Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Άννα Παρασκευά: Πόσο σημαντική είναι η λογοθεραπεία για ένα παιδί
Άννα Παρασκευά: Πόσο σημαντική είναι η λογοθεραπεία για ένα παιδί

Άννα Παρασκευά: Πόσο σημαντική είναι η λογοθεραπεία για ένα παιδί

Η λογοθεραπεύτρια Άννα Παρασκευά ιδιοκτήτρια του κέντρου λογοθεραπείας “Μαθαίνοντας Αλλίως”, απαντά στις ερωτήσεις μας που αφορούν τον τομέα της λογοθεραπείας και την σημαντικότητά της στην ζωή ενός παιδίου όπου και όταν χρειάζεται.

Άννα μου καταρχήν σε ευχαριστούμε για την φιλοξενία σε αυτό τον τόσο χαρούμενο χώρο. Πες μας λίγα λόγια για να κατονοήσει ο κόσμος τι είναι η λογοθεραπεία.

Η λογοθεραπέια ουσιαστικά είναι η επιστήμη που ασχολείται με την πρόληψη, την αξιολόγηση, την διάγνωση και την θεραπεία διαφόρων διαταραχών επικοινωνίας παιδίων και ενηλίκων. Αυτές μπορεί να αφορόυν αρθρωτικές, αναπτυξιακές ή και γλωσσικές διαταραχές, η καθυστέρηση της ανάπτυξης του λόγου και της ομιλίας, διαταραχές της ροής του λόγου όπως ο τραυλισμός κ.α.

Πότε μιλάμε για καθυστέρηση του λόγου;

Η καθυστέρηση του λόγου παρατηρείται όταν ένα παιδί αργεί να αναπτύξει, αντίστοιχα με την χρονολογική του ηλικία, κάποιο στάδιο του λόγου. Αν το παιδί για παράδειγμα επικοινωνεί μόνο με νοήματα, συλλαβές ή μονολεκτικά, αν δυσκολεύεται να επαναλάβει τις λέξεις που του λένε ή αν ο λόγος του δεν είναι κατανόητος απο τρίτους κ.ο.κ.

Πότε ένα παιδί χρειάζεται λογοθεραπευτική αξιολόγηση;

Ένα παιδάκι χρείαζεται να επισκεφτεί ένα κέντρο λογοθεραπείας για αξιολόγηση όταν υπάρχουν μερικές ενδείξεις όπως θα τις αναλύσουμε πιο κάτω. Πρώτο και σημαντικό είναι οταν το παιδί δεν δείχνει σημάδια επικοινωνίας με το περιβάλλον του και δεν αντιδράει στους ήχους. Άλλη μια ένδειξη είναι όταν δεν κατανοεί απλές ή και σύνθετες εντολές, ανάλογα πάντα με την ηλικία του. Επίσης, όταν δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του ονόματος του και δεν έχει βλεμματική επαφή. Όταν ένα παιδί που έχει κλείσει τα 3 έτη δεν κατανοείτε όταν μιλά απο τρίτους ή δεν μπορεί να αρθρώσει καθαρά. Ακομη ένα σημαντικός λόγος για επίσκεψη είναι όταν το παιδί παρουσίαζει δυσκολία στη ροή της ομιλίας του (επαναλαμβανόμενους ήχους-συλλαβές ή λέξεις). Υπαρχούν βέβαια και άλλοι παράγοντες.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να θεραπευτεί ένα παιδί αφού ξεκινήσει λογοθεραπεία;

Αυτό διαφέρει απο παιδί σε παιδί γιατί κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό. Εξαρτάται απο πολλές παραμέτρους που εντοπίζουμε κατ’ίδιαν όπως το ποίες είναι οι δυσκολίες του παιδίου, το κίνητρο που έχει το παιδί, η σχέση που δημιουργείται ανάμεσα σε παιδί και θεραπευτή. Ένα τυπικό λογοθεραπευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τακτίκες εβδομαδιαιές συνεδρίες στο κέντρο.

Ποίες άλλες υπηρεσίες μπορεί να βρεί κάποιος στο Κέντρο σας;

Στο κέντρο μας προσφέρουμε εκτός απο λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και εκπαιδευτική ψυχολογία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 99161711 ή να επισκεφθείτε την σελίδα μας στο facebook εδώ

Send this to a friend