Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Γλυκά Νερά: Κύπριος ειδικός «ξεσκεπάζει» τον 32χρονο- Οι κόκκινες σημαίες
Γλυκά Νερά: Κύπριος ειδικός «ξεσκεπάζει» τον 32χρονο- Οι κόκκινες σημαίες

Γλυκά Νερά: Κύπριος ειδικός «ξεσκεπάζει» τον 32χρονο- Οι κόκκινες σημαίες

Την «προβληματική» εικόνα που έβγαζε ο 32χρονος συζυγοκτόνος και έδειχνε την ενοχή του ανέλυσε στο Πρωτοσέλιδο ο Δρ. Σάββας Τρίχας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι για να ξεχωρίσουμε εάν κάποιος προσπαθεί να εξαπατήσει με ψέματα, θα πρέπει να ξέρουμε πώς συμπεριφέρεται στο φυσικό του περιβάλλον όταν είναι σε ηρεμία. Ένα μειονέκτημα για την υπόθεση ήταν ότι βλέπαμε τον συζυγοκτόνο μόνο όταν έβγαινε στις κάμερες.

Εντούτοις, ο ειδικός εντόπισε κατά την ανίχνευση της εξαπάτησης κάποιες κόκκινες σημαίες, δηλαδή τα σημεία που είναι πιο ύποπτα.

Το πρώτο που εντοπίζει είναι η έλλειψη της νευροφυσιολογίας του προσώπου. Έχουμε ένα άνθρωπο που υποτίθεται είχε ζήσει στο ίδιο δωμάτιο τον θάνατο της γυναίκας του. Θα έπρεπε να νιώθει τα συναισθήματα του πόνου, της θλίψης και του θυμού. Αυτό που δεν είδαμε στο πρόσωπο του ήταν η ένταση και ο αρνητισμός. Όταν υπάρχουν αυτά τα συναισθήματα στην περιοχή πάνω από τα φρύδια γίνεται χαμός, αναφέρει ο Δρ Τρίχας.

Η δεύτερη κόκκινη σημαία είναι το γεγονός ότι ένα άτομο που ζει μια συναισθηματική κατάσταση είναι σε κάποιο βαθμό αποσυνδεδεμένο από τις συζητήσεις. Όταν τον ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι πώς ένιωσε, ήταν περισσότερο από το κανονικό συνδεδεμένος στη συζήτηση. Στο τέλος μάλιστα τους ρίχνει κάποιες παρατεταμένες ματιές. Αυτό ονομάζεται confirmation glance (ματιά επιβεβαίωσης). Τις κάνει κάποιο άτομο που είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τη συζήτηση και προσπαθεί να δει εάν το άτομο που τον ακούει, τον ακολουθεί.

Ένα άλλο στοιχείο είναι η μη αναφορά στο όνομα της γυναίκας του. Αυτό είναι η ψυχολογική αποστασιοποίηση και είναι χαρακτηριστική συμπεριφορά ατόμων που θέλουν να κρύψουν κάτι. Δεν είναι η απόλυτη συμπεριφορά, αλλά είναι άλλη μια κόκκινη σημαία.

Ο Δρ Τρίχας εξηγεί ότι όταν λέμε ψέματα υπάρχει ένα γνωστικό φορτίο. Δηλαδή ένα άτομο που λέει την αλήθεια δεν χρειάζεται να σκεφτεί και πολλά πράγματα. Ένα άτομο όμως που λέει ψέματα θα πρέπει να φέρει στο μυαλό του την αληθινή ιστορία για να μην έρθει σε αντίφαση και παράλληλα θα πρέπει να δημιουργήσει κάτι καινούργιο, το ψέμα του. Στη συνέχεια θα πρέπει να αποθηκεύσει το ψέμα του, ενώ θα κάνει προσπάθεια να ελέγξει τη λεκτική του επικοινωνία. Λόγω αυτής της προσπάθειας δημιουργείται το γνωστικό φορτίο, το οποίο προκαλεί δυσλειτουργία στο σώμα. Για τον πιλότο αυτό μεταφράστηκε σε ατονία του σώματός του.

Δείτε το βίντεο: 

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend