Π. Ζαρούνας: Η Λάρνακα είναι πιο μεγάλη από όσο νομίζουμε
Συνέντευξη παραχώρησε στο Larnakaonline ο Υποψήφιος Βουλευτής του ΔΗΚΟ στη Λάρνακα Πέτρος Ζαρούνας ο οποίος μας μίλησε για την υποψηφιότητα του, για την πόλη και την επαρχία της Λάρνακας αλλά και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
- Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.
Κατάγομαι από την Αθηένου αλλά μεγάλωσα στην Λευκωσία όπου είμαι επί του παρόντος εγκατεστημένος. Είμαι ένα από τα 4 παιδιά του Σταύρου Ζαρούνα και της +Χρυστάλλας Χαιλή. Είμαι διαζευγμένος και πατέρας δύο ενήλικων θυγατέρων από τη μεγαλύτερη των οποίων απέκτησα 3 εγγόνια. Τελείωσα με διακρίσεις το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1977. Ακολούθως πήρα το πρώτο μου πτυχίο στη διοίκηση των επιχειρήσεων από την Ανωτάτη Εμπορική (ΑΣΟΕΕ) της Αθήνας. Πολύ αργότερα εξασφάλισα και μεταπτυχιακό στις διεθνείς σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
- Με τι ασχολείστε επαγγελματικά τα τελευταία χρόνια;
Την περίοδο 1983-2007 διεύθυνα με επιτυχία τη δική μου εμπορική επιχείρηση. Το 2008 και το 2009 υπηρέτησα στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών ως ειδικός σύμβουλος του υφυπουργού εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη. Με την επιστροφή μου στη Κύπρο εργάστηκα 1 χρόνο στη Βουλή ως κοινοβουλευτικός συνεργάτης και διπλωματικός σύμβουλος του τότε Προέδρου της Βουλής. Ακολούθως ως επαγγελματικό στέλεχος στο ΔΗΚΟ με τομέα ευθύνης τις διεθνείς σχέσεις του κόμματος μέχρι και την άνοιξη του 2014. Στη συνέχεια ασχολήθηκα για κάποια χρόνια με την διοίκηση μίας οργάνωσης πολιτών που ασχολείται με θέματα δημοκρατίας με την επωνυμία «ΠΟΛΙΤΕΙΑ». Παράλληλα διορίστηκα από τον ΠτΔ ως Γραμματέας του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου της ΚΔ και μέλος της ομάδας εργασίας για την ασφάλεια του Εθνικού Συμβουλίου. Τα τελευταία χρόνια είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε μία εμπορική επιχείρηση και σ ένα κτηματομεσιτικό γραφείο από το οποίο και αποχώρησα περί τα τέλη του 2020.
- Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος σήμερα;
Το πρώτο είναι το Κυπριακό που στην ουσία ευρίσκεται στον αναπνευστήρα και το πάγωμα του ενεργειακού μας προγράμματος. Η αποτυχημένη διαχείριση του Κυπριακού και των ενεργειακών μας υποθέσεων από τον πρόεδρο Αναστασιάδη έχει επιτρέψει δυστυχώς στη Τουρκία να προχωρήσει τη χωρίς κόστος κατάθεση των θέσεων της για 2 χωριστά κράτη, τα νέα τετελεσμένα σε θάλασσα (ΑΟΖ) και ξηρά (άνοιγμα περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου και κινήσεις στη νεκρή ζώνη.
Το δεύτερο έχει να κάνει με τη διαφθορά και τη διαπλοκή που πήραν τεράστιες διαστάσεις επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη και απειλούν τη δημοκρατία στη χώρα μας αλλά και το μέλλον των παιδιών μας.
Το τρίτο είναι η οικονομική κρίση που προκλήθηκε μεν από την πανδημία αλλά επιδεινώθηκε από τη κακοδιαχείριση που τυγχάνει από τη κυβέρνηση Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ.
- Ποιες λύσεις θα προτείνετε σε περίπτωση εκλογής σας;
Σε ότι αφορά το Κυπριακό, του οποίου έχω εξαιρετική και σε βάθος γνώση, θεωρώ ότι ως βουλευτής χάρις και στις σημαντικές πολιτικές και διπλωματικές εμπειρίες μου θα μπορέσω να συνεισφέρω καθοριστικά σ αυτό που ονομάζεται κοινοβουλευτική διπλωματία. Δηλαδή στο να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με κοινοβούλια χωρών σημαντικών για τη Κύπρο αλλά και με διεθνείς οργανισμούς ώστε να αποτρέψουμε νέα τουρκικά τετελεσμένα και να προκαλέσουμε σημαντικό κόστος στη κατοχική Τουρκία. Προτίθεμαι επίσης να εργαστώ εντατικά στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας για την πολύμορφη ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της ΕΦ ώστε να είναι ικανή να αποτρέψει ένα νέο τουρκικό εγχείρημα.
Στα της διαφθοράς μπορώ να συμβάλω στη προώθηση και έγκριση νομοθεσιών που θα αυξήσουν τη διαφάνεια στη χώρα μας, που θα προστατεύσουν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και θα καθιερώσουν τον ετήσιο έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας όπως ανώτερων κρατικών, ανεξάρτητων αξιωματούχων, ανώτερων δημοσίων λειτουργών και δημάρχων, από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο, ώστε να διαπιστώνεται εάν τα περιουσιακά τους στοιχεία δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους.
Σε ότι αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας σαν άνθρωπος με οικονομικές γνώσεις και επιχειρηματικές εμπειρίες θα εργαστώ με το κόμμα μου ώστε να πιέσουμε τη κυβέρνηση να υιοθετήσει έστω κάποιες από τις προτάσεις μας για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κινδυνεύουν με κλείσιμο. Πχ Αναδρομική επιδότηση του ενοικίου όλων όσοι έχουν επηρεαστεί από τα απαγορευτικά διατάγματα, επιδότηση των πάγιων λειτουργικών εξόδων (πέραν του ενοικίου) των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, στη βάση των ισολογισμών τους του 2019, επέκταση του σχεδίου της αναστολής των δόσεων σε κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί από το 2ο κύμα, ιδιαίτερα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία μέχρι το καλοκαίρι κλπ.
- Μπορεί η Λάρνακα να είναι η επόμενη “μεγάλη” πόλη της Κύπρου;
Το όραμα μου για τη Λάρνακα εστιάζεται στο ότι η ανάπτυξη της δεν θα πρέπει να αποτελέσει κακό αντίγραφο άλλων πόλεων ή περιοχών όπου οδηγηθήκαμε σε τσιμεντοποίηση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στόχος μου είναι η Λάρνακα να αναπτυχθεί κρατώντας ανέπαφο τον ήπιο μεσογειακό της χαρακτήρα. Επιπρόσθετα είναι σημαντικό να μην βάλουμε όλα μας τα αυγά στο ίδιο καλάθι είτε αυτό ονομάζεται τουρισμός είτε μαρίνα. Η επαρχία και η πόλη της Λάρνακας χρειάζονται μία πολυεπίπεδη ανάπτυξη που θα καλύπτει όλους τους τομείς.
Η Λάρνακα είναι πιο μεγάλη από όσο νομίζουμε. Η Λευκωσία και η ελεύθερη Αμμόχωστος αποτελούν στην ουσία τις εσωτερικές αγορές της Λάρνακας τις οποίες και πρέπει να αξιοποιήσουμε πολλαπλώς. Η μεν Λευκωσία έχει ανάγκη τις παραλίες μας, τις χαμηλού κόστους υπηρεσίες μας καθώς επίσης και το αεροδρόμιο μας. Η δε ελεύθερη Αμμόχωστος έχει ανάγκη τις αστικές υποδομές και τις δυνατότητες της πόλης της Λάρνακας. Ήρθε ο καιρός όλα αυτά να συνδυαστούν και να αξιοποιηθούν σε ένα συνολικό μακροπρόθεσμο σχέδιο ώστε η Λάρνακα να πάει μπροστά.
Συγκεκριμένα ως υποψήφιος βουλευτής Λάρνακας προτείνω:
Πρώτο: Στα πλαίσια της αποκέντρωσης της κεντρικής διοίκησης, και επειδή η Λάρνακα είναι η καρδιά του συστήματος μεταφορών της Κύπρου, να μετεγκατασταθεί στη περιοχή Ριζοελιάς το υπουργείο Μεταφορών στο πρότυπο της αντίστοιχης εγκατάστασης του υφυπουργείου Ναυτιλίας στη Λεμεσό.
Δεύτερο: Η Κύπρος χρειάζεται ένα νέο σύγχρονο συνεδριακό κέντρο που πέραν από τα συνέδρια να λειτουργεί και σαν εκθεσιακός χώρος. Η Λάρνακα είναι η καλύτερη επιλογή για τη κατασκευή και λειτουργία του με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα.
Τρίτο: Η Λάρνακα χρειάζεται να μπει στην οικονομία της γνώσης. Απαιτείται να ξεκινήσουμε μία 5ετή διαδικασία (με τις αντίστοιχες πρόνοιες στον ετήσιο προϋπολογισμό) αρχικά για τη δημιουργία μιας Πανεπιστημιακής Σχολής. Σε ένα πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μπορούμε να εργαστούμε για τη δημιουργία ενός κόμβου ερευνητικών κέντρων άμεσα συνδεδεμένου με τις επιστήμες της θάλασσας. Ήδη εξασφαλίσαμε το πρώτο από την ΕΕ και το δεύτερο μπορεί να δοθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Τέταρτο: Να αξιοποιήσουμε με κατασκευή νέων υποδομών, με προσοχή στο φυσικό περιβάλλον, τις νέες ζώνες της Δεκέλειας που δημιουργήθηκαν στη βάση της συμφωνίας Κάμερον – Αναστασιάδη.