Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πρεμιέρα της νέας Βουλής – Εκλέγεται ο νέος Πρόεδρος
Πρεμιέρα της νέας Βουλής – Εκλέγεται ο νέος Πρόεδρος

Πρεμιέρα της νέας Βουλής – Εκλέγεται ο νέος Πρόεδρος

Επίσημη πρώτη της νέας σύνθεσης του κοινοβουλίου.

Μετά από ένα οργιώδες παρασκήνιο, οι 56 βουλευτές εκλέγουν σήμερα τον νέο Πρόεδρο του κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής μπορεί να διαλαμβάνει μέχρι και τρεις γύρους.

Κατά τον πρώτο γύρο εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό του μισού των παρόντων βουλευτών, δηλαδή θα πρέπει να συγκεντρώσει 29 ψήφους και άνω για να εκλεγεί.

Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος κατά την πρώτη ψηφοφορία, ακολουθεί δεύτερη και Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τα 2/5 των θετικών ψήφων των παρόντων ψηφιζόντων Βουλευτών, παραλειπομένου τυχόν κλάσματος, δηλαδή όταν είναι και οι 56 Βουλευτές εντός της αίθουσας θα χρειαστεί 22 θετικές ψήφους.

Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσει τις περισσότερες θετικές ψήφους των παρόντων και ψηφιζόντων βουλευτών.

Σε περίπτωση που και στην τρίτη ψηφοφορία υπάρξει ισοψηφία, τότε η συνεδρία διακόπτεται και τα κόμματα διαβουλεύονται μεταξύ τους μέχρι να καταλήξουν σε λύση.

Οι υποψηφιότητες

Έχουν ήδη ανακοινωθεί οι υποψηφιότητες της Αννίτας Δημητρίου από τον ΔΗΣΥ, του Νικόλα Παπαδόπουλου από το ΔΗΚΟ, του Χρίστου Χρίστου από το ΕΛΑΜ και του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Από πλευράς ΑΚΕΛ έχει εξάλλου αναφερθεί πως στο τραπέζι βρίσκεται η υποψηφιότητα του Γενικού του Γραμματέα, Άντρου Κυπριανού.

Η ΕΔΕΚ ανακοίνωσε πως η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα χειριστεί το θέμα ανάλογα με τη διαμόρφωση των δεδομένων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ψηφοφορίας, και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο, εάν και εφόσον κρίνει αναγκαίο να θέσει την υποψηφιότητά του στη διάθεση του κοινοβουλευτικού σώματος.

Send this to a friend