Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η «Θεά Δωρίδα»μέρος των Καταδυτικών Διαδρομών Λάρνακας
Η «Θεά Δωρίδα»μέρος των Καταδυτικών Διαδρομών Λάρνακας

Η «Θεά Δωρίδα»μέρος των Καταδυτικών Διαδρομών Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Το όνομα της μυθικής θεάς της θάλασσας Δωρίδας θα πάρει ο φυσικός ύφαλος στον κόλπο της Λάρνακας. Η τοπική εταιρεία τουρισμού ανακοίνωσε τ’ όνομα που αποφασίστηκε μέσω διαγωνισμού, ο οποίος είχε προκηρυχθεί την περασμένη άνοιξη και απευθυνόταν σε μαθητές δημοτικών σχολείων της πόλης κι επαρχίας Λάρνακας, από τους οποίους ζητήθηκε να υποβάλουν ιδέες για την ονοματοδοσία του υφάλου που έχει δημιουργηθεί στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Ορόκλινης.

Η πρόταση που τελικά επιλέχθηκε ήταν τ’ όνομα Δωρίδα, που προήλθε από το Δημοτικό Σχολείο Ορόκλινης κι επιλέχθηκε ανάμεσα σε 17 πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Δωρίδα ήταν κόρη του Τιτάνα Ωκεανού και της Τιτανίδας Τηθύος (μία από τις Ωκεανίδες),που παντρεύτηκε τον Νηρέα.

Μαζί απέκτησαν 50 θυγατέρες, που είναι γνωστές ως Νηρηίδες. Νεότεροι ερευνητές θεωρούν τη Δωρίδα αντιπρόσωπο του θαλάσσιου ζωικού βασιλείου και ως μία ακόμα προσωποποίηση της θάλασσας. Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από εκπροσώπους των συντελεστών του διαγωνισμού και από ειδικούς της θάλασσας και τηςναυτιλίας.

Ο ύφαλος Δωρίδα προστέθηκε στον κατάλογο καταδυτικών σημείων της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής(ΕΤΑΠ) Λάρνακας μαζί με το ναυάγιο Ζηνοβία και τους τεχνητούς υφάλους «Ελπίδα» και «Lef 1». Βρίσκεται σε βάθος 7-10 μέτρων στον κόλπο της Λάρνακας. Πρόκειται για φυσικό ύφαλο που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον όσον αφορά στην ύπαρξη θαλάσσιας ζωής, καθότι σ’ αυτόν βρίσκονται προσκολλημένα πολλά είδη σπόγγων, ενώ περιτριγυρίζεται και από πυκνά λιβάδια Ποσειδώνιας.

Στην περιοχή εύκολα μπορεί κανείς να συναντήσει διαφόρων ειδών ψαριών, όπως κουρκούνες, ρώσσους, ορφούς, σφυρίδες, σκάρους και σωρκούς. Το ψάρεμα στην περιοχή απαγορεύεται βάσει σχετικού διατάγματος. Με πρωτοβουλία της ΕΤΑΠ Λ/κας, ο φυσικός ύφαλος Δωρίδα αναμένεται σύντομα να χαρτογραφηθεί από την επιστημονική ομάδα του CMMI και θ’ αποτελέσει μέρος των υπό διαμόρφωση καταδυτικών διαδρομών Λάρνακας.

Send this to a friend