Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Η γυναίκα που πέρασε μόνη της το lockdown στην Αρκτική
Η γυναίκα που πέρασε μόνη της το lockdown στην Αρκτική

Η γυναίκα που πέρασε μόνη της το lockdown στην Αρκτική

 

Για τους περισσότερους από εμάς, η πανδημία ήταν συνυφασμένη με ένα έντονο αίσθημα μοναξιάς. Για άλλους ωστόσο , ήταν η ευκαιρία να αναζητήσουν  αυτή τη μοναξιά. Και πού καλύτερα θα γινόταν αυτό εκτός από τον Αρκτικό Κύκλο;

Στην πραγματικότητα, η Βαλεντίνα Μιόζο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN μετακόμισε στο βόρειο τμήμα της Νορβηγίας – μέσα στον Αρκτικό Κύκλο – όχι μόνο στα μέσα της πανδημίας, αλλά ακριβώς βίωσε όλα τα  24ωρα με τις  πολικές νύχτες.

«Ήταν ένα βάπτισμα του πυρός, αλλά το επέλεξε, σημειώνει το ρεπορτάζ.

«Ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος ήταν δύο μήνες μόνο σκοτάδι», λέει.

Η Miozzo, από τη βόρεια ιταλική περιοχή της Εμίλια Ρομάνια, είδε τη ζωή της να ανατρέπεται από την πανδημία καθώς ήταν ξεναγός σε Ιταλούς για ταξίδια στο εξωτερικό

Αφού δεν μπορούσε να εξασκήσει το επάγγελμά της, ιδιαίτερα στην Ιταλία, συνέχισε το blogging και έκανε εργασία στο διαδίκτυο.

Έτσι, όταν προσεγγίστηκε μέσω του Instagram τον Σεπτέμβριο, με μια προσφορά να πάει στον Αρκτικό Κύκλο για να διευθύνει έναν ξενώνα,  αποδέχτηκε την πρόκληση.

«Φοβόμουν; Όχι, το είδα ως μια όμορφη ευκαιρία να επισκεφτώ μέρη που ίσως δεν θα είχα επιλέξει ποτέ από το δικό μου ρόπαλο», λέει.

«Δεδομένου ότι δεν μπορούσα να κάνω την ταξιδιωτική μου δουλειά, αυτός ήταν ένας τρόπος να ταξιδέψω και να ζήσω μια άλλη πραγματικότητα – φυσικά με έναν πιο στατικό τρόπο, αλλά σε ένα μέρος του κόσμου που δεν ήξερα και με γοήτευε», είπε στο CNN.

Μέσα σε δύο ημέρες, είχε αποδεχτεί. Ένα μήνα αργότερα, έφτασε στο Kongsfjord, περίπου 2.400 μίλια βόρεια του πρώην σπιτιού της κοντά στη Μόντενα της Ιταλίας.

Οι διαφορές δεν θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες. Η Μόντενα είναι μια πόλη 185.000 κατοίκων γνωστή  για το βραβευμένο φαγητό της. Το Kongsfjord, από την άλλη πλευρά, έχει μόλις 28 κατοίκους.

 

«Το πλησιέστερο σούπερ μάρκετ απέχει 40 χιλιόμετρα», είπε ο Miozzo. «Το πλησιέστερο νοσοκομείο είναι σχεδόν 200 μίλια, και το αεροδρόμιο – προφανώς είναι ένα μικρό, τοπικό – είναι 25 μίλια.

«Το χειμώνα, υπήρχαν 75 μίλια / ώρα άνεμοι και πάγος παντού, οπότε είναι δύσκολο να το ξεπεράσεις.» Οι κάτοικοι ξεκινούν για το μανάβικο τους κάθε δύο ή δύο εβδομάδες – αρκεί οι δρόμοι να είναι καθαροί. Η διαδρομή προς το αεροδρόμιο και το σούπερ μάρκετ στο Berlevåg είναι ένας ελικοειδής παραθαλάσσιος δρόμος που περιβάλλεται από γκρεμούς. Σε κακές καιρικές συνθήκες, είναι μάλιστα αδιαπέραστο.

Για τις μέρες που ήταν σκοτάδι όλο το 24ωρο δήλωσε «Ήταν μια απίστευτη εμπειρία, ζώντας δύο μήνες εντελώς στο σκοτάδι. Δεν ήταν ενοχλητικό – στην πραγματικότητα, είναι πιο δύσκολο να ζήσεις με το φως.»

Από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Ιουλίου, το Kongsfjord λούζεται στον ήλιο τα μεσάνυχτα. «Δεν υπάρχει ηλιοβασίλεμα για δύο μήνες και το σώμα δεν αποδέχεται ότι είναι βράδυ όταν ο ήλιος είναι έξω, οπότε είναι πιο δύσκολο να κοιμηθείς», λέει.

«Αλλά εκτός από αυτό, δεν είναι ενοχλητικό. Στην πραγματικότητα, είναι ένας όμορφος τρόπος ζωής.»

Στην πραγματικότητα, λέει ότι ο υπερβολικός καιρός την έμαθε κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

«Όταν πήγα σε καυτές χώρες, παίρνεις ενέργεια από έξω, από άλλους, από το κλίμα, την ατμόσφαιρα. Αλληλεπιδράτε με άλλους ανθρώπους και υπάρχει ο ήλιος.

Όταν βρεθείτε σε ένα μέρος σαν αυτό, εντελώς απομονωμένο, αυτό που μαθαίνετε να κάνετε είναι να βρείτε ενέργεια στον εαυτό σας. Και είναι μια καταπληκτική ανακάλυψη – ειδικά όταν δεν υπάρχει φως για δύο μήνες και πρέπει να ξυπνήσετε».

Send this to a friend