Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Οι “φύλακες άγγελοι” του Αναφοράς και μήνυμα για την ημέρα των νοσηλευτών (φώτο)
Οι “φύλακες άγγελοι” του Αναφοράς και μήνυμα για την ημέρα των νοσηλευτών (φώτο)

Οι “φύλακες άγγελοι” του Αναφοράς και μήνυμα για την ημέρα των νοσηλευτών (φώτο)

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών σήμερα και για ακόμα μια χρονιά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αναδεικνύεται το έργο και η συνεισφορά τους, ενώ διανύουμε άλλη μια περιόδο που είναι ακόμα πιο κομβικής σημασίας ο ρόλος τους.

Είναι οι άνθρωποι εκείνοι που βρίσκονται στο πλευρό των ασθενών σαν φύλακες άγγελοι, μέχρι να αναρρώσουν.

Η Χαρά Κουσιαππή, Νοσηλευτικός Λειτουργός Α’, η οποία υπηρετεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και κλήθηκε να παλέψει κατά της πανδημίας, στέλνει μέσω του AlphaNewsLive το δικό της μήνυμα με αφορμή τη σημερινή ημέρα.

Το μήνυμα της

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών-τριών εορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965 στις 12 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής (International Council of Nurses).

Αυτή η μέρα αποτελεί την ελάχιστη πράξη ηθικής ανταμοιβής στο έργο και την προσφορά των νοσηλευτών. Αυτή η ημέρα τιμά τη Florence Nightingale, την αγγλοϊταλίδα φιλάνθρωπο που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής και προσέφερε πολλά στη νοσηλευτική, αναδεικνύοντας την τελικά σε επιστήμη.

Ο ρόλος των νοσηλευτών χαρακτηρίζεται πολυεπίπεδος στην κοινότητα και στο νοσοκομείο και έχει πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Οι νοσηλευτές συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη της ασθένειας και παρέχουν φροντίδα και αποκατάσταση. Είναι υπεύθυνο κοινωνικό έργο που αποβλέπει στην περιφρούρηση και τη φροντίδα της ανθρώπινης υγείας. Ως επιστήμη υγείας είναι επάγελμα φροντίδας και άσκησης που απαιτεί σωματική, διανοητική και συναισθηματική προσπάθεια και έχει ως στόχο την ικανοποίηση των αναγκών του αρρώστου, την οργανική φροντίδα και την ψυχολογική του υποστήριξη.

Οι νοσηλευτές αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες, πάνω στο οποίο στηρίζεται κάθε σύστημα υγείας. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού εργάζεται σε αντίξοες συνθήκες, σε ό,τι έχει να κάνει με την πίεση, το άγχος, την αγωνία και την έντονη συναισθηματική φόρτιση. Η δουλειά αυτή δεν είναι ένα απλό επάγγελμα, είναι λειτούργημα και δεν είναι εύκολο. Πρέπει να ξέρεις τα πάντα, να είσαι εκεί για όλους, με το χαμόγελο και με μια καλή κουβέντα, αψηφώντας τα προσωπικά σου προβλήματα.

 

Η πανδημία Covid-19 έχει πλήξει σκληρά όλες τις χώρες, με αποτέλεσμα να έχουν κλονιστεί συθέμελα όλα τα εθνικά συστήματα υγείας. Το ίδιο συμβαίνει κα στο δικό μας το οποίο αντιστέκεται και προσφέρει τα μέγιστα σε όλους τους συμπολίτες μας, έχοντας ως αιχμή του δόταρος τους νοσηλευτές οι οποίοι μαζί με όλους τους επαγγελματίες υγείας, καταθέτουν νυχθημερόν την ψυχή τους, υπηρετώντας με ομοψυχία, άοκνα και ανιδιοτελώς τον συνάνθρωπο.

Ο αγώνας σκληρός, η κούραση ανείπωτη, οι απαιτήσεις πολύπλοκες και οι απώλειες δυστυχώς αναπόφευκτες. Οι νοσηλευτές ψυχορραγούν, παλεύοουν με τη συνείδηση τους καθημαρινά, δεν έχουν μάθει να χάνουν, γι’ αυτό κι όταν θεραπεύονται οι ασθενείς τους, η ψυχή τους γεμίζει με ικανοποίηση και αντλούν κουράγιο για να συνεχίσουν τη δική τους μάχη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας έρχεται να επικαιροποιήσει τον αγώνα των νοσηλευτών αλλά και όλων των επαγγελματιών υγείας απέναντι στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και να θέσει όλους τους φορείς προ των ευθυνών τους ώστε οι επαγγελματίες υγείας να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα εχέγγυα για να είναι σε θέση να προασπίζουν το υπέρτατο αγαθό της υγείας στο έπακρο.

Χρόνια πολλά στους νοσηλευτές!

Πηγή: alphanews

Send this to a friend