Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ολοκλήρωσαν τις κατεδαφίσεις τα Ελληνικά Πετρέλαια κατά μήκος του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας
Ολοκλήρωσαν τις κατεδαφίσεις τα Ελληνικά Πετρέλαια κατά μήκος του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας

Ολοκλήρωσαν τις κατεδαφίσεις τα Ελληνικά Πετρέλαια κατά μήκος του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ολοκλήρωσε τις εργασίες κατεδάφισης των πετρελαιοδεξαμενών της κατά μήκος του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια.

Ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή (23/4) η εταιρεία αναφέρει ότι την Πέμπτη (22/4) κατεδαφίστηκε και η τελευταία δεξαμενή από τις συνολικά 22 που διέθετε η εταιρεία στον παραλιακό χώρο της Λάρνακας.

«Τα Ελληνικά Πετρέλαια ήταν η πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε την αποξήλωση των εγκαταστάσεων της και είναι η πρώτη που τις ολοκληρώνει, δίνοντας έναν καθαρό ορίζοντα στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας. Πλέον η θέα προς την θάλασσα είναι απρόσκοπτη», σημειώνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια.

Παράλληλα, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι εργασίες κατεδάφισης των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων που ανήκουν στον Όμιλο Εταιρειών Πετρολίνα. Ήδη, ένας σημαντικός αριθμός πετρελαιοδεξαμενών έχει αποξηλωθεί και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η Πετρολίνα θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες αποξήλωσης τους επόμενους 2-3 μήνες.  Αντίθετα, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι εργασίες αποξήλωσης των πετρελαιοδεξαμενών που ανήκουν στην εταιρεία Exxon Mobil.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, κάποια προβλήματα που έχουν προκύψει καθυστέρησαν την έναρξη των εργασιών αποξήλωσης, εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι η Exxon Mobil θα τηρήσει την δέσμευσή της προς τον δήμο, ώστε να ξεκινήσει τις κατεδαφίσεις μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Οι πετρελαιοδεξαμενές αποτελούν περίπου το 70% των οχληρών εγκαταστάσεων που καλύπτουν μια έκταση περίπου δυόμισι χιλιομέτρων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας από την δεκαετία του 1960. Το υγραέριο αποτελεί το υπόλοιπο 30% των εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Όσον αφορά την μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου, που θεωρείται πιο περίπλοκο εγχείρημα, οι εργασίες της κοινοπραξίας εταιρειών υγραερίου για τη δημιουργία των νέων της εγκαταστάσεων στο Βασιλικό προχωρούν κανονικά, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο Δήμος Λάρνακας. Αυτό που αναμένεται είναι η τελική θέση της Αρχής Λιμένων Κύπρου όσον αφορά τον τρόπο εκφόρτωσης του υγραερίου από τα πλοία στο λιμάνι Βασιλικού.

Η απόφαση αναμένεται να γνωστοποιηθεί από την ΑΛΚ την Μεγάλη Εβδομάδα και ακολούθως θα επικυρωθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το πιθανότερο σενάριο είναι η εκφόρτωση του υγραερίου να γίνεται εντός του λιμανιού, ενώ η λύση του αγκυροβολίου, εκτός λιμανιού, εκτιμάται ότι θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

«Όποια και να είναι η απόφαση της Αρχής Λιμένων, ο Δήμος Λάρνακας δεν αναμένει ότι θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό το χρονοδιάγραμμα μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου όλων των εταιρειών από τα παράλια της Λάρνακας, δηλαδή μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι», σημείωσε ο Α. Βύρας.

Send this to a friend