Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Παραμύθι Αναστασιάδη η δήθεν επιτυχία της Γενεύης
Παραμύθι Αναστασιάδη η δήθεν επιτυχία της Γενεύης

Παραμύθι Αναστασιάδη η δήθεν επιτυχία της Γενεύης

Του Πέτρου Ζαρούνα*

Ήταν επιτυχία ή αποτυχία η άτυπη πενταμερής στη Γενεύη; Για να γίνει σωστή και αντικειμενική αξιολόγηση του αποτελέσματος στη Γενεύη θα πρέπει να συγκρίνουμε το αποτέλεσμα με τους στόχους που η Ε/κ πλευρά και ειδικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσαν. Ο πρώτος στόχος ήταν η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Απότυχε αφού κάτι τέτοιο δεν έγινε κατορθωτό. Δεύτερος στόχος ήταν να βρεθεί έστω κοινό έδαφος στα πλαίσια του ΟΗΕ ώστε ο ΓΓ να εξαγγείλει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Υπήρξε νέα και μεγαλύτερη αποτυχία. Αντί του κοινού εδάφους είχαμε το αντίθετο. Δηλαδή την αύξηση του χάσματος ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών με τη Τ/κ πλευρά να καταθέτει γραπτώς προτάσεις για λύση 2 κρατών. Τρίτος στόχος  ήταν, αφού η επανέναρξη δεν ήταν δυνατή, να οριστεί από τον ΓΓ νέα άτυπη σε ημερομηνία ΠΡΙΝ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου (24-25). Σε σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί η θετική ατζέντα για τη Τουρκία. Κάτι τέτοιο θα μας έδινε τη δυνατότητα να πιέσουμε τη Τουρκία. Αποτυχία και εδώ αφού ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε ημερομηνία 2-3 μήνες μετά τη Γενεύη δηλαδή εντός Ιουλίου. Τέταρτος στόχος που τέθηκε ήταν στην ανακοίνωση για τη νέα άτυπη πενταμερής ο ΓΓ του ΟΗΕ να κάνει αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ  και έτσι έμμεσα στη βάση των διαπραγματεύσεων. Αυτό είχε εξαιρετική σημασία μετά τη κατάθεση των Τ/κ για δύο κράτη. Και εδώ αποτυχία αφού ο πρόεδρος Αναστασιάδης,παρά την αρχική του απαίτηση για αναφορά στα ψηφίσματα,αποδέχθηκε να μην υπάρξει καμία αναφορά σ αυτά.

Αντίθετα η Τ/κ και η τουρκική πλευρά τα πήραν όλα! Πέτυχαν κατάθεση γραπτών θέσεων για λύση  δύο κρατών χωρίς το όποιο κόστος. Εξασφάλισαν το δικαίωμα από τον ΓΓ να το ξανακάνουν και στην επόμενη άτυπη πενταμερή διάσκεψη. Επιπρόσθετα ο ΓΓ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να τετραγωνίσει το κύκλο με τη γεφύρωση των νέων θέσεων των δύο πλευρών. Πήραν επίσης και τον ορισμό της νέας άτυπης σε χρόνο που επιτρέπει στην Τουρκία να πάρει τον Ιούνιο τα όποια καρότα η ΕΕ της υποσχέθηκε χωρίς τις όποιες προηγούμενες παραχωρήσεις στο Κυπριακό.

Όλα αυτά έγιναν εφικτά γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εγκατέλειψε στο δείπνο με τον Τατάρ στην οικία της Σπέχαρ τους όποιους όρους και προϋποθέσεις περιλάμβανε η συμφωνία που είχε κάνει στο Βερολίνο το Νοέμβριο του 2019 με τον Ακιντζί στη παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ. Με λίγα λόγια οι κακοί χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη προ και κατά την άτυπη πενταμερή της Γενεύης μας έχουν οδηγήσει σε μία τεράστια αποτυχία και στη χειρότερη διαπραγματευτική θέση που βρεθήκαμε ποτέ. Οι ευθύνες του προέδρου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, που το στήριξε σ αυτές τις επιλογές του, είναι τεράστιες.

* Ο κ. Πέτρος Ζαρούνας είναι διεθνολόγος και υποψήφιος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) στη Λάρνακα

 

Send this to a friend