Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ζέτα Αιμιλιανίδου: Μετά το Πάσχα επί τάπητος το συνταξιοδοτικό
Ζέτα Αιμιλιανίδου: Μετά το Πάσχα επί τάπητος το συνταξιοδοτικό

Ζέτα Αιμιλιανίδου: Μετά το Πάσχα επί τάπητος το συνταξιοδοτικό

Η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις είναι στις πιο ψηλές προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το 2021, διαβεβαιώνει η Ζέτα Αιμιλιανίδου, σημειώνοντας πως βάσει των ειδικών σχεδίων του υπουργείου της έχουν μέχρι στιγμής αξιοποιηθεί περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ για τη στήριξη πέραν των 220.000 εργαζομένων και ανέργων.

Η ίδια, αν και στις 3 του μήνα έκλεισε οκτώ χρόνια στη θέση της υπουργού, δηλώνει σε συνέντευξή της στον «Οικονομικό Φιλελεύθερο» πως, όσο κατέχει την εμπιστοσύνη του Προέδρου, θα συνεχίζει με όλες τις δυνάμεις της το έργο της, διαψεύδοντας έτσι τις φήμες περί κούρασής της. Εξάλλου, έχει ήδη δεσμευτεί και ενώπιον των κοινωνικών εταίρων για διάλογο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που αποτελεί επίσης προτεραιότητα του υπουργείου της. Ο σχετικός διάλογος ξεκινά μετά το Πάσχα και στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί και η αναλογιστική μείωση του 12%. Η κ. Αιμιλιανίδου τονίζει, ωστόσο, πως μια ενδεχόμενη αποσπασματική αλλαγή και κατάργηση του «πέναλτι» θα είχε ετήσιο κόστος 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, καθιστώντας μη βιώσιμο το ΤΚΑ. Εξηγεί, επίσης, γιατί λόγω της πανδημίας δεν είναι τώρα η κατάλληλη συγκυρία για θέσπιση κατώτατου μισθού.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη των προγραμμάτων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήγηκαν από την πανδημία, τι απολογισμό κάνετε;

 

 

Ως κυβέρνηση, εστιάσαμε αρχικά στις επείγουσες ενέργειες για την προστασία πρωτίστως της υγείας, αλλά ταυτόχρονα και στη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ούτως ώστε να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα και να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, πάντοτε σύμφωνα με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και σε πλήρη συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών, έχουν εφαρμοστεί και υλοποιηθεί από το Υπουργείο Εργασίας σειρά Ειδικών Σχεδίων, τα οποία, ανάλογα πάντοτε με την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας, τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και τις εκτιμώμενες επιπτώσεις στην οικονομία και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αναπροσαρμόζονται σε μηνιαία βάση, λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις των Κοινωνικών Εταίρων.

Η στήριξη προς τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις συνεχίζει να παρέχεται και δεν έχει διακοπεί από τον Μάρτιο 2020 μέχρι σήμερα και σε αυτό το πλαίσιο έχουν αξιοποιηθεί πέραν των 700 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη πέραν των 220.000 εργαζομένων και ανέργων, ενώ με σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου έχει εγκριθεί η επέκταση του πλαισίου στήριξης μέχρι και τον Ιούνιο 2021. Όλα τα Ειδικά Σχέδια έχουν υλοποιηθεί μέσω εξειδικευμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί από την πρώτη στιγμή, ούτως ώστε η στήριξη να παρέχεται αμέσως σε όλους όσους τη χρειάζονται. Σημαντικότατη παράμετρος κατά την υλοποίηση όλων των Ειδικών Σχεδίων ήταν η δέσμευση, αλλά και νομική υποχρέωση για όλες τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις ότι δεν θα προβαίνουν σε οποιαδήποτε απόλυση προσωπικού για λόγους που δεν αιτιολογούν απόλυση άνευ προειδοποιήσεως. Στο σύνολό τους, τα Ειδικά Σχέδια που συνεχίζουν να εφαρμόζονται από τον Μάρτιο 2020 έχουν επιδράσει καταλυτικά στη συγκράτηση της ανεργίας σε πιο χαμηλά επίπεδα από ότι είχε προβλεφθεί από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ενώ προσφέρουν πολύ ουσιαστική στήριξη σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που διαφορετικά θα βρισκόντουσαν είτε στην ανεργία, είτε με μειωμένα εισοδήματα, είτε χωρίς εισοδήματα.

Με τη γνώση που αποκτήσατε ένα χρόνο μετά, τι θα κάνατε διαφορετικά στα προγράμματα στήριξης για την πανδημία; Έγιναν λάθη κατά την εφαρμογή τους;

Τα Ειδικά Σχέδια αναπροσαρμόζονται πάντοτε σε μηνιαία βάση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί συνολικά 133 σχετικές Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις που αφορούν τα Ειδικά Σχέδια. Το γεγονός αυτό μας επέτρεψε από την αρχή να αναπροσαρμόζουμε συνεχώς την στόχευση των Ειδικών Σχεδίων ανάλογα με τα πραγματικά δεδομένα που ισχύουν σε κάθε περίοδο, καθώς και να αντιμετωπίσουμε αμέσως τις οποιεσδήποτε αδυναμίες παρατηρούνταν κατά την εφαρμογή τους. Σίγουρα, το πρώτο διάστημα προέκυψαν αρκετά ζητήματα, αφού ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα παγκόσμια δεδομένα. Όμως, θεωρώ ότι με την πολιτική που εφαρμόσαμε και τις συνεχείς αναθεωρήσεις των Σχεδίων στη βάση των δεδομένων όπως διαμορφώνονταν, έγινε κατορθωτό να αντιμετωπιστούν τα οποιαδήποτε ζητήματα παρουσιάζονταν.

Έχετε ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους προτάσεις για αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα προκύψουν στην αγορά εργασίας με τη λήξη των σχεδίων στήριξης. Πώς προσανατολίζεστε να τις αντιμετωπίσετε και τι σχεδιασμούς κάνετε; Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο αύξησης της ανεργίας;

Η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις είναι στις πιο ψηλές προτεραιότητες του υπουργείου μας για το 2021, καθώς αναπόφευκτα η αγορά εργασίας έχει επηρεαστεί από την παρατεταμένη υγειονομική κρίση. Σίγουρα η οικονομική ύφεση επηρεάζει αρνητικά τα ποσοστά ανεργίας και τον αριθμό των ανέργων, αφού τουριστική σεζόν στην ουσία δεν υπήρξε κατά το 2020.

Η αντιμετώπιση της ενδεχόμενης αύξησης της ανεργίας είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη ληφθεί και σειρά επιπρόσθετων μέτρων, όπως τα Σχέδια για επιδότηση προσλήψεων και κατάρτισης και για την ενίσχυση της απασχόλησης, τα οποία έχουν προκηρυχθεί τον Νοέμβριο με προϋπολογισμό 56 εκατ. ευρώ. Τα Σχέδια αυτά ήδη έχουν ιδιαίτερη επιτυχία αφού μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί περί τις 3.000 αιτήσεις για εργοδότηση ανέργων.

Επιπλέον, θα προκηρυχθούν επιπρόσθετα Σχέδια για τη στήριξη της απασχόλησης, τα οποία έχουν ήδη περιληφθεί στα προτεινόμενα προς χρηματοδότηση έργα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται Σχέδια για επιδότηση της εργοδότησης, με εξειδικευμένα σχέδια ειδικά για νέους, μακροχρόνια άνεργους, άτομα άνω των 50 ετών και γυναίκες.

Στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, ούτως ώστε να αντιμετωπίζονται τα οποιαδήποτε ζητήματα προκύπτουν μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία. Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι να μην επηρεαστούν με αρνητικό τρόπο τα οποιαδήποτε δικαιώματα των εργαζομένων και σε αυτό το πλαίσιο επεκτείνεται η ήδη ισχυρή στήριξη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προβούν σε οποιεσδήποτε απολύσεις και ότι θα υπάρχει σεβασμός στον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Η εφαρμογή της νομοθεσίας που είχε ετοιμάσει και καταθέσει η κυβέρνηση αναφορικά με την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων, έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου 2020, συντείνοντας σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειές μας για τον χειρισμό των θεμάτων αυτών και για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την τελευταία συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, τον Μάρτιο, έχω ζητήσει από τους Κοινωνικούς Εταίρους να υποβάλουν τις απόψεις και εισηγήσεις τους και τα θέματα τα οποία θεωρούν ότι χρειάζεται να συζητηθούν, καθώς η κοινωνία και κατ’ επέκταση και η αγορά εργασίας εξέρχονται της πανδημικής κρίσης. Είμαι βέβαιη ότι με κοινωνικό διάλογο θα βρεθούν οι καλύτερες λύσεις στα οποιαδήποτε προβλήματα.

Διάλογος τώρα, αποφάσεις μετά

Το συνδικαλιστικό κίνημα επαναφέρει επιτακτικά την ανάγκη καθιέρωσης εθνικού κατώτατου μισθού, εκφράζοντας και τη διαφωνία του για τη θέση της κυβέρνησης πως ο σχετικός διάλογος θα αρχίσει μόνο όταν η ανεργία μειωθεί κάτω του 5%. Πώς σχολιάζετε;

Η καθιέρωση κατώτατου μισθού είναι πολιτική που έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση. Οι σχεδιασμοί, τόσο για την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος όσο και τη θέσπιση κατώτατου μισθού, δεν έχουν ανατραπεί και προχωρούν στο βαθμό που επιτρέπουν οι συνθήκες όπως διαμορφώνονται.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στο θέμα της θέσπισης κατώτατου μισθού, δεν θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη συγκυρία για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, την ίδια περίοδο που δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι επιδοτούνται ως προς το 60% του μισθού τους από το κράτος και ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έχει απολέσει σημαντικό μέρος ή και ολόκληρο τον κύκλο εργασιών τους. Όμως, ο κοινωνικός διάλογος θα αρχίσει, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν να υλοποιηθεί και αυτή η πολιτική της κυβέρνησης.

Οι συντεχνίες τονίζουν επίσης πως χρειάζεται οι κλαδικές συμβάσεις να αποκτήσουν νομοθετική υπόσταση, προκειμένου να είναι υποχρεωτικές για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου. Πώς αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο αίτημα, δεδομένου ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν είναι σύμφωνες;

Πρέπει να αναφερθεί ότι η ελεύθερη διαπραγμάτευση για τον καταρτισμό συλλογικών συμβάσεων, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνεργασίας και του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, είναι πραγματικά ο ακρογωνιαίος λίθος του κατά γενική ομολογία επιτυχημένου και ανθεκτικού σε κρίσεις συστήματος εργασιακών σχέσεων της χώρας μας.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο έχουν ως προτεραιότητά τους την προστασία των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και γι’ αυτό, με πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης έχουν καταρτιστεί νομοσχέδια για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων σε καίριους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, όπως στο Λιανικό Εμπόριο, στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία και στην Οικοδομική Βιομηχανία, τα οποία έχουν ψηφιστεί σε αντίστοιχους νόμους από τη Βουλή και οι νόμοι αυτοί ισχύουν και εφαρμόζονται πλέον για το σύνολο των εργαζομένων στους κλάδους αυτούς, όχι μόνο για όσους εκ των εργαζομένων είναι μέλη σε κάποια συντεχνία ή σε όσους καλύπτονται από της πρόνοιες της συλλογικής σύμβασης.

Συγκεκριμένα, από το 2015, η Κυβέρνηση με τη συνεργασία των εταίρων στο λιανικό εμπόριο, προώθησε νομοθεσία μέσω της οποίας ρυθμίστηκε το δικαίωμα των εργαζομένων για πενθήμερη εβδομάδα εργασίας στα γενικά καταστήματα. Στο ίδιο νομοθετικό πλαίσιο, ορίσθηκε ότι ανά δύο εβδομάδες η Κυριακή πρέπει να είναι αργία για κάθε εργαζόμενο. Ως καθολική αργία υιοθετήθηκε επίσης και η Κυριακή του Πάσχα, επιπρόσθετα προς τις υφιστάμενες 14 αργίες. Παράλληλα, η καταβολή υπερωριακής αποζημίωσης ρυθμίστηκε και καταβάλλεται σε αναλογία 1:2 για όλους τους εργαζόμενους που καλούνται να εργαστούν Κυριακή.

Στον ξενοδοχειακό τομέα, η κυβέρνηση μερίμνησε για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα, ρυθμίζοντας νομοθετικά την υποχρέωση του εργοδότη για καταβολή εισφορών προς όφελος των εργαζομένων στο πλαίσιο της λειτουργίας του ταμείου προνοίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ταυτόχρονα, υιοθετήθηκαν 15 αργίες μετά πληρωμής για κάθε εργαζόμενο και η καταβολή υπερωριακής αποζημίωσης, σε αναλογία 1:2, για όσους εργάζονται στις αργίες. Με το ίδιο πλαίσιο ρυθμίστηκε εβδομάδα απασχόλησης σε πενθήμερη βάση για όλους τους εργαζόμενους.

Αντίστοιχα, στην Οικοδομική Βιομηχανία θεσπίστηκε νομοθετικά ότι οι πρόνοιες που αφορούν τις ώρες εργασίας, υπερωρίες, γιορτές / αργίες, ταμεία προνοίας και φιλοδώρημα που συμφωνούνται στο πλαίσιο συλλογικής σύμβασης, θα ισχύουν για όλη την οικοδομική βιομηχανία.

Το πρόβλημα επικοινωνίας με τις υπηρεσίες του υπουργείου

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς του υπουργείου σας και λειτουργών του, οι πολίτες έχουν διαχρονικά πρόβλημα όσον αφορά την επικοινωνία τους με τις υπηρεσίες του. Εξετάζετε τυχόν νέα μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος;

Σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για συνολική και οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού για ολόκληρη τη Δημόσια Υπηρεσία, με έναρξη την αντιμετώπιση του θέματος ειδικά στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ανεξαρτήτως όμως τούτου, με ενέργειες του υπουργείου και της κυβέρνησης, η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας έχει δημιουργήσει δικό της τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο έχει στελεχωθεί με 15 συνολικά νέους λειτουργούς με αποκλειστική αρμοδιότητα να δίνονται απαντήσεις προς το κοινό που επικοινωνεί τηλεφωνικώς, ενώ και οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν θέσει στη διάθεση του κοινού 12 τηλέφωνα επικοινωνίας που στελεχώνονται από αντίστοιχο αριθμό λειτουργών για την εξυπηρέτηση του κοινού σε εξειδικευμένα θέματα παροχών, επιδομάτων, ασφαλιστικών λογαριασμών και άλλων υποθέσεων που αφορούν τους πολίτες.

Όμως, θα σημειώσω ότι θεωρώ ότι η ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να επέλθει μόνο με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει και τις ημερομηνίες εξέτασης των αιτήσεών του, αλλά και τη γενικότερη πορεία του οποιουδήποτε αιτήματος υποβάλλει, σε πραγματικό χρόνο.

Το 12% και οι στόχοι της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος

Το θέμα της αναλογιστικής μείωσης του 12% βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα, με αρκετές οργανώσεις να τονίζουν την ανάγκη κατάργησης του το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο, το υπουργείο σας ενέταξε το ζήτημα στον διάλογο που αναμένεται να γίνει για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η συνολική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι μία από τις σημαντικότερες πολιτικές που έχει θέσει σε προτεραιότητα η κυβέρνηση και για το θέμα αυτό είχα ενημερώσει εκτενώς τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Δεκέμβριο κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου μου.

Για το συνολικό ζήτημα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος είχα την ευκαιρία να ενημερώσω και τους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος. Οι κύριοι στόχοι είναι να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του πρώτου πυλώνα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος και ειδικότερα των σχεδίων κοινωνικής προστασίας για ενίσχυση των εισοδημάτων των χαμηλοσυνταξιούχων, συμπεριλαμβανομένων της κοινωνικής σύνταξης, της κατώτατης σύνταξης από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Επιδόματος Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, με στόχο τη μεταρρύθμιση του εν λόγω συστήματος, ούτως ώστε με το νέο σχεδιασμό να επιτυγχάνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι βασικοί στόχοι της πολιτικής συντάξεων.

Οι βασικοί στόχοι της πολιτικής συντάξεων είναι:

1. Μείωση του κινδύνου φτώχειας των συνταξιούχων,

2. Διασφάλιση επαρκούς συνταξιοδοτικού εισοδήματος, μέσω της διατήρησης βιοτικού επιπέδου μετά την αφυπηρέτηση,

3. Αλληλεγγύη και δικαιοσύνη μεταξύ και εντός των γενεών,

4. Διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας των συντάξεων, και

5. Αποδοτικότητα συστήματος μέσω μείωσης αντικινήτρων για εργασία.

Ήδη, με απόφαση της κυβέρνησης από τον Δεκέμβριο έχουν αυξηθεί σημαντικά οι παροχές προς συνταξιούχους με χαμηλές συντάξεις και χαμηλά εισοδήματα αυξάνοντας το μέγιστο μηνιαίο επίδομα από €150 σε €369 και διασφαλίζοντας ότι όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων θα έχουν συνολικά εισοδήματα που υπερβαίνουν το όριο της φτώχειας, δηλαδή άνω των €710 μηνιαίως.

Σε κάθε περίπτωση, η εισήγηση για οριζόντια και χωρίς προϋποθέσεις κατάργηση της αναλογιστικής προσαρμογής σε περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης θα έχει ως ουσιαστικό αποτέλεσμα τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, οι οποίοι δεν θα έχουν κανένα λόγο να μην επιλέξουν να λάβουν τη σύνταξή τους στα 63 έτη, αφού η συνταξιοδότηση δεν συνδέεται με την αφυπηρέτηση και ο κάθε συνταξιούχος έχει το δικαίωμα να συνεχίζει να εργάζεται. Παράλληλα, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά 9 ολόκληρα χρόνια κατά το χρονικό διάστημα που ίσχυαν οι πρόνοιες αυτές για συνταξιοδότηση στο 63ο έτος ηλικίας και τα δεδομένα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα από την εφαρμογή μιας τέτοιας αποσπασματικής αλλαγής, με βάση τις αναλογιστικές εκτιμήσεις, ένα επιπλέον κόστος που υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, με το ποσό αυτό να αυξάνεται κάθε χρόνο, καθιστώντας το ΤΚΑ μη βιώσιμο.

Αυτό που λανθασμένα αναφέρεται ως «πέναλτι» είναι η αναλογιστική προσαρμογή της σύνταξης αναλόγως του χρόνου στον οποίο λαμβάνεται αυτή, ώστε κάποιος που θα λάβει 2 χρόνια πιο νωρίς τη σύνταξη και θα λάβει 26 μηνιαίες συντάξεις περισσότερες από κάποιον που αφυπηρετεί κανονικά, να λάβει στο σύνολο το ίδιο ποσό που θα λάμβανε αν αφυπηρετούσε και αυτός στο κανονικό έτος αφυπηρέτησης.

Η πολιτική αυτή εφαρμόστηκε το 2012 από την Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, με διατάξεις που περιλήφθηκαν από το 2012 στη νομοθεσία και οι οποίες προβλέπουν επιπρόσθετες αυξήσεις του ορίου αφυπηρέτησης κάθε 5 χρόνια ανάλογα με τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής, αρχής γενομένης από την πενταετία 2018-2023, ώστε σταδιακά να αυξηθεί το όριο αφυπηρέτησης μέχρι και το 67ο έτος μέχρι το 2039. Επομένως, οι κινητοποιήσεις τώρα από το ΑΚΕΛ και την ΠΕΟ για την κατάργηση του 12% έχουν ως στόχο τις ίδιες τις διατάξεις που το ΑΚΕΛ εισήγαγε από το 2012 στη νομοθεσία.

Το όλο θέμα έχει συζητηθεί στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και έχω αναφέρει ότι θα εξεταστεί στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων το οποίο έχει ήδη τροχοδρομηθεί και θα συζητηθεί ξανά μετά το Πάσχα με γνώμονα τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΤΚΑ, τη δυνατότητα της καταβολής των συντάξεων καθώς και όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων από το Ταμείο.

Πρόσφατα, κατά την παρουσίαση ηλεκτρονικού συστήματος εισφορών των ΥΚΑ, εξαγγείλατε πως εντός του πρώτου εξαμήνου θα υπάρξει και η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, αλλά και καταβολής όλων των κύριων επιδομάτων του υπουργείου σας. Πώς προχωρά το όλο ζήτημα;

Ήδη όλα τα επιδόματα που παρέχονται από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καταβάλλονται αυτόματα, με εμβάσματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Όσον αφορά στην ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, ήδη έχει μηχανογραφηθεί πλήρως η αίτηση για παροχή Επιδόματος Τέκνου και Μονογονίας και από τις 5 Μαΐου 2021 θα μπορεί ο κάθε δικαιούχος να την υποβάλλει με ηλεκτρονικό τρόπο. Αυτή τη βδομάδα θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας το σχετικό Διάταγμα και θα εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση για ενημέρωση του κοινού.

Κατά τον ίδιο τρόπο, τις αμέσως επόμενες μέρες θα αναρτηθεί και ηλεκτρονική αίτηση για το Επίδομα Ασθενείας που παρέχεται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε πρόσωπα που έχουν διαγνωστεί με COVID-19, αλλά και σε πρόσωπα που τελούν σε αυτοπεριορισμό επειδή είναι στενές επαφές κρουσμάτων.

Οι διαδικασίες για μηχανογράφηση όλων των εντύπων αίτησης για επιδόματα που παρέχει το Υπουργείο συνεχίζονται σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας και ο στόχος είναι να υποβάλλονται όλες οι αιτήσεις ηλεκτρονικά, αλλά και να μπορεί ο κάθε αιτητής να ενημερώνεται με ηλεκτρονικά μέσα για την πορεία της αίτησής του. Ως πρώτο απτό βήμα υλοποίησης αυτής της στρατηγικής ήταν η παροχή της δυνατότητας ηλεκτρονικής πληρωμής των εισφορών στα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όσο με εμπιστεύεται ο Πρόεδρος συνεχίζω

Αυτό τον μήνα κλείνετε οκτώ χρόνια στο Υπουργείο Εργασίας, έχοντας αντιμετωπίσει εξαρχής πολλές προκλήσεις. Σκεφτήκατε ποτέ την παραίτηση; Δημοσιεύματα στον Τύπο σάς φέρουν να έχετε κουραστεί από την πολύχρονη υπουργική θητεία. Ισχύουν;

Δεν είναι θέμα κούρασης ή μη. Έχω αναλάβει ένα αξίωμα που έχει ως αποστολή την υπηρεσία των πολιτών και την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και εφόσον κατέχω αυτό το αξίωμα και την εμπιστοσύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος με τίμησε με την επιλογή του, θα καταβάλλω το άπαν των δυνάμεων μου.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend