Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, τέλεσε χθες το πρωί τα εγκαίνια του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, παρά το παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας.

Στο χαιρετισμό του, ο Γιάννης Καρούσος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «Είμαστε σίγουροι ότι η μετεγκατάσταση του ΚΣΕΔ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά, στην προσπάθεια της χώρας μας να ενισχύσει τον κρατικό μηχανισμό συντονισμού και διαχείρισης ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, τόσο εντός του FIR Λευκωσίας, όσο και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο».

Εξάλλου, ο διοικητής του ΚΣΕΔ, πλωτάρχης Ανδρέας Χαραλαμπίδης, έκανε λόγο για ένα ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο έχει την ευθύνη να συντονίζει αεροπορικά και ναυτικά ατυχήματα που πιθανόν να προκληθούν στην περιοχή.

Στον ίδιο χώρο είναι και το σύστημα παράκτιας παρατήρησης που είναι οι κάμερες μ’ εμβέλεια 20 χιλιομέτρων και με δυνατότητα επιχείρησης μέρα και νύχτα, καθώς και το Κέντρο Ελέγχου Δορυφορικών Αποστολών, το οποίο λαμβάνει δορυφορικούς συναγερμούς και τους προωθεί κατευθείαν στον συντονιστή βάρδιας για διαχείριση.

Να σημειωθεί, ότι το ΚΣΕΔ μπορεί να έχει τον συντονιστικό ρόλο, όμως τα μέσα που επιχειρούν στο πεδίο του για να φέρουν εις πέρας τις αποστολές διάσωσης, είναι μέσα της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, σκάφη της Λιμενικής Αστυνομίας, ομάδες της Πολιτικής Άμυνας, νοσηλευτές στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και μέσα του Τμήματος Δασών.

 

Διακρίθηκαν διεθνώς τιμώντας την πόλη μας, αλλά και ολόκληρη την Κύπρο, κάνοντας συνάμα περήφανους τους καθηγητές και τις οικογένειες τους, τέσσερις μαθητές του Λυκείου Βεργίνας και του Αθλητικού Λυκείου Λάρνακας, που στεγάζεται στο ίδιο Λύκειο.

Πρόκειται για τους Παναγιώτη Χατζηκώστα και Χριστιάνα Κώστα, του Λυκείου Βεργίνας, και Βαλεντίνα Σάββα και Λευτέρη Κοντονικόλα, του Αθλητικού Λυκείου Λάρνακας.

Η Χριστιάνα Κώστα, τελειόφοιτη μαθήτρια του Λυκείου Βεργίνας, πρώτευσε στις παγκύπριες ολυμπιάδες Χημείας και Βιολογίας. Η επιτυχία της στη Χημεία θα της δώσει και τη χρυσή ευκαιρία να συμμετάσχει στη Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας για το 2021.

Ο Παναγιώτης Χατζηκώστας πέτυχε, κατά τη μαθητική χρονιά που πέρασε σημαντικότατες διακρίσεις στα μαθηματικά. Κορυφαία διάκριση ήταν η εξασφάλιση μιας από τις πολυπόθητες θέσεις στην Εθνική Ομάδα ΙΜΟ 2021. Ταυτόχρονα, ο Παναγιώτης πέτυχε τη συμμετοχή του στην 62η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στη Ρωσία, ενώ η παράλληλη επιλογή του και στην εθνική ομάδα ΒΜΟ 2021 τού επιτρέπει να συμμετάσχει και στην 38η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

“Η Βαλεντίνα Σάββα πρώτη στο κόσμο στη σφυροβολία και με παγκύπριο ρεκόρ στη σφυροβολία. Σημείωσε επίσης και την καλύτερη επίδοση στον κόσμο στο άθλημα της σφυροβολίας, ενώ με βάση την κατηγορία των κιλών της είναι τέταρτη στον κόσμο.

Και τέλος ο Λευτέρης Κοντονικόλας, αθλητής στον ακοντισμό του Λυκείου Βεργίνας, κατάφερε να πιάσει το όριο για πρόκριση και συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ακοντισμού, κάτω των 20 ετών, που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο.

 

Send this to a friend