Home ΛΑΡΝΑΚΑ Λάρνακα: Η παράνομη αλιεία επηρεάζει τον καταδυτικό τουρισμό
Λάρνακα: Η παράνομη αλιεία επηρεάζει τον καταδυτικό τουρισμό

Λάρνακα: Η παράνομη αλιεία επηρεάζει τον καταδυτικό τουρισμό

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στη Λάρνακα, αποτελεί το φαινόμενο της παράνομης αλιείας και η αδυναμία πάταξής του.

Σε υπόμνημα που παρέδωσε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας προς τους νεοεκλεγέντες βουλευτές της επαρχίας, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί τους, τονίζονται οι εντατικές προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια από διάφορα υπουργεία και φορείς για ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, προσπάθειες, όμως, που τορπιλίζονται εξαιτίας της παράνομης αλιείας.

Η εταιρεία τουρισμού σημειώνει ότι τα διαβήματα για πάταξη του πιο πάνω φαινομένου προς τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία και κυβερνητικά τμήματα χρονίζουν, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την παράνομη αλιεία που διενεργείται στην θαλάσσια περιοχή του παγκοσμίως γνωστού ναυαγίου του εμπορικού πλοίου Ζηνοβία.

Όπως επισημαίνεται στο υπόμνημα της ΕΤΑΠ, δυστυχώς δεν έχει γίνει κατορθωτό όλα αυτά τα χρόνια να εξευρεθεί μια αποτελεσματική λύση.

«Αρκετά συχνά, καταδυτικές σχολές και άλλοι επιχειρηματίες θαλασσίων δραστηριοτήτων μας πληροφορούν ότι τόσο στη νέα θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή του τεχνητού υφάλου Λάρνακας, όσο και στην περιοχή του Ζηνοβία παρατηρείται παράνομο ψάρεμα, επιφέροντας πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη των υφάλων που αποτελούν σημαντικούς καταδυτικούς προορισμούς», υπογραμμίζεται στο υπόμνημα της εταιρείας τουρισμού προς τους βουλευτές.

Συνεπώς, δεδομένου ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει εδώ και χρόνια και οι πρακτικές που εφαρμόζονται, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης επιτήρησης, δεν επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, η ΕΤΑΠ Λάρνακας πρότεινε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όπως στο έργο του Τμήματος Αλιείας και της Λιμενικής Αστυνομίας συμβάλει και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) που εδρεύει στη Λάρνακα, το οποίο διαθέτει προηγμένο σύστημα παράκτιας παρατήρησης.

Ρόλος εντοπισμού

Θέση της εταιρείας είναι ότι το ΚΣΕΔ θα μπορούσε ν’ αναλάβει τον ρόλο του εντοπισμού παράνομης αλιείας στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και να προβαίνει στις ανάλογες αναφορές στ’ αρμόδια τμήματα.

Παράλληλα, η εταιρεία τουρισμού προτείνει όπως επιτραπεί στις αρμόδιες αρχές, όπως για παράδειγμα το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, η χρήση καμερών επιτήρησης του θαλάσσιου χώρου όπου το κράτος έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει πόρους για τη δημιουργία προστατευόμενων περιοχών, καθότι, όπως επισημαίνεται, η 24ωρη επιτήρηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον τρόπο αυτό.

Ήδη, τα δύο αρμόδια υπουργεία, Δικαιοσύνης και Γεωργίας, εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης, την ίδια ώρα που ζητήθηκε και η συνδρομή των βουλευτών προς αυτή την κατεύθυνση.

Send this to a friend