Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Αυτές είναι οι πιο «χαρούμενες» πόλεις στον κόσμο για το 2021
Αυτές είναι οι πιο «χαρούμενες» πόλεις στον κόσμο για το 2021

Αυτές είναι οι πιο «χαρούμενες» πόλεις στον κόσμο για το 2021

Το ότι το προηγούμενο έτος ήταν δύσκολο για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι κάτι που έχει ειπωθεί πολλές φορές και δε χρειάζεται να το επαναλάβουμε.

Η πανδημία Covid-19 όχι μόνο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, αλλά επίσης οδήγησε σε μια μαζική αναταραχή στην καθημερινή ζωή για πολλούς από εμάς. Ωστόσο, παρά τα καταστροφικά γεγονότα των τελευταίων 12 μηνών και την επακόλουθη πλήξη της ψυχικής υγείας σε διάφορες χώρες, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην πρώτη θέση όσον αφορά την κατάταξη της πιο ευτυχισμένης χώρας στον κόσμο.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η Φινλανδία βγαίνει στην κορυφή της ετήσιας λίστας με στοιχεία από το Gallup World Poll, με την Ισλανδία, τη Δανία, την Ελβετία και τις Κάτω Χώρες (Ολλανδία) να ακολουθούν στη δεύτερη, τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέβηκαν από την 18η στην 14η θέση και το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε από την 13η στην 18η, η Αυστραλία κατείχε τη 12η θέση της λίστας.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως να μάθουμε από την Covid-19», δήλωσε ο συν-συντάκτης της έκθεσης, Jeffrey Sachs, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. «Η πανδημία μας θυμίζει τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές απειλές μας, την επείγουσα ανάγκη συνεργασίας και τις δυσκολίες επίτευξης συνεργασίας σε κάθε χώρα και παγκοσμίως» πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το World Happiness Report 2021 έχει ταξινομηθεί ελαφρώς διαφορετικά αυτή τη φορά λόγω του κορονοϊού.

Όχι μόνο οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν προσωπικές συνεντεύξεις σε ορισμένες χώρες, αλλά έπρεπε επίσης να αλλάξουν τα πράγματα εξ ολοκλήρου εστιάζοντας στη σχέση μεταξύ ευημερίας και Covid-19.

Η έκθεση βασίστηκε κυρίως σε επίπεδα ΑΕΠ, προσδόκιμο ζωής, γενναιοδωρία, κοινωνική υποστήριξη, ελευθερία και εισόδημα διαφθοράς από τότε που κυκλοφόρησε το 2012.

Παρόλο που υπήρξαν κάποιες αλλαγές στην πρώτη δεκάδα, με την Ισλανδία να ανεβαίνει δύο θέσεις από την τέταρτη στη δεύτερη και η Νορβηγία να πέφτει από την πέμπτη στην όγδοη θέση, η κατάταξη ήταν εντυπωσιακά παρόμοια με την προηγούμενη χρονιά ως επί το πλείστον, η οποία θεωρείται ως ένα θετικό σημάδι.

«Παραδόξως δεν υπήρξε, κατά μέσο όρο, μείωση της ευεξίας όταν μετρήθηκε, από την αξιολόγηση των ανθρώπων από τη δική τους ζωή», δήλωσε ο καθηγητής του University of British Columbia John Helliwell, ο οποίος συνέβαλε επίσης στην έκθεση.

«Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι βλέπουν την Covid-19 ως μια κοινή, εξωτερική απειλή που επηρεάζει όλους και ότι αυτό έχει δημιουργήσει μια μεγαλύτερη αίσθηση αλληλεγγύης και συναισθήματος».

Άλλες αξιοσημείωτες κινήσεις στη λίστα περιλαμβάνουν τη Γερμανία, η οποία έχει σημειώσει άνοδο από την 17η στην έβδομη θέση τον τελευταίο χρόνο. Η Κροατία, η οποία ήταν μεταξύ των προορισμών όπου μπορούσαν να πραγματοποιηθούν προσωπικές συνεντεύξεις, αυξήθηκε από τον αριθμό 79 σε 23 στη λίστα.

Παράγοντας εμπιστοσύνης
Οι ερευνητές λένε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Φινλανδία έχει διατηρήσει την πρώτη θέση για άλλη μια φορά, καθώς η σκανδιναβική χώρα κατατάσσεται πάντα σε υψηλή θέση όσον αφορά την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Η εμπιστοσύνη αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που βοήθησαν στην προστασία των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και στην εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις.

Για παράδειγμα, το ποσοστό θανάτου της Βραζιλίας ήταν σημαντικά υψηλότερο από αυτό της Σιγκαπούρης, γεγονός που η έκθεση έβαλε εν μέρει στη διαφορά της εμπιστοσύνης του κοινού στις κυβερνήσεις κάθε χώρας.

Σημειώνει επίσης ότι η Αμερική και η Ευρώπη είχαν πολύ υψηλότερους θανάτους Covid-19 από την Ανατολική Ασία, την Αυστραλασία και την Αφρική.

Η έκθεση υποδηλώνει ότι η μέση ηλικία του πληθυσμού μιας χώρας, είτε πρόκειται για νησί, και η εγγύτητά της με άλλες χώρες με υψηλή μόλυνση συνέβαλαν στην ανισότητα μεταξύ των ποσοστών θανάτου παγκοσμίως.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι πολιτισμικές διαφορές όπως το αν ο αρχηγός της κυβέρνησης ήταν γυναίκα, επισημαίνονται επίσης ως σημαντικές εκτιμήσεις κατά τη μέτρηση της επιτυχίας των στρατηγικών Covid-19, μαζί με την εισοδηματική ανισότητα και τη γνώση που αποκτήθηκε από προηγούμενες επιδημίες.

«Η εμπειρία της Ανατολικής Ασίας δείχνει ότι οι αυστηρές κυβερνητικές πολιτικές όχι μόνο ελέγχουν αποτελεσματικά την Covid-19, αλλά επίσης περιορίζουν τον αρνητικό αντίκτυπο των καθημερινών λοιμώξεων στην ευτυχία των ανθρώπων», δήλωσε ο καθηγητής Shun Wang του Ινστιτούτου Ανάπτυξης της Κορέας. Ενώ η επιτυχημένη διάθεση εμβολίων σε διάφορες χώρες έχει δώσει μια πολύ απαραίτητη ώθηση σε πολλές, τα lockdown, η κοινωνική απόσταση, η κάλυψη προσώπων και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής με τον ιό, και αυτό δεν λαμβάνει καν υπόψη τις οικονομικές επιπτώσεις.

Ο αντίκτυπος της COVID στην ευημερία
Ως αποτέλεσμα, η έκθεση διαπίστωσε ότι η μείωση της ψυχικής υγείας ήταν άμεση σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ο αριθμός των προβλημάτων ψυχικής υγείας που αναφέρθηκαν ήταν 47% υψηλότερος τον Μάιο του 2020 από ό, τι είχε προβλεφθεί πριν από το Covid-19.

Ίσως αναπάντεχα, η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας 2021 διαπίστωσε επίσης ότι τα lockdown και οι κοινωνικές αποστάσεις επηρέασαν πολύ την ευημερία του εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, εκείνοι που δεν μπορούσαν να εργαστούν λόγω αναστολών ή απόλυσης, που δήλωσαν ότι ήταν μοναχικοί στην αρχή της πανδημίας έγιναν 43% λιγότερο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν ένιωθαν μοναξιά στην αρχή.

«Η προηγούμενη έρευνά μου έδειξε πόσο οι ευτυχισμένοι εργαζόμενοι είναι 13% πιο παραγωγικοί», δήλωσε ο καθηγητής Jan-Emmanuel De Neve, Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ευεξίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ένας άλλος συνεισφέρων στην έκθεση. «Αυτό το έγγραφο αποδεικνύει ότι η ευτυχία δεν καθοδηγείται από την αμοιβή και ότι οι κοινωνικές συνδέσεις και η αίσθηση της ταυτότητας είναι πιο σημαντικές».

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν προς ένα” υβριδικό “μέλλον εργασίας, με μια ισορροπία μεταξύ της ζωής του γραφείου και της εργασίας από το σπίτι για τη διατήρηση κοινωνικών σχέσεων, εξασφαλίζοντας παράλληλα ευελιξία για τους εργαζόμενους».

Από τις 149 χώρες που περιλαμβάνονται στην έκθεση, το Αφγανιστάν κατατάχθηκε ως το πιο δυσαρεστημένο για άλλη μια φορά, ακολουθούμενο από τη Ζιμπάμπουε, τη Ρουάντα και την Μποτσουάνα. Εκείνοι που βρίσκονται στο κάτω μέρος της λίστας ήταν κυρίως υπανάπτυκτες χώρες όπου επικρατούν ζητήματα όπως πολιτικές και ένοπλες συγκρούσεις ή υπήρξαν τα τελευταία χρόνια.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, αλλά τα πρώιμα στοιχεία δείχνουν επίσης κάποια αξιοσημείωτα σημάδια ανθεκτικότητας στα συναισθήματα της κοινωνικής σύνδεσης και των αξιολογήσεων της ζωής», λέει η καθηγήτρια της έκθεσης Lara Aknin του Πανεπιστημίου Simon Fraser.

Οι πιο χαρούμενες χώρες του κόσμου για το 2021

1. Φινλανδία

2. Ισλανδία

3. Δανία

4. Ελβετία

5. Κάτω Χώρες

6. Σουηδία

7. Γερμανία

8. Νορβηγία

9. Νέα Ζηλανδία

10. Αυστρία

11. Ισραήλ

12. Αυστραλία

13. Ιρλανδία

14. Ηνωμένες Πολιτείες

15. Καναδάς

16. Τσεχική Δημοκρατία

17. Βέλγιο

18. Ηνωμένο Βασίλειο

19. Κίνα

20. Γαλλία

Με πληροφορίες από cnn.com

Send this to a friend