Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Αγωγή κατά TikTok για χρήση των προσωπικών δεδομένων των παιδιών
Αγωγή κατά TikTok για χρήση των προσωπικών δεδομένων των παιδιών

Αγωγή κατά TikTok για χρήση των προσωπικών δεδομένων των παιδιών

Αντιμέτωπη με αγωγή η εφαρμογή του TikTok, μετά από νομικές ενέργειες, που κίνησε η πρώην επίτροπος για τα παιδιά στην Αγγλία, Anne Longfield, σχετικά με το πώς συλλέγει και χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών η εταιρεία.

Η αγωγή υποβάλλεται για λογαριασμό εκατομμυρίων παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ που έχουν χρησιμοποιήσει την εξαιρετικά δημοφιλή εφαρμογή.

Στην περίπτωση, που η Tik Tok βρεθεί ένοχη, αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως να οφείλει χιλιάδες ευρώ στα παιδιά.

Οι δικηγόροι ισχυρίζονται ότι η πλατφόρμα λαμβάνει τα προσωπικά στοιχεία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών τηλεφώνου, των βίντεο, της ακριβούς τοποθεσίας και των βιομετρικών δεδομένων, χωρίς επαρκή προειδοποίηση, διαφάνεια ή την απαραίτητη συναίνεση, που απαιτείται από το νόμο και χωρίς τα παιδιά ή οι γονείς να γνωρίζουν τι γίνεται με αυτές τις πληροφορίες.

Σε απάντηση, η εφαρμογή ανέφερε ότι «Το απόρρητο και η ασφάλεια είναι κορυφαίες προτεραιότητες για το TikTok και έχουμε εφαρμόσει ισχυρές πολιτικές, διαδικασίες και τεχνολογίες για να βοηθήσουμε στην προστασία όλων των χρηστών και ειδικότερα των εφήβων χρηστών μας. Πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί στερούνται αξίας και σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε σθεναρά τη δράση αυτή».

Η πλατφόρμα του TikTok έχει περισσότερους από 800 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και η μητρική εταιρεία ByteDance κέρδισε δισεκατομμύρια πέρυσι, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να προέρχονται από διαφημιστικά έσοδα.

Η αγωγή ξεκινά για λογαριασμό όλων των παιδιών που έχουν χρησιμοποιήσει το TikTok από τις 25 Μαΐου 2018, ανεξάρτητα από το αν έχουν λογαριασμό ή τις ρυθμίσεις απορρήτου τους. Τα παιδιά, που δεν επιθυμούν να εκπροσωπηθούν, μπορούν να εξαιρεθούν.

Η Longfield είπε στο BBC ότι επικεντρώνεται στο TikTok επειδή, ενώ όλες οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων συγκέντρωσαν πληροφορίες, αυτή η εφαρμογή έχει «υπερβολικές» πολιτικές συλλογής δεδομένων.

«Το TikTok είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικών μέσων, που έχει βοηθήσει τα παιδιά να διατηρούν επαφή με τους φίλους τους κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς. Ωστόσο, πίσω από τα διασκεδαστικά τραγούδια, τις προκλήσεις χορού και τις τάσεις του lipsinging βρίσκεται κάτι πολύ πιο απαίσιο» δήλωσε στο BBC η Longfield.

Ισχυρίζεται ότι η εταιρεία είναι «μια υπηρεσία συλλογής δεδομένων με ένα λεπτό πέπλο κοινωνικού δικτύου η οποία σκόπιμα και επιτυχώς εξαπατά τους γονείς».

Πρόσθεσε ότι αυτοί οι γονείς έχουν «δικαίωμα να γνωρίζουν» ποιες προσωπικές πληροφορίες συλλέγονται μέσω των «σκιωδών πρακτικών συλλογής δεδομένων» του TikTok.

Η υπόθεση εκπροσωπείται από το δικηγορικό γραφείο Scott και Scott. Ο συνεργάτης Tom Southwell είπε ότι πιστεύει ότι οι πληροφορίες που συλλέγει το TikTok αντιπροσωπεύουν «σοβαρή παραβίαση του νόμου περί προστασίας δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ».

Τα έσοδα από διαφημίσεις της TikTok και της ByteDance βασίζονται στις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών της, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, τονίζει.

«Το να επωφεληθεί από αυτές τις πληροφορίες χωρίς να εκπληρώσει τις νομικές του υποχρεώσεις και το ηθικό καθήκον του να προστατεύει τα παιδιά στο διαδίκτυο, είναι απαράδεκτο» σημειώνει η πλευρά Longfield.

Αυτό ωστόσο δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Το 2019, στην κινεζική εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), για την κακή διαχείριση των δεδομένων των παιδιών.

Η Νότια Κορέα έχει επιβάλλει πρόστιμο στην εταιρεία για τον τρόπο συλλογής δεδομένων σε ό,τι αφορά στα παιδιά ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει διερευνηθεί σχετική υπόθεση από το γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών.

Σύμφωνα με την Ofcom, το 44% των παιδιών, 8 έως 12 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν το TikTok, παρά τις πολιτικές του που απαγορεύουν τα άτομα κάτω των 13 ετών στην πλατφόρμα.

lifo.gr

Send this to a friend