Home ΛΑΡΝΑΚΑ Στο τελικό στάδιο το «νέο», σύγχρονο κέντρο της Λάρνακας
Στο τελικό στάδιο το «νέο», σύγχρονο κέντρο της Λάρνακας

Στο τελικό στάδιο το «νέο», σύγχρονο κέντρο της Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Στο τελικό τους στάδιο βρίσκονται οι εργασίες ανάπλασης δρόμων και πεζοδρομίων για διευκόλυνση ΑΜΕΑ στο κέντρο της Λάρνακας. Μετά την συμπλήρωση των εργασιών σε τμήμα της οδού Ερμού και στις οδούς Βασιλέως Ευαγόρου, Κορδιγκτώνος, Αρμενικής Εκκλησίας, Μαυροειδή, Κλεάνθη Καλογερά και Εσκί Τσιαρσί, οι εργασίες επεκτείνονται στην οδό Αγίου Λαζάρου και στον πλατειακό χώρο μεταξύ του Μεσαιωνικού Κάστρου και του παρακείμενου μουσουλμανικού τεμένους.

Ο Δήμος Λάρνακας ενημέρωσε ότι η ανακατασκευή του πρώτου τμήματος της οδού Αγίου Λαζάρου, από την πλατεία μέχρι τη συμβολή της με την οδό Αφροδίτης, που περιλαμβάνει νέα πλακόστρωση, υπογειοποίηση υπηρεσιών, σύγχρονο οδικό φωτισμό και αστικό εξοπλισμό, ολοκληρώνεται σύντομα και το τμήμα του δρόμου θα δοθεί στην κυκλοφορία μέχρι την Παρασκευή 18 Ιουνίου.

Η μικρή καθυστέρηση που σημειώθηκε στον αρχικό χρόνο παράδοσης του τμήματος οφείλεται σε απρόβλεπτη εργασία που κρίθηκε αναγκαία να γίνει για σκοπούς καλύτερης παροχέτευσης των ομβρίων υδάτων, μετά την αποκάλυψη των υφιστάμενων αγωγών καθώς και στον σημαντικό χρόνο που απαιτήθηκε για αποξήλωση των προστατευτικών στηριγμάτων ετοιμόρροπων οικοδομών και για άλλες εργασίες κατεδάφισης επικίνδυνων στοιχείων σε οικοδομές.

Τα έργα στο υπόλοιπο μικρό τμήμα της οδού Αγ. Λαζάρου έχουν αρχίσει με την  υπογειοποίηση των υπηρεσιών και αναμένεται να συμπληρωθούν μέχρι το τέλος της θερινής περιόδου.

Στο Κάστρο

Όσον αφορά την ανάπλαση της πλατείας Μεσαιωνικού Κάστρου και του παραπλήσιου τεμένους, μεγάλο τμήμα έχει ήδη ολοκληρωθεί. Έγινε δαπεδόστρωση με γεωμετρικά σχήματα από συνδυασμένες αποχρώσεις διαφόρων υλικών, όπως ασβεστολιθικά πετρώματα, ψαμμίτη, βοτσαλωτό κι εμφανές σκυρόδεμα. Οι εργασίες αυτές έχουν βελτιώσει σημαντικά την εικόνα της περιοχής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα κυκλοφοριακής διαχείρισης και τη μεθοδολογία κατασκευής, οι εργασίες στην πλατεία έχουν διακοπεί προσωρινά από τις 7 Ιουνίου και για διάστημα 15 – 20 ημερών, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ωρίμανσης του σκυροδέματος, οπόταν αμέσως μετά θα γίνει παράκαμψη της κυκλοφορίας από την παραλιακή λεωφόρο Αθηνών προς την οδό Πιαλέ Πασά, μέσω των νέων πλακοστρώσεων, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν και οι εργασίες ανάπλασης του υπόλοιπου τμήματος του έργου.

Η ολοκλήρωση της ανάπλασης της πλατείας προγραμματίζεται πριν το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου. Θα περιλαμβάνει νέους καθιστικούς χώρους, λεκάνες δέντρων, παρτέρια και νέο αστικό εξοπλισμό. Σε συνδυασμό, δε, με την ολοκλήρωση του έργου με τον νέο φωτισμό του Μεσαιωνικού Κάστρου που προωθεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η συγκεκριμένη πλατεία θα αναβαθμιστεί σημαντικά.

Το Έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής  Ανάπτυξης, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Send this to a friend