Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Ένα μοναστήρι στο λόφο αφιερωμένο στην Παναγία (φώτο)
Ένα μοναστήρι στο λόφο αφιερωμένο στην Παναγία (φώτο)

Ένα μοναστήρι στο λόφο αφιερωμένο στην Παναγία (φώτο)

Ένα μοναστήρι που ιδρύθηκε στο τέλος του 11ου αιώνα, αφιερωμένο στην Παναγία της Αμασγούς, βρίσκεται κτισμένο πάνω σε ένα μικρό λόφο, κοντά στις όχθες του ποταμού Κούρη στην επαρχεία Λεμεσού.

Η βυζαντινή εκκλησιά που προϋπήρχε καταστράφηκε και ξανακτίστηκε επανειλημμένα. Για αιώνες το μοναστήρι είχε ερημώσει και τις εκτάσεις του ενοικίαζαν αγρότες της περιοχής. Από τα αρχικά κτίρια διατηρείται μόνο ο ναός, ο οποίος ανακαινίστηκε το 1960. Στη δεκαετία του 1990, ανεγέρθηκαν νέες εγκαταστάσεις, οι οποίες φιλοξενούν σήμερα αρκετές μοναχές.

Το ασυνήθιστο όνομα και η εικόνα του μοναστηριού, που θυμίζει πύργο, το κάνουν ιδιαίτερο. Η προέλευση του ονόματος «Αμασγού», συνδέεται από κάποιους με την Παναγία της Δαμασκού (Αμασκού). Αν και υπήρχε μακρά ιστορία μεταξύ των εκκλησιών της Αντιόχειας, αρχαίας πρωτεύουσας της Συρίας, και της Κύπρου κατά τα βυζαντινά χρόνια, σαφείς ενδείξεις για τη σύνδεση του ονόματος με την ιστορία αυτή δεν έχουν εντοπιστεί.

Η Μονή της Παναγίας Αμασγούς γιορτάζει την 21ην Νοεμβρίου, την Τρίτη της Διακαινησίμου, στις 6 Δεκεμβίου και την 4ην Ιουνίου, στη μνήμη του οσιομάρτυρα Ιωάννη του Μοναγρίτη.

(25 434 342) Χωριό Μονάγρι, 22 χλμ. βόρεια της Λεμεσού.

Send this to a friend