35 φορές ενεργοποιήθηκε ο “ιχνηλάτης” για επαφές κρουσμάτων (βίντεο)
Αγώνα δρόμου για ενημέρωση των πολιτών για τη χρησιμότητα του εργαλείου «CovTracer» κάνει το Υφυπουργείο Καινοτομίας και Έρευνας και το Υπουργείο Υγείας, για την εφαρμογή που συμβάλει στη διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών κρουσμάτων COVID-19 και που μέχρι στιγμής «κατέβασαν» στο κινητό τους 38.000 Κύπριοι πολίτες.
Μέχρι στιγμής, η εφαρμογή που ειδοποιεί άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, έχει ενεργοποιηθεί 35 φορές.
Εκτός από τη χρησιμότητα της εφαρμογής, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας, Στέλιος Χειμώνας εξηγεί στο AlphaNews.Live, τι θα συμβεί εάν ένα άτομο διαθέτει στο κινητό του την εφαρμογή και έχει διαγνωσθεί θετικός στον ιό και κατ’ επέκταση πως θα ενημερωθούν οι στενές επαφές του μέσω του “CovTracer”.
Σημειώνεται ότι ο χρήστης κατεβάζει οικειοθελώς την εφαρμογή που έχει την έγκριση της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας στο κινητό του τηλέφωνο. Στη συνέχεια, χάρη στην τεχνολογία Bluetooth η εφαρμογή ανιχνεύει τα σήματα από τις εφαρμογές που έχουν εγκαταστήσει άλλοι πολίτες καθώς κινούνται γύρω της. Ανιχνεύει όλες τις εφαρμογές όσων πολιτών βρέθηκαν κοντά του για περισσότερο από 15 λεπτά και σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων και καταγράφει αυτές τις επαφές ψευδωνυμοποιημένες για 14 μέρες.
Πως ενεργοποιείται ο μηχανισμός;
Αν ο χρήστης διαγνωστεί με κορωνοϊό, τότε έχει την επιλογή να εισάγει έναν κωδικό στην εφαρμογή του ώστε να στείλει αυτή την πληροφορία στις εφαρμογές άλλων χρηστών με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή. Τελικά, συνεισφέρει ώστε να ειδοποιηθούν τα άτομα με τα οποία συναντήθηκε σε περίπτωση που ήρθαν σε επαφή, ακόμα και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Η ιδιωτικότητά του είναι πλήρως διασφαλισμένη καθώς δεν ανταλλάσσονται ούτε αποκαλύπτονται προσωπικά δεδομένα του χρήστη ή των υπόλοιπων χρηστών, όπως ονόματα, τοποθεσίες, προφίλ, κτλ.
Ο κ. Χειμώνας εξηγεί πως εάν κάποιος είναι θετικό κρούσμα κορωνοϊού και έχει ενεργοποιημένη την εφαρμογή “Covtracer “στο κινητό του, τότε όταν θα επικοινωνήσει μαζί του το Υπουργείο Υγείας και θα ερωτηθεί εάν έχει την εφαρμογή. Εάν το άτομο απαντήσει πως έχει την εφαρμογή τότε θα του αποσταλεί ένας κωδικός και το κινητό λαμβάνει το «κλειδί» (κωδικό) στο σύστημα του Υπουργείου Υγείας. Αμέσως ο κωδικός μεταδίδεται στις 30 χιλιάδες που έχουν την εφαρμογή.
“Εάν τώρα και εγώ ήρθα σε επαφή τότε τα κινητά των όσων ήρθα σε επαφή θα συγκρίνουν τον κωδικό με τους κωδικούς των επαφών. Θα βρεθεί το «κλειδί» στις άλλες επαφές, θα ειδοποιήσει η εφαρμογή ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα χωρίς να αποκαλύπτεται η ταυτότητα”, προσθέτει ο κ. Χειμώας.
Ακολούθως η επαφή κρούσματος θα λάβει τις οδηγίες για να μεταβεί για εξέταση.
«Η εφαρμογή θα σου δώσει οδηγίες τι να κάνεις, να πας να κάνεις τεστ για Covid-19 και να περιοριστείς», πρόσθεσε ο κ. Χειμώνας.
“Κάνουμε προσπάθειες να ενημερώσουμε τον κόσμο για τη χρησιμότητα του εργαλείου, για την καταπολέμηση της πανδημίας. Με τον τρόπο του δουλεύει η εφαρμογή, η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από το πόσοι την έχουν «κατεβάσει» στο κινητό τους”.
Ερωτηθείς τι είναι αυτό που κάνει τους Κύπριους να διστάζουν να «κατεβάσουν» την εφαρμογή στο κινητό τους ο κ. Χειμώνας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ζήτημα διαρροής προσωπικών δεδομένων αφού όπως είπε κανείς δεν γνωρίζει πότε ειδοποιείται μια επαφή.
«Δεν ξέρει κανένας ποιο είναι το κρούσμα, ούτε πότε βρεθήκαμε κοντά του. Δεν γνωρίζει κανένας εάν σε ειδοποιήσει η εφαρμογή, είναι καθαρά για την προστασία μας.
Σημειώνεται ωστόσο πως αυτή η εφαρμογή σε καμιά δεν αντικαθιστά την ενεργητική ιχνηλάτηση που διεξάγεται από το Υπουργείο Υγείας με τη συμβατική μέθοδο.
Καταγραφή εγγύτητας συσκευών
Οι κινητές συσκευές στις οποίες έχει εγκατασταθεί η εφαρμογή, ελέγχουν την εγγύτητα με βάση το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο ορίζει τη στενή επαφή και καταγράφουν κωδικοποιημένα τις επαφές, δημιουργώντας και ανταλλάσσοντας ανώνυμα «κλειδιά» με κοντινές συσκευές. Τα «κλειδιά» ουσιαστικά αποτελούν ανώνυμους κωδικούς, οι οποίοι αποθηκεύονται σε βάση δεδομένων του Υπουργείου Υγείας για διάρκεια 14 ημερών και μετά διαγράφονται.
Ενημέρωση μέσω ειδοποιήσεων
Οι χρήστες της εφαρμογής ενημερώνονται καθημερινά αν ήρθαν σε επαφή με άτομο το οποίο διαγνώστηκε θετικό στον ιό τις προηγούμενες ημέρες, μέσω ειδοποιήσεων και θα λαμβάνουν σχετικές οδηγίες. Αυτό γίνεται αυτόματα δύο φορές την ημέρα και χειροκίνητα από τον χρήστη οποιαδήποτε στιγμή.
Ενημέρωση των “πιθανών στενών επαφών”
Οι χρήστες που διαγιγνώσκονται θετικοί στον COVID-19, θα παροτρύνονται να στέλνουν τα «κλειδιά» που δημιούργησε η εφαρμογή, τις προηγούμενες μέρες στον κεντρικό εξυπηρετητή του Υπουργείου Υγείας, ώστε να ενημερωθούν ανάλογα οι υπόλοιποι χρήστες που ήρθαν σε επαφή. Η διαδικασία αυτή είναι ανώνυμη και σέβεται πλήρως την ιδιωτικότητα του χρήστη.
Στενές επαφές, σύμφωνα με το πρόγραμμα λειτουργίας της εφαρμογής θεωρείται όποιος βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων με επιβεβαιωμένο περιστατικό κορωνοϊού για περισσότερα από δεκαπέντε λεπτά.
Η εφαρμογή απευθύνεται σε άτομα που διαμένουν στην Κύπρο και είναι τουλάχιστον 18 ετών.
Η χρήση της εφαρμογής είναι προεραιτική;
Η χρήση της εφαρμογής είναι εντελώς προαιρετική. Είναι δική σας απόφασή αν και πώς θα χρησιμοποιείτε την εφαρμογή. Αν και η εγκατάσταση και η χρήση της εφαρμογής είναι προαιρετική, εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε την λειτουργεία καταγραφής περιπτώσεων έκθεσης, πρέπει να δώσετε στο ΥΥ την σχετική συγκατάθεση σας ώστε η εφαρμογή να μπορεί να επεξεργαστεί τα προσωπικά σας δεδομένα. Για τον σκοπό αυτό, πατήστε το κουμπί «Ενεργοποίηση Ανίχνευσης Έκθεσης», την πρώτη φορά που ανοίγετε την εφαρμογή. Η συγκατάθεσή σας είναι απαραίτητη διότι διαφορετικά η εφαρμογή δεν θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στη λειτουργεία καταγραφής περιπτώσεων έκθεσης της συσκευής σας. Μπορείτε, ωστόσο, να απενεργοποιήσετε την λειτουργεία αυτή στην εφαρμογή σας ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πλήρη λειτουργικότητα της εφαρμογής. Η διαβίβαση των τυχαίων αναγνωριστικών κωδικών σας (random IDs) και κάθε πληροφορίας σχετικά με την ημερομηνία της COVID-19 εξέτασης και την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων σας για διακρατικές προειδοποιήσεις είναι προαιρετική. Δεν θα σας επιβληθούν κυρώσεις εάν δεν κοινοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες. Δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να ανιχνευτεί ή να ελεγχθεί αν και πώς χρησιμοποιείτε την εφαρμογή, κανείς δεν θα ξέρει αν δώσατε τους τυχαίους αναγνωριστικούς κωδικούς σας.
Πηγή: alphanews