόπληκτες περιοχές των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού.  Από την περιοδεία αναμένεται ότι θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία θα εμπλουτίσουν τις εισηγήσεις της αρμόδιας ομάδας εργασίας που συστάθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 7/7/2021, με στόχο την άμεση υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στις επηρεαζόμενες περιοχές. Στην εν λόγω ομάδα εργασίας συμμετέχουν εκπρόσωποι του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, του Τμήματος Δασών και του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης του ΥΓΑΑΠ, καθώς και εκπρόσωποι των Επαρχιακών Διοικήσεων Λάρνακας και Λεμεσού.

Την Πέμπτη, η ομάδα θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, τον οποίο θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της περιοδείας.

Send this to a friend