Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ως προσωρινή λύση η εκφόρτωση υγραερίου στο λιμάνι Βασιλικού
Ως προσωρινή λύση η εκφόρτωση υγραερίου στο λιμάνι Βασιλικού

Ως προσωρινή λύση η εκφόρτωση υγραερίου στο λιμάνι Βασιλικού

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ως προσωρινή λύση, η Αρχή Λιμένων Κύπρου αποδέχτηκε όπως η εκφόρτωση του υγραερίου από τα πλοία να γίνεται μέσα στο λιμάνι Βασιλικού, με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας, τα οποία αποφασίστηκαν από την Αρχή Λιμένων και τις εταιρείες, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η ομαλή εκφόρτωση του υγραερίου χωρίς κινδύνους.

Εξέλιξη που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου από τη Λάρνακα.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα της τηλεδιάσκεψης της Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία συζήτησε το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου, υγρών καυσίμων και της ασφάλτου από τα παράλια της Λάρνακας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, έγινε γνωστό πως το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής Λιμένων αποδέχτηκε δύο λύσεις για την εκφόρτωση του υγραερίου στο Βασιλικό, ζήτημα που αποτελούσε μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την μετακίνηση των επικίνδυνων εγκαταστάσεων από τη Λάρνακα. Η λύση που θα είναι μόνιμη αφορά τη δημιουργία αγκυροβολίου. Κάτι τέτοιο, όμως, απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες.

Ως εκ τούτου, η Αρχή Λιμένων αποδέχθηκε ως προσωρινή λύση την εκφόρτωση του υγραερίου μέσα στο λιμάνι Βασιλικού, μ’ ειδικό εξοπλισμό και αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Ο Δήμος Λάρνακας χαιρετίζει την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας πως η πόλη δεν μπορεί ν’ αναμένει ακόμα κάποια χρόνια μέχρι να φύγουν οι εγκαταστάσεις υγραερίου.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας εξέφρασε την ελπίδα η εκφόρτωση του υγραερίου στο λιμάνι Βασιλικού να ξεκινήσει τους προσεχείς μήνες, έτσι ώστε ν’ αρχίσουν επιτέλους και οι διαδικασίες μετακίνησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων υγραερίου από τα παράλια της πόλης.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως οι εγκαταστάσεις της  Κοινοπραξίας εταιρειών υγραερίου VLPG στο Βασιλικό προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Εκτιμάται ότι εντός του καλοκαιριού θα είναι έτοιμες και ότι άμεσα θα παραγγελθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός εκφόρτωσης του υγραερίου από το λιμάνι. Η διαδικασία αυτή δεν αναμένεται να διαρκέσει πέραν από κάποιους μήνες.

Αντιπροσωπία του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας αναμένεται περί τα τέλη Ιουνίου να επισκεφθεί τις νέες εγκαταστάσεις της VLPG στο Βασιλικό για σκοπούς επιβεβαίωσης των χρονοδιαγραμμάτων.

Τα υγρά καύσιμα

Όσον αφορά το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων, ο Δήμος Λάρνακας περιμένει την εταιρεία Exxon Mobil (η μόνη που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα κατεδαφίσεις) να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να ξεκινήσει την αποξήλωση των πετρελαιοδεξαμενών της μέχρι τον Ιούνιο ή Ιούλιο.

Αποφασίστηκε όπως η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και ο Δήμαρχος Λάρνακας αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλία επαφών με την εταιρεία, προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που λήγουν τον Ιούλιο 2021.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια ολοκλήρωσαν τις κατεδαφίσεις, ενώ στο τελικό στάδιο κατεδαφίσεων των δικών της δεξαμενών βρίσκεται η Πετρολίνα.

Τέλος, για το θέμα της ασφάλτου, η αρμόδια υπουργός επαναβεβαίωσε ότι όλες οι άδειες αποθήκευσης ασφάλτου στις εγκαταστάσεις της ΚΕΤΑΠ (πρώην διυλιστήριο) λήγουν στις 30 Ιουνίου και δεν θα ανανεωθούν.

Send this to a friend