Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Ζητούν ασυλία οι Επιδημιολόγοι μετά τις αγωγές εναντίον τους
Ζητούν ασυλία οι Επιδημιολόγοι μετά τις αγωγές εναντίον τους

Ζητούν ασυλία οι Επιδημιολόγοι μετά τις αγωγές εναντίον τους

Μεγάλο ζήτημα προέκυψε σχετικά με τις αγωγές που καταχωρούνται από πολίτες εναντίον των μέτρων που λήφθηκαν κατά της COVID19. Οι αγωγές κατ’ επέκταση αφορούν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της ΣΕΕ θεωρούν απαράδεκτο το να παρουσιάζονται ενώπιον Δικαστηρίων ενώ σημείωσαν πως δεν είχαν προειδοποιηθεί και δεν τους δόθηκαν οδηγίες για τέτοιες περιπτώσεις. Κάποιοι εξέφρασαν και την επιθυμία όπως τους δοθεί «ασυλία».

Μάλιστα, έχουν αποστείλει και επιστολή στον Υπουργό Υγείας, σχετικά με το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε στη χθεσινή του συνεδρία όπως το κράτος να πληρώνει τα δικαστικά έξοδα των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής και να καλύπτει τυχόν αποζημιώσεις που θα κληθούν να καταβάλουν.

Όπως πληροφορούμαστε, η απόφαση αυτή αναμένεται να τύχει περαιτέρω επεξεργασίας από τον Γενικό Εισαγγελέα με νομικό έγγραφο.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα εντωμεταξύ μετά από ψήφιση σχετικής τροπολογίας οι λοιμωξιολόγοι ε που είναι μέλη των επιτροπών του υπ. Υγείας έχουν το ακαταδίωκτο.

Τα μέλη των Επιτροπών αυτών είναι η αντίστοιχη Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα. Στην τροπολογία περιλαμβάνονται επίσης και η Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και η Επιτροπή Εμβολιασμού.

Με αφορμή την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και προβλέπει το ακαταδίωκτο για τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε ότι «μέχρι να προβλεφθεί ασυλία για όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές της χώρας που εμπλέκονται στην πανδημία και δίνουν καθημερινά τη μάχη στα νοσοκομεία, αποποιούμαι των προνομίων που μου παρέχει η συγκεκριμένη τροπολογία για το ακαταδίωκτο, ως μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.

Είχαμε ζητήσει από τον Μάρτιο του 2020 να υπάρξει η συγκεκριμένη δίκαιη ρύθμιση για όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων που παλεύουν καθημερινά κάτω από αντίξοες και πολεμικές συνθήκες με τον κορωνοϊό και μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικά ζητήματα. Ένα αίτημα που είχε δει με κατανόηση ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Η ρύθμιση είναι απολύτως λογική και αναγκαία, γι’ αυτό εξάλλου ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου όπως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιταλία κ.α.Πρέπει ωστόσο να προηγηθούν οι γιατροί και νοσηλευτές όλης της χώρας που δίνουν τη μάχη», δήλωσε ο δρ.Εξαδάκτυλος.

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend