Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Σε τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, από τις 8π.μ. μέχρι τις 12μ.μ., κατήλθαν χθες Πέμπτη (15/7) οι διευθυντές κλινικών στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη αναισθησιολόγων στο νοσηλευτήριο.

Το κενό αυτό δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα κυρίως στη λειτουργία των χειρουργείων, τα οποία αναγκαστικά ακυρώνονται, ενώ προκαλούνται και αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ευρύτερη λειτουργία του νοσοκομείου. Προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων παρατηρούνται και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, το Αναισθησιολογικό Τμήμα στελεχώνεται σήμερα μόνο από τέσσερις αναισθησιολόγους, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον έξι προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών.

Ο Σωτήρης Κούμας προειδοποίησε τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και το Υπουργείο Υγείας ότι τα μέτρα θα κλιμακωθούν εάν δεν συμπληρωθεί άμεσα το έμψυχο δυναμικό του Αναισθησιολογικού Τμήματος Λάρνακας.

«Το πρόβλημα είναι εμφανέστατο κι εκτός από τα χειρουργεία, έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρη τη λειτουργία του νοσοκομείου. Δεν μπορεί να μένει ακάλυπτη από αναισθησιολόγους ολόκληρη επαρχία», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ.

Κληθείς, δε, να σχολιάσει την διαβεβαίωση του ΟΚΥΠΥ ότι οι δύο θέσεις αναισθησιολόγων θα καλυφθούν τους προσεχείς μήνες, ο κ.Κούμας διερωτήθηκε τι θα απογίνει το νοσοκομείο στο μεσοδιάστημα.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας βρέθηκε την ίδια μέρα για προγραμματισμένη επίσκεψη ο νέος Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος συνοδευόταν από την ηγεσία του ΟΚΥΠΥ.

Η επίσκεψη συνέπεσε με τη στάση εργασίας των γιατρών που ζήτησαν να δουν τον υπουργό. Ο κ. Χατζηπαντέλας συνάντησε τους απεργούς και έδωσε διαβεβαιώσεις ότι το πρόβλημα θα λυθεί.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου είπε πως έχει γίνει η πρόσληψη τριών γιατρών.

Όπως εξήγησε, ο πρώτος θα ξεκινήσει εργασία αρχές Αυγούστου, ο δεύτερος τέλη Αυγούστου και ο τρίτος αρχές Σεπτεμβρίου…

 

Ψυχιατρείο ή στο εδώλιο του κατηγορουμένου; Αυτές είναι οι δύο βασικές εκδοχές για το μέλλον του τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου, έπειτα από την καταγγελία σε βάρος του περί βιασμού γυναίκας που διαπράχθηκε πριν από δέκα χρόνια στην Μητρόπολη Κιτίου.

Το Κακουργιοδικείο Λάρνακας θα ανακοινώσει στις 21 Ιουλίου την ενδιάμεση απόφασή του, κατά πόσο ο 83χρονος τέως ιεράρχης είναι ή όχι ανίκανος να παρακολουθήσει την δικαστική διαδικασία. Εφόσον το Κακουργιοδικείο αποφανθεί πως ο τέως Κιτίου είναι ικανός να παρακολουθήσει την δικαστική διαδικασία, τότε θα του απαγγελθεί η κατηγορία του βιασμού και θα κληθεί ν’ απαντήσει εάν την παραδέχεται ή όχι. Θεωρείται βέβαιο πως θ’ απαντήσει μη παραδοχή. Εφόσον, όμως, το δικαστήριο κρίνει πως ο κατηγορούμενος όντως είναι ανίκανος να παρακολουθήσει την δικαστική διαδικασία, όπως είναι η θέση της υπεράσπισης (λόγω άνοιας και ψυχικής διαταραχής), τότε το Κακουργιοδικείο αναμένεται να εκδώσει διάταγμα υποχρεωτικής κράτησής του σε ψυχιατρικό κέντρο.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου, οι δύο πλευρές, υπεράσπιση και κατηγορούσα αρχή, κατέθεσαν γραπτώς τις αγορεύσεις τους προς υποστήριξη των θέσεων τους.

 

Ο Δήμος Αθηένου θα τελέσει επίσημο μνημόσυνο υπέρ ανάπαυσης των ψυχών των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974, το οποίο θα τελεστεί στην Εκκλησία της Παναγίας Χρυσελεούσας στην Αθηένου, την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021.

Στο μνημόσυνο θα παραστεί και θα εκφωνήσει επιμνημόσυνο λόγο εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας o κ. Στέλιος Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στους τάφους των πεσόντων στο Κοιμητήριο Αθηένου.

Για την κατάθεση στεφάνων παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι όπως το δηλώσουν έγκαιρα στα γραφεία του Δήμου, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 16/7/2021 και ώρα 13:00, στα τηλ. 24811370/24524004, για καλύτερο προγραμματισμό.

Λόγω της κατάστασης με την πανδημία, παρακαλείται ο κάθε Φορέας να εκπροσωπηθεί με μόνον έναν αντιπρόσωπο στην κατάθεση στεφάνων.

 

 

Send this to a friend