Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Μπορείς να αλλάξεις το εμβόλιο που έκλεισες; Οι απαντήσεις και η διαδικασία
Μπορείς να αλλάξεις το εμβόλιο που έκλεισες; Οι απαντήσεις και η διαδικασία

Μπορείς να αλλάξεις το εμβόλιο που έκλεισες; Οι απαντήσεις και η διαδικασία

Δεκάδες είναι τα ερωτήματα των πολιτών γύρω από το ζήτημα των εμβολιασμών. Μεταξύ άλλων αρκετοί πολίτες διερωτώνται κατά πόσο μπορούν να αλλάξουν το εμβόλιό τους και να επαναπρογραμματίσουν νέο ραντεβού με εμβόλιο άλλης εταιρείας.

Η ρύθμιση αυτή μπορεί να γίνει, αφού πρώτα ο πολίτης προβεί σε ακύρωση του ραντεβού που ήδη διευθέτησε. Όπως μας διευκρινίστηκε, ο πολίτης που επιθυμεί να ακυρώσει το ραντεβού του θα πρέπει να επικοινωνήσει με το 1474 και ακολούθως να αναμένει να επαναπρογραμματίσει το ραντεβού του, όταν ανοίξει ξανά η ηλικία του μέσω της Πύλης.

Αν η ακύρωση του ραντεβού/εμβολίου αφορά λόγους υγείας τότε ο πολίτης θα πρέπει να αποστείλει σχετικό email με τους λόγους.

 

 

Για να επανδιευθετηθεί το ραντεβού, είναι απαραίτητο να ενημερωθεί άμεσα το Υπουργείο Υγείας.

Ο πολίτης μπορεί είτε να καλέσει τηλεφωνικά το Κέντρο Τηλεξυπηρέτησης 1474, όπου θα κληθεί να δώσει τα στοιχεία για το ραντεβού και τον λόγο αίτησης ακύρωσης του ραντεβού του, καθώς και πιθανές ημερομηνίες επαναπρογραμματισμού, είτε να αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] αναφέροντας τα εξής στοιχεία:

• Ονοματεπώνυμο
• Αρ. Δελτίου Ταυτότητας
• Ημερομηνία γέννησης • Ημερομηνία και ώρα του ραντεβού
• Εάν ο επαναπρογραμματισμός αφορά την 1η ή τη 2η δόση
• Εμβολιαστικό Κέντρο
• Είδος εμβολίου
• Αρ. Τηλεφώνου επικοινωνίας
• Λόγος που ζητείται αλλαγή του ραντεβού (π.χ. κρούσμα κορωνοϊού, στενή επαφή κρούσματος, κοκ)
• Πότε είναι επιθυμητός ο επαναπρογραμματισμός

Αφού ληφθούν τα πιο πάνω στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας και επαληθευτούν, θα προωθηθεί ο επαναπρογραμματισμός του ραντεβού και θα ενημερωθεί σχετικά ο πολίτης. Ο πολίτης δεν χρειάζεται να προβεί σε άλλες ενέργειες μέσω της Πύλης Εμβολιασμού.

Άλλες συχνές ερωτήσεις

– Θα πρέπει να αναβάλλεται ο εμβολιασμός μου εάν είμαι κρούσμα κορωνοϊού ή στενή επαφή κρούσματος;

Ναι, και στις δύο περιπτώσεις, ο εμβολιασμός θα πρέπει να αναβάλλεται. Οι πολίτες που έχουν διευθετημένο ραντεβού και στο ενδιάμεσο έχουν προκύψει είτε ως στενή επαφή κρούσματος είτε ως θετικό κρούσμα, μπορούν να ζητήσουν επαναπρογραμματισμό του.

– Πρέπει να προχωρήσω σε προγραμματισμό του ραντεβού μου όταν ανοίξει η Πύλη Εμβολιασμού, ακόμα κι αν είμαι κρούσμα κορωνοϊού ή στενή επαφή;

Ναι, ο πολίτης, ανεξαρτήτως εάν είναι θετικός στον ιό ή είναι στενή επαφή, θα πρέπει να διευθετεί το ραντεβού του όταν η Πύλη Εμβολιασμού είναι διαθέσιμη για την ηλικιακή του ομάδα.

– Στη συνέχεια, πώς μπορεί να επαναπρογραμματιστεί το ραντεβού μου σε περίπτωση που είμαι κρούσμα κορωνοϊού ή στενή επαφή κρούσματος;

Αρχικά, διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση επαναπρογραμματισμού δίνεται στον πολίτη νέο ραντεβού στο ίδιο Εμβολιαστικό Κέντρο και για τον ίδιο τύπο εμβολίου που αφορούσε το αρχικό ραντεβού του, στον συντομότερο δυνατό χρόνο.

– Πότε διενεργείται ο εμβολιασμός μετά από ασθένεια με COVID-19;

Ο εμβολιασμός διενεργείται εντός τριών (3) μηνών μετά την ανάρρωσή και αφού έχουν περάσει τουλάχιστον 42 ημέρες μετά από την ανάρρωση/οροαρνητικότητα στα διαγνωστικά τεστ.

– Πότε διενεργείται ο εμβολιασμός στις επαφές κρούσματος;

Στις περιπτώσεις επαφών, η διενέργεια εμβολιασμού μπορεί να προχωρήσει μετά το πέρας της περιόδου του αυτοπεριορισμού. Στην περίπτωση που η επαφή εξελιχθεί σε θετικό κρούσμα, ο εμβολιασμός διενεργείται εντός τριών (3) μηνών μετά την ανάρρωσή και αφού έχουν περάσει τουλάχιστον 42 ημέρες μετά από την ανάρρωση/οροαρνητικότητα στα διαγνωστικά τεστ.

Send this to a friend