Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2021 Σκεύη Ζαχαρίου: Η Λάρνακα να πάψει επιτέλους να είναι ο φτωχός συγγενής
Σκεύη Ζαχαρίου: Η Λάρνακα να πάψει επιτέλους να είναι ο φτωχός συγγενής

Σκεύη Ζαχαρίου: Η Λάρνακα να πάψει επιτέλους να είναι ο φτωχός συγγενής

Μητέρα δύο παιδιών που ανησυχεί για το μέλλον των παιδιών της και τρομοκρατημένη από την έλλειψη μέλλοντος για τα επερχόμενα εγγόνια της.

Μια εργαζόμενη, κοινωνικά δραστήρια, συγκροτημένη προσωπικότητα  με πηγαίο χιούμορ, πέρασε μέσα από συμπληγάδες, όσο για την   περιπέτεια με τον καρκίνο που είχε, «πάει πέρασε αυτό» λέει, το προσπερνά, και στέκει αγέρωχη, μα πάνω από  όλα χαμογελαστή.
Η κ. Σκεύη Ζαχαρίου είναι η μοναδική γυναίκα υποψήφια βουλευτής στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος για την Επαρχία της Λάρνακας.

Οι πολίτες την γνωρίζουν από την επιτυχημένη της σταδιοδρομία  σε τρείς βασικούς πυλώνες της οικονομίας, τον τουριστικό, τον τραπεζικό και τον επιχειρηματικό, αλλά και από την πολυεπίπεδη δράση της στα κοινά.

Το ευχάριστο με αυτή τη δυναμική και  γυναίκα είναι ότι ξεφεύγει από την πεπατημένη του συνηθισμένου. Ακομπλεξάριστη, πνευματώδης, σαφής, μιλάει ευθέως και χρησιμοποιεί απροκάλυπτη ειλικρίνεια.

Ξέρει τι θέλει, γνωρίζει πώς αυτό μπορεί να γίνει εφικτό και επιχειρεί άμεσα να το πράξει. Ό,τι ακριβώς λείπει συχνά από την κεντρική πολιτική σκηνή, φαίνεται να το διαθέτει η κ. Σκεύη Ζαχαρίου.

Η συνέντευξη μαζί της ήταν μια ακόμα αναμφίβολα ξεχωριστή εμπειρία!

  • Ξεκινάμε με μια στερεότυπη ερώτηση αλλά πρέπει να υποβληθεί: Γιατί συμμετέχετε στις εκλογές;

Επειδή το επιθυμώ και επειδή μπορώ να το κάνω. Με έχουν, όπως υποθέτω και εσάς, κουράσει οι υποσχέσεις, απεχθάνομαι τη διαφθορά, με εκνευρίζει η προχειρότητα και ανησυχώ πολύ για το μέλλον αυτού του τόπου. Εννοείται ότι η  μεγάλη μάχη που δίνει η πατρίδα μας, δε μου επιτρέπει να εφησυχάζομαι.

Από τη στιγμή που ξέρω πως μπορώ να συμβάλω για τη βελτίωση όλων των πιο πάνω θα ένιωθα ενοχές να μην το προσπαθήσω, να παρακολουθώ άβουλα  και να ασκώ στείρα κριτική από τον καναπέ. Έχω μάθει να αγωνίζομαι και να τολμώ, είναι στο χαρακτήρα μου και αυτό δεν αλλάζει. Άρα ως ενεργός πολίτης έχω υποχρέωση πρώτα στο ίδιο μου τον εαυτό και μετά στο σύνολο.

  • Τι σας έχει απογοητεύσει περισσότερο;

 Είμαι απογοητευμένη και προβληματίζομαι αφάνταστα από την οικονομική κατεύθυνση της Κύπρου όπου η μέχρι στιγμής Βουλή απέτυχε παταγωδώς να προστατεύσει επαρκώς τον πολίτη (φυσικά πρόσωπα) δίνοντας υπερπρονόμια μέσω νομοθεσιών σε Νομικά πρόσωπα (Τράπεζες). Οι πολίτες δεινοπαθούν, υποφέρουν, πτωχεύουν, χάνουν τα σπίτια τους.

Αντιλαμβάνεστε ότι οι Τράπεζες ούτε πεθαίνουν ούτε αυτοκτονούν. Μόνο οι πολίτες. Οι πολίτες είναι που μάχονται να προστατεύσουν την πολιτεία απέναντι από τους ορατούς και αόρατους εχθρούς και όχι τα νομικά πρόσωπα. Αυτούς είναι που θάβουμε δίπλα από ελληνικές σημαίες και όχι τις τράπεζες.

  • Ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι σε περίπτωση εκλογής σας στο κοινοβούλιο;
  1. Η αποφυγή της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι ένα από τα πρώτα θέματα που, εάν και εφόσον εκλεγώ, θα θέσω στη βουλή. Είναι σημαντικό το κράτος να προχωρήσει σε σωστές  ενέργειες που θα διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τόπο μας.  Πρέπει να αποφύγουμε την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ταυτόχρονα, εδώ θέλω να υπογραμμίσω ότι ότι και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν στρατηγικά το οικονομικό τους μοντέλο και τη λειτουργία τους με βάση τα νέα δεδομένα.
  2. Έχω συγκεκριμένη πρόταση για στήριξη και επιχορήγηση στον ηλικιακά νέο επιχειρηματία για να μπορέσει να δημιουργήσει επιχείρηση, χωρίς να χρειαστούν ιδιαίτερες δαπάνες και να επιβαρυνθεί το κράτος.
  3. Κοινωνικές παροχές, πρόνοιες, μονογονείς και παιδεία. Η στήριξη της οικογένειας και της παιδείας είναι πρωτεύον μέλημα μου γιατί αυτά είναι τα βασικά συστατικά που αποτελούν το ουσιαστικό θεμέλιο της κοινωνίας μας.
  4. Θα μεριμνήσω για τους συνταξιούχους, θέλω να ζουν αξιοπρεπώς σε όλα τα επίπεδα, και αυτό είναι θέμα που θα θέσω, καθότι αισθάνομαι έντονα πως τους βλέπω να περιθωριοποιούνται και αυτό είναι πολύ άδικο.
  5. Να παλέψω να λύσουμε επιτέλους την μάχη που δίνουν οι ασθενείς με το σύστημα, έχοντας προσωπικά βιώσει και παλέψει με το σύστημα   για πολύ κοντινά μου πρόσωπα, είμαι έτοιμη να δώσω μάχη  για να πετύχουμε βελτίωση.
  • Ποιο το όραμα σου για τη Λάρνακα και την Επαρχία της;

Η Λάρνακα και η Επαρχία της παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.  Πρέπει να  πάψει επιτέλους να είναι ο φτωχός συγγενής και να καταταχθεί στο χάρτη όπως πραγματικά το αξίζει. Παράλληλα, να διατηρήσει τον τοπικό της χαρακτήρα γιατί είναι μια όμορφη πόλη που μπορεί να συνδυάσει το μοντέρνο και το παραδοσιακό.

Θέλω να αναζωογονηθεί το κέντρο και να έχει  έχει αποτελεσματική επιχειρηματική ανάπτυξη ευκαιριών για τους νέους της Λάρνακας και της Επαρχίας.

Να γίνει η πρώτη προτίμηση κυπρίων και ξένων τουριστών με σωστές υποδομές και να αναδειχθεί η γαστρονομία της Λάρνακας και της Επαρχίας, να αποκτήσουμε πανεπιστήμιο στην πόλη μας. Μια σχολή μαγειρικής ίσως στην επαρχία να ήταν ευχής έργο.

Να στηριχθούν οι γεωργοκτηνοτρόφοι της επαρχίας μας για να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε σωστά τις προοπτικές εξαγωγής του εθνικού μας προϊόντος του χαλουμιού.

Να αναδειχθεί σε παγκύπριο και στον υπόλοιπο κόσμο το έργο των καλλιτεχνών της πόλης μας διότι έχουμε πολλούς, αξιόλογους και ταλαντούχους που προάγουν τον πολιτισμό μας.

Να ανεγερθεί ένα μέλαθρον  ή και περισσότερα τόσο στη Λάρνακα  όσο και στην επαρχία, σωστά δομημένο για τους ηλικιωμένους,

Να γίνει αναβάθμιση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της πόλης μας, παρατηρώ ότι δεν τους προσέχουμε όσο τους αξίζει.

Να αξιοποιήσουμε το παλαιό αεροδρόμιο και να το κάνουμε πνεύμονα  οικονομικής δραστηριότητας.

Τέλος, η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου και η ανάκτηση της παραλίας, είναι ένα έργο που πρέπει να εξασαφαλιστούν τα κονδύλια για να ολοκληρωθεί επιτέλους.

 -Είναι εμφανές ότι το ποσοστό των γυναικών στην Κύπρο σε υψηλά πολιτικά αξιώματα είναι μικρό. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Είναι γεγονός ότι ο ρόλος της γυναίκας έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια στην ανδροκρατούμενη κυπριακή κοινωνία, ωστόσο ο αγώνας πρέπει να συνεχίσει  για χειραφέτηση και ισότητα.

Παρόλο που έχουμε πολλαπλούς ρόλους να επιτελέσουμε, έχουμε φωνή έχουμε ανάστημα, επιμονή και αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό πιστεύω πως η παρουσία μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων έχει καθοριστική σημασία.  Έχουμε άξιες και αξιόλογες γυναίκες που θα μπορούσαν και επιβάλλεται να είναι στην Βουλή.

Εάν και εφόσον εκλεγώ θα παλέψω για όλα όσα δικαιούμαστε αλλά και για όλα τα πιο πάνω. Χρειάζεται όραμα και στρατηγική, τόσο απλά!

 

Send this to a friend