Home ΛΑΡΝΑΚΑ Θάλασσες… «σούπες» πλαστικών στη Λάρνακα
Θάλασσες… «σούπες» πλαστικών στη Λάρνακα

Θάλασσες… «σούπες» πλαστικών στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

«Σούπες» πλαστικών έχουν καταντήσει οι θάλασσές μας… Αυτό το αρνητικό συμπέρασμα εξήχθη από την εκστρατεία καθαρισμού του βυθού στη θαλάσσια περιοχή Ψαρολίμανου – Μακένζυ, που διοργάνωσε το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία της Μεγάλης Βρετανίας στην Κύπρο, τον Δήμο Λάρνακας, το Τμήμα Αλιείας, επαγγελματίες και εθελοντές δύτες και τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ψαράδων, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών που τιμάται στις 7 Ιουνίου.

Μαζεύτηκαν συνολικά 103 κιλά σκουπίδια από τον βυθό, μεταξύ των οποίων γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια, τενεκεδάκια, ακόμα κι ελαστικά αυτοκινήτων.

Ο  Ύπατος Αρμοστής της Μεγάλης Βρετανίας Στήβεν Λίλι, ο οποίος επιβιβάστηκε στο σκάφος που συμμετείχε στον καθαρισμό του βυθού, δήλωσε ότι οι ωκεανοί είναι πολύ σημαντικοί για τη ζωή των ανθρώπων, για τον αέρα που αναπνέουν, για το κλίμα αλλά και για τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται υπό πραγματική απειλή.

«Σήμερα διαπιστώσαμε την μεγάλη απειλή που προέρχεται από τη θαλάσσια ρύπανση, την απειλή από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση των θερμοκρασιών», ανέφερε. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του δ.σ. του Κέντρου Μελετών και Έρευνας Ακτή, Ξένια Λοιζίδου, είπε ότι οι θάλασσες μας έχουν γίνει σούπες πλαστικών, λέγοντας ότι η πλαστική ρύπανση συμβάλει τα μέγιστα στην υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Η κ. Λοιζίδου εξήγησε ότι τα σκουπίδια που συγκεντρώνονται έχουν να κάνουν και με τα θαλάσσια ρεύματα.

«Σήμερα μαζέψαμε 100 κιλά σκουπίδια, αύριο μπορεί ο βυθός να είναι πεντακάθαρος και μεθαύριο να μαζέψουμε μισό τόνο σκουπίδια. Επειδή τα θαλάσσια ρεύματα στην Λάρνακα κινούνται με τέτοιο τρόπο, δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα εάν τα σκουπίδια είναι περισσότερα», σημείωσε.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι φέτος υπάρχουν πιο πολλά σκουπίδια από χρήστες της παραλίας. «Αυτό σημαίνει ότι οι Κύπριοι ρυπαίνουν, αφήνουν σκουπίδια.

Πρέπει να παραδεχτούμε πως οι ακτές της Κύπρου κατάντησαν σκουπιδότοποι, γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό», επισήμανε.

Όπως έγινε γνωστό, το 80% των σκουπιδιών που εντοπίστηκαν στο βυθό είναι από αλουμίνιο, ενώ βρέθηκαν και σκουπίδια από πλαστικό και γυαλί.

 

 

Send this to a friend