Home ΛΑΡΝΑΚΑ Οι οκτώ Θεματικές Ποδηλατικές Διαδρομές της Λάρνακας
Οι οκτώ Θεματικές Ποδηλατικές Διαδρομές της Λάρνακας

Οι οκτώ Θεματικές Ποδηλατικές Διαδρομές της Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Με στόχο την ενθάρρυνση της βιώσιμης κινητικότητας, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας προχώρησε στην ψηφιοποίηση και αναθεώρηση των Θεματικών Ποδηλατικών Διαδρομών.Και τούτο, διότι η πόλη και η επαρχία Λάρνακας ενδείκνυται για ποδηλασία, για σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων η μορφολογία του εδάφους της, το καλό της κλίμα σχεδόν ολόχρονα και η ποικιλία που διαθέτει σε αξιοθέατα και σημεία αναφοράς.

Οι υπό αναφορά ποδηλατικές διαδρομές είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΤΑΠ Λάρνακας, στο linkhttp://larnakaregion.com/page/thematic-cycling-routes και στην ηλεκτρονική εφαρμογή komoot, που αποτελεί δημοφιλές πρόγραμμα για ποδηλάτες. Ο τρόπος που παρουσιάζονται οι διαδρομές είναι πολύ κατατοπιστικός και περιλαμβάνει την προτεινόμενη πορεία στον χάρτη, αποστάσεις, υψομετρικές διαφορές, βαθμό δυσκολίας, το είδος του ποδηλάτου που συνίσταται να χρησιμοποιηθεί καθώς και τα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος που η κάθε διαδρομή καλύπτει.

Οι οκτώ Θεματικές Ποδηλατικές Διαδρομές Λάρνακας είναι οι ακόλουθες: «Νεολιθική Διαδρομή – Η αρχαιότερη ποδηλατική διαδρομή της Ευρώπης», με επίκεντρο τις αρχαιότητες της Χοιροκοιτίας και της Καλαβασού. «Διαδρομή Κρασιού και Γαστρονομίας», που καλύπτει τα γραφικά χωριά στην ορεινή επαρχία Λάρνακας Λεύκαρα, Κάτω Δρυς, Σκαρίνου και Χοιροκοιτία.«Πολυπολιτισμική Διαδρομή»,η οποία περιλαμβάνει επισκέψεις σε ποικίλους χώρους λατρείας διαφόρων θρησκειών εντός της πόλης. «Ενετικοί Πύργοι-Ανατολική Παραλιακή Περιοχή», που καλύπτει τις κοινότητες Πύλας και Ξυλοφάγου, καθώς και «Ενετικοί Πύργοι-Δυτική Παραλιακή Περιοχή», η οποία περιλαμβάνει τις δυτικές περιοχές Περβολιών, Κιτίου και Αλαμινού. «Διαδρομή Καμήλων και Γαϊδουριών», με προτεινόμενες επισκέψεις στο Πάρκο Καμήλων Μαζωτού και στη φάρμα-πολυχώρο Golden Donkeys στη Σκαρίνου.«Διαδρομή Σιτηρών και Ψωμιού», μ’ επίκεντρο την Αθηένου και τα ενδιαφέροντα σημεία αναφοράς της, όπως το Καλλινίκειο Μουσείο και τον παραδοσιακό αλευρόμυλο. «Διαδρομή Πτηνοπαρατήρησης», που καλύπτει τη διαδρομή από τη λίμνη Ορόκλινης μέχρι την αλυκή Λάρνακας.

H αναθεώρηση των διαδρομών πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου «SupportInsularandlow-densityareasinthetransitiontowardsamoreCircularEconomy» – ΙΝCIRCLE, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Λάρνακας και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας-Αμμοχώστου. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΤΑΠ, το έργο INCIRCLE είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα INTERREGMED, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στόχος του έργου είναι ν’ αντιμετωπίζει τις αυξανόμενες περιβαλλοντικές προκλήσεις που προκαλούνται από τις τουριστικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, προωθεί την μετάβαση στην κυκλική οικονομία μέσα από ένα βιώσιμο και υπεύθυνο τουρισμό, προωθώντας την αποδοτική χρήση του νερού, την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων και την βιώσιμη κινητικότητα.

 

Send this to a friend