Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τα 9 έργα που πήραν «πράσινο» φως το 2021
Τα 9 έργα που πήραν «πράσινο» φως το 2021

Τα 9 έργα που πήραν «πράσινο» φως το 2021

Τα εννέα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα που πήραν την θετική γνωμοδότηση μέσα στο 2021 μετά από Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, παρουσιάζει το Insider. Συνήθως οι γνωμοδοτήσεις γίνονται σεβαστές από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όταν θα πρέπει να πληρούνται κάποιες άλλες προϋποθέσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «κοκκίνισμα» της έκθεσης για τον αυτοκινητόδρομο Αστρομερίτη – Ευρύχου με περιβαλλοντικούς όρους. Στην προκειμένη περίπτωση το Υπουργικό δεν δέχθηκε τη γνωμοδότηση και άναψε το πράσινο φως για την υλοποίηση του έργου.

NΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ «ΜΑΜΟΥΘ» ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

3932644760356000 μαμουθ λεμεσοσ

Η προτεινόμενη ανάπτυξη αφορά την κατασκευή και λειτουργία δύο οικιστικών κτιρίων και τεσσάρων εμπορικών κτίρια της εταιρείας HALEMO Λtd στον Πύργο της Λεμεσού. Τα οικιστικά κτήρια διαθέτουν 44 διαμερίσματα, γήπεδο τένις, σιντριβάνια και εξωτερική κολυμβητική δεξαμενή. Τα εμπορικά κτίρια προσφέρουν συνολικά 16 χώρους καταστημάτων με αποθηκευτικό χώρο για το κάθε ένα, 6 διαμερίσματα και 6 γραφειακούς χώρους. Η ανάπτυξη θα διαθέτει συνολικά 251 χώρους στάθμευσης εκ των οποίων οι 8 είναι για ΑμεΑ. Αναλυτικά οι χρήσεις του έργου έχουν ως εξής :

-Μπλοκ Α: 6 όροφοι, 24 διαμερίσματα, αποθήκες, μηχανοστάσιο, χώρους στάθμευσης, υπόγειος χώρος ενιαίος με το Μπλοκ Β.

-Μπλοκ Β: 5 όροφοι, 20 διαμερίσματα, αποθήκες, μηχανοστάσιο, χώρους στάθμευσης, υπόγειος χώρος ενιαίος με το Μπλοκ Α.

– Μπλοκ C: 4 όροφοι, 6 διαμερίσματα, 4 καταστήματα, αποθήκες, χώροι στάθμευσης, μηχανοστάσιο και υπόγειο ενιαίο με τα Μπλοκ D,E,F.

– Μπλοκ D: 3 όροφοι, 2 γραφειακοί χώροι σε κάθε όροφο, 4 καταστήματα, αποθήκες, χώροι στάθμευσης, μηχανοστάσιο και υπόγειο ενιαίο με τα Μπλοκ C, E, F.

– Μπλοκ E: 2 όροφοι, 2 γραφειακοί χώροι σε κάθε όροφο, 4 καταστήματα, αποθήκες, χώροι στάθμευσης, μηχανοστάσιο και υπόγειο ενιαίο με τα Μπλοκ C, D, F.

-Μπλοκ F: Ισόγειο και μεσοπάτωμα, 4 καταστήματα, μηχανοστάσιο και υπόγειο ενιαίο με τα Μπλοκ C, τεμαχίου κατά μήκος της οδού Β1 όπου δεν αναμένεται να υπάρξει εισχώρηση σε εδαφικά στρώματα στα οποία υπάρχει υπόγειο νερό

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 3 ΑΣΤΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

Το έργο αφορά ξενοδοχειακή μονάδα 3 αστέρων, δυναμικότητας 34 δωματίων (68 κλίνες) και εμπίπτει στην Τουριστική Ζώνη Τ1γ και Εβ της περιοχής Αγίας Νάπας.

Συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει:

-20 τυπικά δωμάτια 4 δωμάτια για άτομα με ειδικές ανάγκες και 10 Σουίτες

– Χώρο αναμονής/lobby & Σαλόνι

-Εξωτερική πισίνα στην οροφή με pool bar

-Αίθουσα Γυμναστικής και Massage

– Αίθουσα Παιχνιδιών

-Αίθουσα Προγεύματος

-Θεματικό Εστιατόριο

– 3 Καταστήματα Κοινόχρηστους χώρους υγιεινής και όλους τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους μιας ξενοδοχειακής μονάδας 3 αστέρων.

Θα καταλαμβάνει έκταση 1030 μ2 (Κάλυψη) και η συνολική δόμηση του έργου θα ανέλθει στις 1865μ2. Το ξενοδοχείο θα κατασκευαστεί με 5 ορόφους.

MΕΓΑΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ «ΔΑΣΟΥΔΙ» ΓΕΡΜΑΣΌΓΕΙΑΣ

3932643608608000 dasoydi germasogia

Αυτή η μεικτή ανάπτυξη, “Dasoudi Residence” της Property Gallery στον Δήμο Γερμασόγειας πήρε έγκριση από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Το έργο που πέρασε με επιτυχία την ΜΕΕΠ του Τμήματος, θα εκτείνεται σε τεμάχιο με εμβαδό 2975 τ.μ. Το κτήριο θα αποτελείται από: 16 ορόφους (13 υπέργειους, 1 υπόγειο, μεσοπάτωμα, μηχανολογικό όροφο και εγκαταστάσεις οροφής) το οποίο θα αποτελείται από 29 διαμερίσματα και 2 καταστήματα. Το συνολικό ύψος του κτηρίου θα ανέρχεται στα 65 μέτρα περίπου από το επίπεδο του εδάφους.

Αναλυτικά οι χρήσεις του έργου έχουν ως εξής:

Υπόγειο: 30 χώροι στάθμευσης οχημάτων, αποθηκευτικοί χώροι, μηχανολογικοί χώροι, γυμναστήριο και ΣΠΑ με πισίνα.

Ισόγειο (1ο Επίπεδο): χώρος υποδοχής, 26 χώροι στάθμευσης, μηχανολογικές εγκαταστάσεις, υπαίθριος χώρος αναψυχής (με παιδότοπο και τεχνητά υδατικά στοιχεία), εμπορικοί χώροι – 2 καταστήματα, τοπιοτεχνημένος χώρος πρασίνου

Μεσοπάτωμα (2ο Επίπεδο): Βοηθητικοί χώροι και χώροι υγιεινής

Μηχανολογικός όροφος: Μηχανολογικές εγκαταστάσεις και πισίνα κολύμβησης

1ος – 12ος όροφος: Οικιστικά διαμερίσματα

13ο επίπεδο: Κήπος οροφής και κοινόχρηστοι χώροι.

ΠΟΛΥΩΡΟΦΟ ΣΤΗΝ ΛΑΡΝΑΚΑ

3932643748072000 larnaka

Έγκριση για νέο πολυώροφο κτήριο στην Λάρνακα έδωσε η περιβαλλοντική αρχή. Το  προτεινόμενο Έργο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου, στη συμβολή της με την οδό Αδαμάντιου Κοραή, στην ενορία Χρυσοπολίτισσα, στο κέντρο της πόλης της Λάρνακας με συνολικό εμβαδό 936 τ.μ. Το υπό εξέταση έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία πολυώροφου κτιρίου, “Park Avenue”, Οικιστικής Χρήσης το οποίο αποτελείται από 11 υπέργεια επίπεδα (συμπ. του ισογείου) με το μεγαλύτερο ύψος του κτιρίου να ανέρχεται στα 45,35m, με ένα ημιυπόγειο επίπεδο το οποίο θα διαμορφωθεί κυρίως ως χώρος στάθμευσης. Ο χώρος στο επίπεδο του ισογείου θα χρησιμοποιηθεί επίσης ως χώρος στάθμευσης, ενώ δεύτερος όροφος μέχρι και τον δέκατο θα αποτελούνται από οικιστικές αναπτύξεις. Το έργο χωροθετείται σε θέση όπου απέχει από συγκεκριμένα φυσικά και ανθρωπογενή στοιχεία ως ακολούθως:

– 1.300m από την Μαρίνα Λάρνακας και από το πλησιέστερο σημείο της ακτογραμμής

-50m από την Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας

-250m δυτικά της Αμερικάνικης Ακαδημίας Λάρνακας

– 500m από το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας

-300m δυτικά του Παλιού Νοσοκομείου Λάρνακας

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΠΥΡΓΟ

3932643841672000 ΚΑΤΩ ΠΥΡΓΟ

Ανέγερση μικρής ξενοδοχειακής μονάδας εντός των διοικητικών ορίων Κάτω Πύργου. Η μικρή ξενοδοχειακή ανάπτυξη θα αποτελείται από διώροφο οικοδόμημα με υπόγειο και η έκταση του δεν θα υπερβαίνει τα 250 τ. μέτρα. Η ξενοδοχειακή μονάδα θα αποτελείται από 9 δωμάτια συνολικής δυναμικότητας 18 κλινών. Στο προτεινόμενο τεμάχιο υφίσταται κατοικία (160 τ.μ) η οποία θα κατεδαφιστεί. Θα γίνουν εκσκαφές που δεν θα υπερβαίνουν τα 500 κ. μέτρα, περίπου. Το τεμάχιο, εφάπτεται του κεντρικού δρόμου Παχυάμμου-Κάτω Πύργου.

Συγκεκριμένα χωροθετείται βορειοδυτικά της κοινότητας Κάτω Πύργου. Το προτεινόμενο τεμάχιο έχει υψομετρική διαφορά 20 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας και εφάπτεται της ζώνης προστασίας της παραλίας και της ακτογραμμής.

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΛΙΟΝΤΑ

3932644031368000 τυροκομείο

Η Περιβαλλοντική Αρχή έδωσε έγκριση  για την ανέγερση τυροκομείου στην κοινότητα του Αναλιόντα. Σκοπός του έργου είναι η ανέγερση τυροκομείου και γεωργικής αποθήκης, τα οποία θα καταλάβουν περίπου 446 τ.μ. του αιτούμενου τεμαχίου. H περιοχή είναι ημιορεινή και η πολεοδομική ζώνη στην οποία ανήκει το τεμάχιο είναι ΑΖ (Άνευ Ζώνης) και το μέγεθος του τεμαχίου είναι 24750 τ.μ. . H απόσταση της ανάπτυξης από τα όρια της οικιστικής ζώνης της κοινότητας  είναι 1, 5 km. Σε ακτίνα περίπου 1 km υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ στο ανατολικό τμήμα εφάπτεται αργάκι. Εντός του τεμαχίου υπάρχει αποθήκη που είναι ήδη υφιστάμενη, ενώ η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις θα εξασφαλίζεται από δημόσιο δρόμο. Σε διπλανό χώρο από την αποθήκη υπάρχει ελαιώνας ο οποίος περιλαμβάνει 180-200 ελιές, ενώ δεν παρατηρείται στο υπόλοιπο μέρος του τεμαχίου αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ CYCLOPS €5 ΕΚΑΤ. ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

3932644119976000 cyclops

Πράσινο φως άναψε η περιβαλλοντική αρχή για το εκπαιδευτικό κέντρο με την ονομασία Cyclops (Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security) στην επαρχία Λάρνακας το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Για την ανέγερση του εκπαιδευτικού κέντρου θα χρησιμοποιηθεί εμβαδόν 1,295 τ.μ. του συνολικού εμβαδού του τεμαχίου και ο υπόλοιπος χώρος θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για χώρο πρασίνου και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις. Το εκπαιδευτικό κέντρο περιλαμβάνει γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο χημείας/βιολογίας για εκπαιδευτικό σκοπό, αίθουσες εκπαίδευσης, βοηθητικούς χώρους, καφετερία, χώρους υποδοχής, δωμάτιο φρουρού, υπαίθριους χώρους στάθμευσης, χώρος επιθεώρησης οχημάτων κ.α.

Το εκπαιδευτικό κέντρο θα είναι χωρητικότητας 100 ατόμων και η χρήση του θα είναι περιοδική. Στην οροφή του κτιρίου θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πλαίσια. Το εργαστήριο χημείας/βιολογίας θα χρησιμοποιείται μόνο για πειραματικό σκοπό, για εξάσκηση και εκπαίδευση των εκπαιδευόμενων. Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θα καλύψει τα έξοδα των κτιρίων και των εγκαταστάσεων που υπολογίζονται σε 5 εκατομμύρια, θα εκπαιδεύσει Κύπριους οι οποίοι θα αναλάβουν την λειτουργία του Κέντρου καθώς και την περαιτέρω εκπαίδευση τόσο Κυπρίων όσο και λειτουργών γειτονικών χωρών. Το Εκπαιδευτικό Κέντρο CYCLOPS θα εστιάζει στην παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε κρατικές υπηρεσίες και γειτονικών χωρών σε ζωτικούς τομείς περιφερειακής ασφάλειας όπως: -Συνοριακούς ελέγχους -Ασφάλεια συνόρων -Ασφάλεια λιμένων -Τελωνειακούς Ελέγχους σε ξηρά και Θάλασσα -Διαχείριση επικίνδυνων υλικών ΧΒΡΠ-Ε (Χημικά, Βιολογικά, Ραδιολογικά και Πυρηνικά) σε ειδικό εργαστήριο –Κυβερνοασφάλεια.

15 ΝΕΟΙ ΚΥΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ

 

3932644217788000 γεροσκηπου κυμματοθραυστες

Τη συνεχή  και έντονη επίδραση του κυματισμού δέχονται οι νοτιοδυτικές ακτές των γειτονικών δήμων Πάφου και Γεροσκήπου οι οποίες είναι καθαρά τουριστικές και βρίσκονται εκτεθειμένες στην ανοικτή θάλασσα. Για την προστασία της παραλίας και την δυνατότητα χρήσης της από λουόμενους κατασκευάστηκαν κατά διαστήματα διάφορα θαλάσσια έργα. Στη περιοχή μελέτης δεν υπάρχει οργανωμένη χρήση της ακτής καθώς τα θαλάσσια ρεύματα και το υψηλό καθεστώς κυματισμού της περιοχής καθιστούν την κατάσταση επικίνδυνη για τους λουόμενους και με ατυχή συμβάντα στο παρελθόν. Για την ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης με την προστασία της ακτής από τη διάβρωση και τη βελτίωση της ποιότητας της παραλίας ούτως ώστε να είναι συμβατή με τουριστικές χρήσεις και χρήσεις αναψυχής και να παρέχει κυρίως τις απαραίτητες ασφαλείς συνθήκες χρήσης της ακτής από τους λουόμενους εκπονήθηκε στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) η οποία εξέτασε εναλλακτικές λύσεις. Κύρια θέματα που απασχόλησαν την αξιολόγηση της ΣΜΠΕ, εκτός από παράκτια υδραυλικά θέματα ήταν η παρουσία λιβαδιών Ποσειδώνιας και αρχαιοτήτων στην περιοχή. Η Περιβαλλοντική Αρχή ενέκρινε με ορισμένες προσαρμογές τη λύση που προτάθηκε. Το σχέδιο αυτό προνοεί συνοπτικά την αναδιάταξη των πλείστων υφιστάμενων κυματοθραυστών δημιουργώντας μια ενιαία ορθολογιστική προστασία και βελτίωση της ακτής ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Μετά από τις προσαρμογές που προτάθηκαν από την Περιβαλλοντική Αρχή, στο σχέδιο περιλαμβάνονται 15 νέοι αποσπασμένοι (παράλληλα προς την ακτή) κυματοθραύστες με στάθμη στέψης στο +1,5μ. πάνω από τη Μέση Στάθμη Θάλασσας και 4 προβόλοι (κάθετοι στην ακτή) μήκους 15μ. – 40μ. Τα προτεινόμενα έργα κατασκευάζονται κυρίως με ανακυκλώσιμα υλικά (φυσικούς ογκόλιθους), με μέγιστη αξιοποίηση των κατάλληλων υλικών από τα υφιστάμενα έργα. Στην περίπτωση χρήσης φυσικών ογκολίθων θα χρειαστούν συνολικά περί τις 110.000 κ.μ. ογκόλιθοι μεγέθους ΗΜΑ 3000/6000 και περί τις 23.000 κ.μ ογκόλιθοι μεγέθους ΗΜΑ 300/1000.

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ

Αν και ουσιαστικά αυτό το έργο αφορά κατεδάφιση υφιστάμενης ξενοδοχειακής μονάδας δεν παύει να είναι ένα μεγάλο έργο που ήθελε την έγκριση της Περιβαλλοντικής Αρχής. Έτσι άναψε το πράσινο φως η περιβαλλοντική αρχή για την  κατεδάφιση του υφιστάμενου τριώροφου ξενοδοχείου ‘Asimina Suites Hotel’ και την ανέγερση τριών νέων κτηρίων (Asimina A, B & C), εννιά ορόφων και ύψος 34 m το κάθε ένα, με διαμερίσματα, της εταιρείας «Constantinou Bros», στον Δήμο Πάφου. Η κατεδάφιση θα ξεκινήσει από το πάνω μέρος του κτηρίου και θα συνεχίσει προς τα κάτω, ώστε να μην επηρεαστεί η σταθερότητα του κτηρίου και υπάρξει αστάθεια ή/και ανεξέλεγκτη κατάρρευση.

Υπολογίζεται ότι από την κατεδάφιση των υφιστάμενων υποστατικών θα προκύψουν 15.000 m3 , περίπου, απόβλητα κατεδάφισης. Οι εργασίες κατεδάφισης αναμένεται να διαρκέσουν τρείς μήνες, περίπου.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΣΤΡΟΜΕΡΙΤΗ – ΕΥΡΥΧΟΥ ΑΛΛΑ…

Η Περιβαλλοντική Αρχή με γνωμοδότηση στις 5/5/2021 άναψε, όπως αναμενόταν, κόκκινο στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Αστρομερίτη – Ευρύχου, λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα της έκθεσης της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, σύμφωνα με το οποίο η υλοποίηση του έργου θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον οι οποίες δεν μπορούν να εξαλειφθούν ή να μειωθούν με τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων. Το έργο διέρχεται από την περιοχή «Ατσάς- Άγιος Θεόδωρος» του Δικτύου Natura 2000 (Ζώνη Ειδική Προστασίας ΖΕΠ) για 3.500 μ. περίπου.

Σύμφωνα με την Οικολογική Αξιολόγηση, το έργο θα έχει αρνητικές, μη αναστρέψιμες επιπτώσεις τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη λειτουργία του έργου, στα αντικείμενα προστασίας της περιοχής ΖΕΠ «Ατσάς – Άγιος Θεόδωρος» του Δικτύου Natura 2000, στα είδη καθορισμού και στα ενδιαιτήματά τους, που χρησιμοποιούν ως ζωτικούς χώρους τροφοληψίας, φωλεοποίησης, αναπαραγωγής και ανάπαυσης, στους στόχους διατήρησης και στην ακεραιότητα και συνεκτικότητα της περιοχής του δικτύου.  Ωστόσο, το έργο εμπίπτει στη στρατηγική του κράτους για τη βελτίωση του βασικού οδικού του δικτύου και στοχεύει στην επίλυση των προβλημάτων οδικής ασφάλειας και λειτουργικότητας που παρατηρούνται στον υφιστάμενο δρόμο και στη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των περιοχών Σολέας και Τροόδους, ώστε να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.  Προς τον σκοπό αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ήδη την έγκριση του έργου για επιτακτικούς λόγους σημαντικού δημοσίου συμφέροντος και για λόγους κοινωνικής και οικονομικής φύσης και δημόσιας ασφάλειας. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αναμένεται πλέον η Κυβέρνηση να ενημερώσει την Κομισιόν σχετικά με την απόφασή της, να τεκμηριώσει για τους λόγους που προωθεί την κατασκευή του έργου ελλείψει εναλλακτικών λύσεων και να προτείνει αντισταθμιστικά μέτρα για τον επηρεασμό της Ζώνης Ειδικής Προστασίας «Περιοχή Ατσά – Άγιος Θεόδωρος», ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία της συνολικής συνοχής Natura 2000.  Σημειώνεται πως δεν απαιτείται η έγκριση της Κομισιόν για να προχωρήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου από τη στιγμή που δεν επηρεάζονται είδη προτεραιότητας.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend