Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Σε περιοχές κοντά στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου επικεντρώνονται αυτό το διάστημα οι εργασίες στα πλαίσια της Β΄ φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας.

Αφορούν την διερεύνηση αρχαιολογικών ευρημάτων και ακολούθως θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τοποθέτηση αγωγών λυμάτων και φρεατίων λυμάτων.

Το υπό αναφορά συμβόλαιο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2023. Παράλληλα, το ΣΑΛ δίνει έμφαση στην κατασκευή και λειτουργία έξι μικρών αντλιοστασίων, τα οποία στο μέλλον θα εξυπηρετήσουν περίπου το 70% του δικτύου που ήδη έχει ολοκληρωθεί.

Στο μεταξύ, σ’ εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη για την Γ΄ φάση, που θα καλύψει τις περιοχές δυτικά του αερολιμένα, δηλαδή τον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού και τις κοινότητες Κιτίου, Περβολιών και Τερσεφάνου.

Η προκήρυξη του πρώτου κατασκευαστικού συμβολαίου αναμένεται εντός του 2022 και οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν από την παραλιακή περιοχή Περβολιών και από τον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού.

 

Η Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου έχουν ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο οποίος εμπλουτίστηκε μ’ εννέα νέες εγγραφές σύμφωνα με απόφαση της Ειδικής Επιτροπής για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

Να σημειωθεί, ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού υιοθέτησε εισήγηση της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO για τη δημιουργία ενός Εθνικού Καταλόγου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η σύνταξη του οποίου συνάδει με τις βασικές αρχές της σύμβασης, όπως είναι η ενεργός εμπλοκή των κοινοτήτων, ο προσδιορισμός της γεωγραφικής κατανομής των στοιχείων και η αξιολόγηση της βιωσιμότητάς τους.

Στο μεταξύ, έχει προκηρυχθεί ο νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για το 2021. Η Ειδική Επιτροπή εξετάζει κάθε χρόνο τις αιτήσεις που υποβάλλονται από τις ενδιαφερόμενες κοινότητες και τις ομάδες ατόμων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και αποφασίζει για την εγγραφή νέων στοιχείων στον Εθνικό Κατάλογο, αλλά και για την προώθηση ορισμένων από αυτών στον Παγκόσμιο Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Send this to a friend