Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Δύο παραδοσιακές οικίες για να επισκεφτείς, που σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο
Δύο παραδοσιακές οικίες για να επισκεφτείς, που σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο

Δύο παραδοσιακές οικίες για να επισκεφτείς, που σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο

Πρόκειται για τα ίσως πιο ξεχωριστά μουσεία που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος καθώς βρίσκονται σε ένα από τα πιο αγαπημένα και γραφικά χωριουδάκια της Κύπρου μας.

Στην ήσυχη κοινότητα Φικάρδου, λοιπόν, της Επαρχίας Λευκωσίας υπάρχει το Αγροτικό Μουσείο Φικάρδου το οποίο στεγάζεται στην Οικία Κατσινιόρου και στην οικία Αχιλλέα Δημήτρη.  Πρόκειται για δύο σπουδαία οικοδομήματα που έχουν τιμηθεί το 1987 με το διεθνές βραβείο Europa Nostra.  Έχουν μετατραπεί σε μουσεία τα οποία παρουσιάζουν στοιχεία της υπαίθρου και της αγροτικής ζωής των προγόνων μας.

Η Οικία Κατσινιόρου, το όνομα της οποίας προέρχεται από τον τελευταίο ιδιοκτήτη, είναι ένα διώροφο αγροτικό αρχοντικό με ξύλινη αμφικλινή στέγη και πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία της βενετοκρατίας. Ο όροφος αποτελούσε τον χώρο διαβίωσης, ενώ στο ισόγειο γίνονταν οι διάφορες εργασίες, αποθηκεύονταν τα προϊόντα και υπήρχαν οι στάβλοι για τα ζώα της οικογένειας. Η οικία επιπλώθηκε σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής της, έτσι ώστε να αντανακλά την εικόνα της καθημερινής ζωής σε μια αγροτική οικία. Τα εργαλεία και τα σκεύη που συγκεντρώθηκαν στο ισόγειο δίνουν μια εικόνα της αγροτικής ζωής και των καθημερινών ασχολιών των κατοίκων του χωριού. Το υλικό αυτό ενισχύεται με φωτογραφίες, σχέδια και κείμενα που εκτίθενται στον όροφο.

Αναφορικά με την δεύτερη οικία, εξίσου σημαντική, του Αχιλλέα Δημήτρη, έχει μετατραπεί σε εργαστήρι υφαντών και σε ξενώνα μελετητών. Βρίσκεται πίσω από την οικία Κατσινιόρου και αποτελεί δείγμα εκπληκτικής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για ένα σπίτι διώροφο με ξεχωριστή λιθοδομία καθώς υπάρχουν μεγάλες πέτρες ενσωματωμένες στην λιθοδομή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ισόγειο διατηρήθηκε ο στάβλος και οι αποθήκες με πιθάρια κρασιού και άλλα γεωργικά σκεύη και εργαλεία, πράγμα που βοηθά τον επισκέπτη να «στραφεί» πιο εύκολα στο παρελθόν.

Πρόκειται για ένα, κυριολεκτικά, ταξίδι στο παρελθόν που αξίζει να κάνει κάθε επισκέπτης με την οικογένεια του, διαπιστώνοντας για ακόμα μια φορά, τη βαθιά ιστορία της Κύπρου μας και φυσικά την παράδοση.

Send this to a friend