Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Άλλη μια εβδομάδα lockdown…και μετά τι;
Άλλη μια εβδομάδα lockdown…και μετά τι;

Άλλη μια εβδομάδα lockdown…και μετά τι;

Στο μέσο του τρίτου lockdown βρίσκεται η Κύπρος έχοντας ήδη δείγματα από την πρώτη του εβδομάδα κι έχοντας άλλη μια μπροστά της για να προλάβει τα εξισορροπήσει τους αριθμούς ώστε να μπει ξανά σε τροχιά restart κρατώντας ζωντανές τις ελπίδες για διάσωση της τουριστικής σεζόν.

Μια εβδομάδα συμπληρώνεται σήμερα ωστόσο οι αριθμοί δεν φαίνεται να σημειώνουν ιδιαίτερη μεταβολή, κάτι το οποίο αναμενόταν καθώς όπως ανέφεραν οι ειδικοί, δεν είναι αρκετός χρόνος οι δύο εβδομάδες για να υπάρξει ορατή βελτίωση.

Τα μειωμένα τεστ που διενεργούνται λόγω των γιορτών φέρνουν μείωση του αριθμού των κρουσμάτων αλλά όχι μείωση σε σχέση με τα διαγνωστικά τεστ, επομένως εξακολουθούμε να βρισκόμαστε λίγο ή πολύ στα ίδια επίπεδα και σε καμία περίπτωση τα χθεσινά κρούσματα (58) δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα καθώς διενεργήθηκαν μόλις 6 περίπου χιλιάδες τεστ.

Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται πίεση με τον αριθμό να μένει κοντά στους 300 νοσηλευόμενους. Ελπίδα τώρα είναι ότι ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με τις δύο εβδομάδες lockdown και τη μείωση επαφών και συναθροίσεων, θα φέρει στο επόμενο διάστημα αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας.

Από την άλλη, ο στόχος των δύο εβδομάδων ήταν να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα ώστε να καλυφθεί περισσότερος πληθυσμός και ηλικιακές ομάδες. Μπορεί να είναι αρκετοί που διστάζουν ακόμα να κλείσουν ραντεβού και άλλοι που να βρίσκονται σε σύγχυση αναφορικά με το ποιας εταιρείας εμβόλιο θα επιλέξουν, καθυστερώντας την ημερομηνία που θα φτάσουμε στην πολυπόθητη ανοσία της αγέλης που θα δώσει το εισιτήριο για την κανονικότητα, ωστόσο οι ηλικιακές ομάδες προχωρούν και πλέον οι 30άρηδες έχουν την ευκαιρία να κλείσουν τα ραντεβού τους.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα εμβολιάζεται το προσωπικό που θα εργαστεί στις βουλευτικές εκλογές. Σε μεταξύ δίνεται ξανά η ευκαιρία στις μεγαλύτερες ηλικίες να εμβολιαστούν και είναι αρκετοί αυτοί που φαίνεται να άλλαξαν τη γνώμη τους.

Μετά τις δύο εβδομάδες λοιπόν lockdown, τι ακολουθεί; Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου, από τις 10 Μαΐου, συνεχίζουμε από εκεί που είχαμε μείνει με τη διαφοροποίηση ότι για να μεταβούμε σε χώρο συνάθροισης θα πρέπει να έχουμε ανά χείρας ένα τεστ μέχρι 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Όπως φαίνεται θα ανοίξουν και τα ξενοδοχεία και για τους Κυπρίους. Από 17 Μαΐου μάλιστα ανοίγουν οι εκδηλώσεις σε τέσσερις φάσεις.

Το τι θα ισχύει ωστόσο αναμένεται να κλειδώσει αυτή την εβδομάδα.

 

Send this to a friend