Νικόλας Ιωάννου: Ο 18χρονος Κύπριος της Αμερικής με δική του εταιρεία
Ο Νικόλας Ιωάννου είναι ένας Κύπριος της Αμερικής, μόλις 18 χρονών.
Ήδη από τα 16 του, λόγω εξαιρετικής επίδοσης στο σχολείο, εισήχθη, νωρίτερα, στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον για να σπουδάσει Πληροφορική.
Πάθος του η τεχνολογία και μαζί με έναν συνομήλικο συμφοιτητή του δημιούργησαν τη δική τους σταρτ-απ εταιρία με το όνομα «Spira», η οποία πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Galileo εταιρεία ιατρικής περίθαλψης στη Νέα Υόρκη.
Ο Νικόλας παραχώρησε συνέντευξη στο ΣΙΓΜΑ και τον δημοσιογράφο Παύλο Πίττα.
Αυτούσια η συνέντευξη:
Γεια σου, Νικόλα! Αρχικά, θέλω να σε ρωτήσω πώς δημιουργήθηκε η “Spira” και περί τίνος επρόκειτο.
-Θα πάρω τα πράγματα από την αρχή. Ο συνιδρυτής μου κι εγώ πηγαίναμε σε διαφορετικά σχολεία, εδώ στο Σιάτλ, όταν σταματήσαμε για να αρχίσουμε νωρίτερα τις σπουδές μας στην Πληροφορική, στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Εκεί γνωριστήκαμε και μοιραστήκαμε το ενδιαφέρον μας για την υγεία και την τεχνολογία. Μια μέρα, καθώς έβλεπα τον πατέρα μου, ο οποίος είναι γιατρός, διαπίστωσα πόσο απαρχαιωμένη ήταν η τεχνολογία που χρησιμοποιούσε. Ήξερα, λοιπόν, ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι, ώστε αυτό να βελτιωθεί. Κι έτσι, γεννήθηκε η “Spira”.
Ποιος ήταν ο σκοπός της “Spira”;
-Στο πλαίσιο της τηλεϊατρικής, όταν επικοινωνείς, τηλεφωνικώς, με τον γιατρό σου, η επικοινωνία είναι πολλές φορές αναποτελεσματική. Πολλές φορές, ο γιατρός χάνει χρόνο, κάνοντας ερωτήσεις για πιθανά συμπτώματα, κάτι που μπορεί ν’ αυτοματοποιηθεί.
Αυτό που κάνει η “Spira”, είναι να ευκολύνει τις εταίρίες τηλεϊατρικής να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό σύστημα παροχής υπηρεσιών. Ο ασθενής θα μπορεί να τα συμπληρώσει (τα συμπτώματα) πριν την επίσκεψή του στον γιατρό.
Πώς αντέδρασες όταν ο ιδιοκτήτης της “Galileo” επικοινώνησε μαζί σου και σου ανακοίνωσε ότι προτίθεται ν’ αγοράσει τη “start-up” σου;
-Ήταν υπέροχο! Δουλέψαμε πολύ σκληρά και πιστεύω ότι η ενέργεια ανάμεσα στη “Galileo” και τη “Spira”, μπορούν να οδηγήσουν, στο επόμενο στάδιο, τα προϊόντα μας και τα δικά τους. Οπότε είμαι πολύ ενθουσιασμένος.
Κι είναι γεγονός, ότι ο ιδιοκτήτης “Galileo” , δε γνώριζε το νεαρό της ηλικίας σας.
-Ήταν ένα απ’ τα πράγματα που θαύμασα σ’ αυτόν. Μπορούσε να μάς αξιολογήσει βάσει των ικανοτήτων μας και τι μπορούμε να συνεισφέρουμε, κι’ όχι με βάση την ηλικίας μας, που δεν είναι παρά μόνο ένας αριθμός.
Τώρα, εργάζεσαι για τη “Galileo”. Έχεις διακόψει προσωρινά τις σπουδές σου;
-Ναι, τώρα εργάζομαι ως μηχανικός λογισμικού στη “Galileo”, και έχω διακόψει τις σπουδές μου. Μαθαίνω τόσα πολλά πράγματα, καθημερινά στη δουλειά κι αυτό είναι ανεκτίμητο, καθώς δε θα μπορούσα να τα μάθω στο Πανεπιστήμιο. Είμαι ενθουσιασμένος που δουλεύω εκεί και μαθαίνω τόσα πολλά.
Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;
-Πιστεύω πως στο τέλος της ημέρας, ο συνιδρυτής μου κι’ εγώ, θα θέλαμε να δημιουργήσουμε μια νέα εταιρία. Οπότε μετά τη “Galileo”, θα δημιουργήσουμε μια νέα εταιρία.
Αναζήτηση ιδεών, λοιπόν. Τι θα συμβούλευες τους νέους που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους “start-up” και να είναι επιτυχημένοι;
-Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο, το πιο σημαντικό μάθημα, απ’ όλη αυτή τη διαδικασία, είναι πως, αν υπάρχει ένα πρόβλημα για να επιλύσεις, το οποίο πιστεύεις ότι είναι σημαντικό να λυθεί , θα βρεις τον τρόπο να το κάνεις.
Πολλοί πιστεύουν πως πρέπει να ασχοληθούν με το “Consulting” ή με κάτι άλλο. Αν πιστεύεις, όμως, ότι πράγματι θέλεις να δημιουργήσεις μια εταιρία, πέσε με τα μούτρα και προσπάθησε πολύ για να το πετύχεις.