Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ελπίδα επιστρέφει σε Ελ. Αμμόχωστο και Λάρνακα
Η ελπίδα επιστρέφει σε Ελ. Αμμόχωστο και Λάρνακα

Η ελπίδα επιστρέφει σε Ελ. Αμμόχωστο και ΛάρνακαΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Άνεμος αισιοδοξίας πνέει στις επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας, εν’ όψει της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων τη Δευτέρα, 10 Μαϊου. Ο τροχός άρχισε να γυρίζει για τις δύο επαρχίες, οι οποίες δειλά – δειλά κάνουν βήματα προς την κανονικότητα, με την ελπίδα αυτή να είναι η τελευταία αποκλιμάκωση μέτρων εξαιτίας της πανδημίας. Ειδικά για την αμιγώς τουριστική επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου, όλες οι μέχρι τώρα ενδείξεις συνηγορούν ότι το καλοκαίρι του 2021 θα είναι καλύτερο, από τουριστικής άποψης, από το περσινό.

Οι εκτιμήσεις των παραγόντων της επαρχίας είναι ότι η μεθαυριανή αποκλιμάκωση των περιοριστών μέτρων θ’ αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την ομαλότητα και την σωστή κατεύθυνση. Αυτό που δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία εν’ όψει του φετινού καλοκαιριού, σε σύγκριση με πέρσι, είναι οι εμβολιασμοί. Μάλιστα, οι φορείς της Αμμοχώστου τονίζουν την ανάγκη όπως το κράτος προωθήσει το ταχύτερο, μ’ επιχειρήματα και στοιχεία, τους εμβολιασμούς σ’ όλο τον πληθυσμό, έτσι ώστε η Κύπρος να ενταχθεί, επιτέλους, στην πράσινη λίστα. Ο ξενοδοχειακός τομέας και ο τομέας της εστίασης αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά από την αποκλιμάκωση των μέτρων.


Από Δευτέρας τοποθετούνται ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες της ελεύθερης Αμμοχώστου, δίνοντας έτσι εναλλακτικές επιλογές στους λίγους τουρίστες που παραθερίζουν αυτή την περίοδο στην περιοχή για να περάσουν ευχάριστα τον χρόνο τους, έχοντας πλέον άνεση στις διακινήσεις τους. Παράλληλα, το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία θα μπορούν πια να δέχονται και Κύπριους επισκέπτες, αυτό θ’ αποτελέσει τονωτική ένεση ειδικά για τις μονάδες της ελεύθερης Αμμοχώστου, κυρίως κατά τα Σαββατοκύριακα.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας δήλωσε στο Larnakaonline ότι αυτή την εποχή παραμένουν ανοικτά στην επαρχία γύρω στα 20-25 ξενοδοχεία. Με την αποκλιμάκωση των μέτρων, άλλα τόσα ξενοδοχεία αναμένεται ότι να επαναλειτουργήσουν τις επόμενες μέρες, ενώ μέχρι τις αρχές Ιουνίου υπολογίζεται ότι περίπου το 80% του συνόλου των ξενοδοχειακών μονάδων σε Αγ. Νάπα και Πρωταρά (συνολικά είναι περίπου 200 μονάδες) θα έχουν ανοίξει. Επίσης, αναμένεται ν’ ανοίξει κι ένας σημαντικός αριθμός κέντρων αναψυχής, εστιατορίων και καταστημάτων.

Κι άλλες αγορές

Ο Δώρος Τάκκας ανέφερε ότι αυτό το διάστημα παραθερίζουν στην ελεύθερη Αμμόχωστο λίγοι Ρώσοι κι ελάχιστοι Ισραηλινοί. Το επόμενο διάστημα, όμως, η επαρχία ετοιμάζεται να υποδεχθεί τουρισμό και από άλλες αγορές, όπως είναι η σκανδιναβική, η αγγλική και από χώρες της κεντρικής Ευρώπης. «Το 2021 φαίνεται πως θα είναι καλύτερο από το 2020 από τουριστικής άποψης και ο κυριότερος λόγος είναι η ρωσική αγορά. Πέρσι δεν επιτρέψαμε στους Ρώσους να ταξιδέψουν στο νησί μας. Εάν δεν είχαμε φέτος την ρωσική αγορά, η οποία ξεκίνησε να μας στέλνει τους πρώτους τουρίστες από τις αρχές Απριλίου, σήμερα θα είμαστε ακόμα κλειστοί», είπε με νόημα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμ/στου.

Στη Λάρνακα

Συγκρατημένη αισιοδοξία για καλύτερες μέρες επικρατεί σ’ όλους τους κλάδους της οικονομίας και στη Λάρνακα με αφορμή το «ξεκλείδωμα» της ερχόμενης Δευτέρας. Τα πλείστα ξενοδοχεία και οι τουριστικές μονάδες της πόλης κι επαρχίας αναμένεται ν’ ανοίξουν περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, ενώ η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως από τον Ιούλιο και μετά θα αρχίσει μια πιο ομαλή ροή κρατήσεων από ξένους τουρίστες. Η αποκλιμάκωση των μέτρων θ’ αποτελέσει ανάσα ζωής για τους χώρους εστίασης στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, στην ακτή Μακένζι και στη Λαϊκή Γειτονιά, ενώ με την τοποθέτηση των ξαπλώστρων αναμένεται να παρατηρηθεί αυξημένη κίνηση στις οργανωμένες παραλίες της πόλης λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν.
Send this to a friend