Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Έτσι θα αποκτήσεις το ψηφιακό πιστοποιητικό (ΒΙΝΤΕΟ)
Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Έτσι θα αποκτήσεις το ψηφιακό πιστοποιητικό (ΒΙΝΤΕΟ)

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Έτσι θα αποκτήσεις το ψηφιακό πιστοποιητικό (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρέχει να προλάβει το Υφυπουργείο Καινοτομίας για την 1η Ιουλίου όπου θα τεθεί σε εφαρμογή το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της ΕΕ. 

Ερωτηθείς εάν η χώρα μας θα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του την 1η Ιουλίου, ο Υφυπουργός Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος ανέφερε πως “αυτός είναι ο στόχος παρόλο που υπάρχει μια μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων εάν κάποια κράτη μέλη δεν είναι έτοιμα”. Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ανέφερε,

“Είμαστε σε φάση δοκιμών, θεωρώ ότι θα είμαστε έτοιμοι”.

Παράλληλα, εξήγησε πως οι πολίτες θα μπορούν να αποκτήσουν το ψηφιακό πιστοποιητικό μέσω ηλεκτρονικής διεύθυνσης.

“Θα γίνεται μια ταυτοποίηση όπως και στη Πύλη Εμβολιασμού με ένα otp (onetime passcode), θα βάλεις είτε το όνομα είτε την ημερομηνία γέννησης, και αφού πιστοποιηθείς θα σε ρωτάει τι είδους πιστοποιητικό χρειάζεσαι. Αφού το επιλέξεις θα υποβάλεις το αίτημά σου και σε πραγματικό χρόνο θα ελέγξει εάν δικαιούσαι το πιστοποιητικό”.

Σημειώνεται ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ είναι η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο είτε έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα, ή έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Ο κ. Κόκκινος διευκρίνισε ότι οι πιστοποιημένοι πάροχοι υπηρεσιών που διενεργούν rapid tests να ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο σε μια βάση δεδομένων για το αποτέλεσμα.

“Ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα”

Όσο για το εάν αναμένονται προβλήματα με την εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού ο κ. Κόκκινος είπε πως οι δυσκολίες που ενδεχομένως να προκύψουν είναι στο θέμα εγγυρότητας δεδομένων.

“Ενδεχομένως θα υπάρξουν προβλήματα, δυσκολίες που ενδεχομένως θα προκύψουν γιατί είναι νέα εφαρμογή, είναι στο θέμα της εγγυρότητας των δεδομένων. Δηλαδή η βάση δεδομένων ενός ατόμων που έχει εμβολιαστεί είναι είτε στα ελληνικά ή στα αγγλικά, ανάλογα με το πως έκλεισα το ραντεβού, ή έδωσα το κινητό τηλέφωνο κάποιου δικού μου ατόμου για το ραντεβού, ή το έκλεισε ένα άλλο άτομο για μένα και έβαλε το δικό μου κινητό. Οπότε το OTP θα πάει σε αυτόν. Άρα πρέπει να γίνει αλλαγή από τον πολίτη για το κινητό”.

Σημείωσε ότι οι διαδικασίες όσον αφορά στις αλλαγές θα ανακοινωθούν σύντομα. Πρόσθεσε πως τα στοιχεία του πολίτη πρέπει να είναι διατυπωμένα με τους χαρακτήρες που εμφανίζονται στο έγγραφο με το οποίο θα ταξιδέψει.

“Ο πολίτης θα πρέπει να ελέγξει ότι όπως είναι διατυπωμένο στο ταξιδιωτικό έγγραφο θα είναι το ίδιο και στο πιστοποιητικό”.

Η ψηφιακή έκδοση θα μπορεί να αποθηκευτεί σε κινητή συσκευή. Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να ζητήσουν έντυπη έκδοση. Και οι δύο εκδόσεις θα περιλαμβάνουν κωδικό QR με τις κύριες πληροφορίες, καθώς και ψηφιακή σφραγίδα που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.

Πηγή: alphanews.live 

Send this to a friend