Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΝΑΙ ή ΟΧΙ στον εμβολιασμό παιδιών; – Τι λέει ο Δρ Πέτρου
ΝΑΙ ή ΟΧΙ στον εμβολιασμό παιδιών; – Τι λέει ο Δρ Πέτρου

ΝΑΙ ή ΟΧΙ στον εμβολιασμό παιδιών; – Τι λέει ο Δρ Πέτρου

Σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, έχει ληφθεί απόφαση για εμβολιασμό και των παιδιών για τη νόσο COVID-19. Στην Κύπρο, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει οριστικά σε σχέση με το αν θα πρέπει να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων, καθώς αναμένει τα πρώτα δείγματα γραφής από το εξωτερικό, σε χώρες όπου η πρακτική αυτή έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό παρατηρείται διχογνωμία απόψεων ανάμεσα στους επιστήμονες, σε σχέση με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού των παιδιών για τη COVID-19.

Λεπτό ζήτημα

Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, με πρόσφατη ανακοίνωσή της, αναφέρει σχετικά ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο. «Ειδικότερα είναι αναγκαίο και εφικτό να θωρακίσουμε την κρίσιμη ομάδα όπως οι έφηβοι 16-18 ετών, καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλάσια από μια μικρή καθυστέρηση στον εμβολιασμό άλλων ομάδων νεαρών, υγιών ενηλίκων» σημειώνει, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός και θα γίνεται με ένα κατάλληλο και ασφαλές για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα σκεύασμα.

Από την δική τους πλευρά, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δεν φαίνονται διατεθειμένα να λάβουν βεβιασμένες αποφάσεις, καθώς το θέμα του εμβολιασμού των ανηλίκων για την COVID-19 είναι ιδιαίτερα λεπτό. Σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, οι επιστήμονες – σύμβουλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά χρειάζεται προσοχή και σωστή μελέτη και ερμηνεία των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι σήμερα στην Κύπρο, αλλά και μέσω της διεθνούς βιβλιογραφίας. Την ίδια ώρα, αναφέρουν ότι δεν έχει φανεί ότι τα παιδιά στην χώρα μας νοσούν βαριά εξαιτίας της COVID-19. Κρίσιμη ομάδα θεωρούνται τα άτομα ηλικίας μεταξύ 16 και 18 ετών, τα ποία βρίσκονται κοντά στην ενηλικίωση και θα ενταχθούν είτε στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, είτε σε πανεπιστήμια, κάτι που ενδεχομένως να καθιστά τον εμβολιασμό τους περισσότερο αναγκαίο.

Πραγματικά απαραίτητος;

Μιλώντας στον ΠΟΛΙΤΗ ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Χρήστος Πέτρου, ανέφερε ότι υπάρχουν, εκτός από τα τεχνικά, και ηθικά ζητήματα ως προς το θέμα. Ο Δρ Πέτρου επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι αν δεν είναι πραγματικά απαραίτητος ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12-16 ετών -έχει λάβει έγκριση εμβόλιο- μπορεί να είναι και λανθασμένος. «Απαραίτητος θεωρώ ότι είναι σε ευάλωτα -π.χ. ανοσοκατασταλμένα παιδιά- ή παιδιά που πρέπει να προστατεύσουν από τυχόν μετάδοση του ιού άτομα του περιβάλλοντός τους, τα οποία εμπίπτουν στις ευάλωτες στον νέο κορωνοϊό ομάδες, πάντα όμως ζυγίζοντας τα οφέλη και τους κινδύνους. Δεν έχουμε μια παιδική ασθένεια για να σπεύσουμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά» τόνισε.

Το ηθικό ζήτημα έγκειται στο ερώτημα κατά πόσον έχουν καλυφθεί εμβολιαστικά για την COVID-19, όλα τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Δρα Πέτρου, το θέμα του εμβολιασμού παιδιών πρέπει να το βλέπουμε και υπό το πρίσμα της οικουμενικότητας. «Από τη στιγμή που κάποιες αφρικανικές χώρες ακόμα δεν έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν ούτε το 1% του πληθυσμού τους, δεν θεωρώ απαραίτητο να χορηγήσουμε εμείς εμβόλια σε ομάδες στις οποίες δεν θα έχει πραγματικό όφελος ο εμβολιασμός» διευκρίνισε.

Ευρώπη και εξωτερικό

Ενώ στην Κύπρο αναμένονται οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, για το εάν η χώρα μας θα προχωρήσει στον εμβολιασμό των παιδιών, σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και σε τρίτες χώρες, ήδη ο εμβολιασμός ανηλίκων έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Στην Γαλλία εμβολιάζονται παιδιά από 12 ετών και άνω, με την προϋπόθεση να υπάρχει η γονική συναίνεση, ενώ στην Γερμανία υπάρχει σύσταση για εμβολιασμό μόνο παιδιών και εφήβων με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Η Αυστρία θα εμβολιάσει τα παιδιά και τους έφηβους 12-15 ετών, η Εσθονία ενδέχεται να αρχίσει τους εμβολιασμούς εφήβων το φθινόπωρο, ενώ στην Ουγγαρία εμβολιάζονται ήδη οι έφηβοι 16-18 ετών. Στην Ιταλία αποφασίστηκε ο εμβολιασμός των εφήβων από 16 μέχρι 18 ετών, ενώ στην Ισπανία θα εμβολιαστούν τα παιδιά 12-17 ετών πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Πάντως, η Βρετανία βλέπει με δυσπιστία την εφαρμογή της συγκεκριμένης πρακτικής, μέχρι να είναι διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία σε σχέση με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων. Στο Ισραήλ δε, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανοσοποίηση για την COVID-19 των παιδιών 12-15 ετών, ενώ παράλληλα εμβολιάζονται και έφηβοι κάτω των 16 ετών, οι οποίοι εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

 

 

Send this to a friend