Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Το κόστος διαβίωσης μιας τετραμελούς οικογένειας
Το κόστος διαβίωσης μιας τετραμελούς οικογένειας

Το κόστος διαβίωσης μιας τετραμελούς οικογένειας

Πόσα χρήματα χρειάζεται μια οικογένεια για να ζήσει, πόσα είναι τα έξοδα που τρέχουν συνέχεια και πόσο μπορεί να αντέξει ένας προϋπολογισμός, είναι ένα καθημερινό ερώτημα. Φυσικά, αν ένα ζευγάρι δουλεύει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή ένα από τα δύο μέλη του, η κατάσταση είναι διαφορετική και πέρα από την πιο άνετη ζωή μπορεί… κάτι να περισσεύει για να μπει στην άκρη.

H διεθνής πλατφόρμα expatistan.com δημιουργήθηκε το 2009 δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία για τον υπολογισμό των οικογενειακών εξόδων στην Κύπρο, ενημερώνεται συνεχώς, γίνονται συγκρίσεις μεταξύ των κυπριακών πόλεων αλλά και με πόλεις από την Ευρώπη ή τον υπόλοιπο κόσμο. Η πλατφόρμα expatistan.com βοηθάει τους ανθρώπους που θέλουν να μετακομίσουν από μια πόλη σε άλλη ή σε διαφορετική χώρα να γνωρίζουν ποια θα είναι τα έξοδά τους και ποιο το βιοτικό τους επίπεδο.

Από την καταγραφή στοιχείων του “Φ” από τη διεθνή πλατφόρμα, αναφέρεται ότι τα εκτιμώμενα μηνιαία έξοδα για οικογένεια τεσσάρων ατόμων στη Λευκωσία υπολογίζονται σε €2.815 και για ένα άτομο €1.234. Το κόστος ζωής στη Λευκωσία είναι 9% ακριβότερο από ό,τι στη Θεσσαλονίκη και κατά 6% σε σύγκριση με την Αθήνα.

Στην ιστοσελίδα σημειώνεται ότι το κόστος της στέγασης είναι ακριβότερο κατά 23% στη Λευκωσία, σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη και της ψυχαγωγίας κατά 4%. Αναφέρει, επίσης, ότι θα χρειαστεί κάποιος τουλάχιστον €2.749 στη Λευκωσία για να διατηρήσει το ίδιο βιοτικό επίπεδο που μπορεί να έχει με €2.600 στην Αθήνα. Θα χρειαστεί κάποιος τουλάχιστον €1.751 στη Λευκωσία για να διατηρήσει το ίδιο βιοτικό επίπεδο που μπορεί να έχει με €1.600 στη Θεσσαλονίκη.

 

Σύγκριση με Λεμεσό – Λάρνακα

Η πλατφόρμα expatistan αναφέρει ότι, στη Λεμεσό, τα εκτιμώμενα μηνιαία έξοδα για οικογένεια 4 ατόμων υπολογίζονται σε €3.000 και για ένα άτομο €1.495. Αναφέρει ότι το κόστος ζωής στη Λεμεσό είναι 12% ακριβότερο από ό,τι στη Θεσσαλονίκη και κατά 8% σε σύγκριση με την Αθήνα. Σημειώνει ότι θα χρειαστεί κάποιος τουλάχιστον €1.784 στη Λεμεσό για να διατηρήσει το ίδιο βιοτικό επίπεδο που μπορεί να έχει με €1.600 στη Θεσσαλονίκη.

Στη Λάρνακα, οι εκτιμώμενες μηνιαίες δαπάνες για οικογένεια τεσσάρων ατόμων είναι €2.652 και για ένα άτομο €1.092. To κόστος ζωής στη Λάρνακα είναι κατά 6% ακριβότερο από ότι στη Θεσσαλονίκη. Για παράδειγμα, θα χρειαστεί κάποιος τουλάχιστον €2.020 στη Λάρνακα για να διατηρήσει το ίδιο βιοτικό επίπεδο που μπορεί να έχει με €1.900 στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την expatistan, το κόστος ζωής στην Λάρνακα είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτό της Αθήνας.

Φθηνότερη η Κύπρος σε σχέση με την ΕΕ

Σε σύγκριση με άλλες πόλεις, το κόστος ζωής στη Λεμεσό θεωρείται κατά 47% φθηνότερο από το Λονδίνο. Το κόστος ζωής στη Λευκωσία είναι φθηνότερο κατά 48% σε σύγκριση με τη βρετανική πρωτεύουσα. To κόστος ζωής στη Λευκωσία είναι κατά 39% φθηνότερο σε σύγκριση με το Παρίσι και η Λεμεσός είναι φθηνότερη κατά 38%.

Tο κόστος ζωής στη Λεμεσό είναι κατά 10% φθηνότερο σε σχέση με τη Μαδρίτη. H πλατφόρμα αναφέρει ότι το κόστος ζωής στη Λεμεσό είναι φθηνότερο σε σύγκριση με το 46% των πόλεων στη Μέση Ανατολή (6 από τις 13) και φθηνότερο από το 56% των πόλεων στον κόσμο (113 από τις 203). Το κόστος ζωής γενικά στην Κύπρο είναι φθηνότερο από ό,τι στο 44% των χωρών της Μέσης Ανατολής (4 στις 9) και πιο ακριβό από ό,τι στο 64% των χωρών στον κόσμο (30 από τις 81).

Έξοδα στη Λευκωσία

Με βάση τα στοιχεία της ιστοσελίδας expatistan.com, το μηνιαίο ενοίκιο για επιπλωμένο διαμέρισμα 85 τ.μ σε ακριβή περιοχή της Λευκωσίας είναι €840.Το μηνιαίο ενοίκιο για επιπλωμένο διαμέρισμα 85 τ.μ σε μια μέση περιοχή είναι €590, το μηνιαίο ενοίκιο για επιπλωμένο στούντιο 45 τ.μ σε ακριβή περιοχή είναι €536 και σε κανονική περιοχή €405. Τα πάγια έξοδα για δυο άτομα σε διαμέρισμα 85 τ.μ υπολογίζονται σε €125 και στο μικρότερο διαμέρισμα στα €75.

Ως προς την ψυχαγωγία στη Λευκωσία, η ιστοσελίδα δίνει τις παρακάτω τιμές: Βασικό δείπνο για δυο άτομα σε παμπ της γειτονιάς €36, γεύμα σε εστιατόριο γρήγορου φαγητού υπολογίζεται στα €5,98, δυο εισιτήρια για ταινίες €18, δυο εισιτήρια για το θέατρο (οι καλύτερες διαθέσιμες θέσεις) €35, δείπνο για δυο άτομα σε ιταλικό εστιατόριο, με ορεκτικά, κυρίως πιάτα, κρασί και επιδόρπιο €55, ένα ποτό κοκτέιλ στο κέντρο της πόλης €8, καπουτσίνο στα καφέ της πόλης €3,50, μια μπύρα €4,15, ένας μήνας συμμετοχής στο γυμναστήριο σε επιχειρηματική περιοχή €53.

Η αγορά 500 γρ. στήθους κοτόπουλου χωρίς κόκαλα €4,18, ένα λίτρο γάλα €1,42, δώδεκα μεγάλα αυγά €4,55, ένα κιλό ντομάτες €1,90, 500 γρ. τοπικού τυριού €5,99, ένα κιλό μήλα €1,85, 0,5 λίτρα εγχώριας μπύρας στο σουπερ μάρκετ €1,26, ένα μπουκάλι κόκκινο επιτραπέζιο κρασί καλής ποιότητας €10, δυο λίτρα κόκα κόλα €1,74, ψωμί για δυο άτομα €1,23, απορρυπαντικό ρούχων 3 κιλών €5,14, ωριαία τιμή για καθαρισμό €6. Για την προσωπική φροντίδα: αποσμητικό σε ρολό €3,66, σαμπουάν για τα μαλλιά (400 ml) €3,61, σωληνάριο οδοντόπαστας €2,43.

Έξοδα στη Λεμεσό

Με βάση τις εκτιμώμενες τιμές που δίνει η ιστοσελίδα, το μηνιαίο ενοίκιο για επιπλωμένο διαμέρισμα σε ακριβή περιοχή στην Λεμεσό είναι €1.152 και σε κανονική περιοχή €844, το ενοίκιο για επιπλωμένο στούντιο 45 τ.μ σε ακριβή περιοχή €701 και σε πιο φθηνή περιοχή €523. Τα πάγια έξοδα για δυο άτομα σε ένα διαμέρισμα 85 τ.μ υπολογίζονται σε €170 και σ’ ένα στούντιο €79.

Ως προς την ψυχαγωγία η ιστοσελίδα δίνει τις εκτιμώμενες τιμές : βασικό δείπνο για δυο άτομα σε παμπ της γειτονιάς €36, γεύμα σε εστιατόριο γρήγορου φαγητού υπολογίζεται σε €7, δυο εισιτήρια για ταινίες €17, δυο εισιτήρια για το θέατρο (οι καλύτερες διαθέσιμες θέσεις) €26, δείπνο για δυο άτομα σε ένα ιταλικό εστιατόριο με ορεκτικά, κυρίως πιάτα, κρασί και επιδόρπιο €44, ένα ποτό κοκτέιλ στο κέντρο της πόλης €8, καπουτσίνο σε καφέ της πόλης €2,93, μια μπύρα σε παμπ της γειτονιάς €2,96, ένα μήνα συμμετοχής στο γυμναστήριο σε επιχειρηματική περιοχή €59.

Η αγορά 500 γρ. στήθους κοτόπουλου χωρίς κόκαλα €4,80, 1 λίτρο γάλα €1,48, δώδεκα μεγάλα αυγά €3,68, ένα κιλό ντομάτες €1,58, η αγορά 0,500 λίτρα μπύρας στο σούπερ μάρκετ €1,31, ένα μπουκάλι κόκκινο επιτραπέζιο κρασί καλής ποιότητας €7, δύο λίτρα κόκα κόλα €2,17, ψωμί για δυο άτομα €1,34, απορρυπαντικό ρούχων 3 λίτρα €7, ωριαία τιμή για καθαρισμό €6.

Προϋπολογισμός για τα παιδιά

Στα μηνιαία έξοδα περιλαμβάνεται το νηπιαγωγείο, των οποίων οι τιμές ποικίλλουν, ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν, αν δηλαδή σε αυτές περιλαμβάνεται πρωινό, μεσημεριανό, απογευματινό, τις ώρες που θα κρατούν ένα παιδί, ακόμη και με την περιοχή. Υπάρχουν τα έξοδα των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών ή τα έξοδα για ένα χόμπι που έχει το παιδί και ανεβάζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ακόμη και όταν τα παιδιά τελειώσουν το λύκειο τα έξοδα συνεχίζονται και είναι ακόμη μεγαλύτερα, αν οι σπουδές γίνουν εκτός Κύπρου.

Τα έξοδα ενός οικογενειακού προϋπολογισμού

Υπάρχουν πολλά ζευγάρια στην Κύπρο που έχουν προχωρήσει σε δανειακή σύμβαση για να μπορέσουν να αποκτήσουν το σπίτι τους και κάθε μήνα πληρώνουν δόση. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που αντί για δόση πληρώνουν ενοίκιο, όπως σε όλο τον κόσμο. Στα ετήσια έξοδα του σπιτιού περιλαμβάνονται τα τέλη αποχευτικού, τα οποία καθορίζονται με βάση την εκτιμημένη αξία του σπιτιού, όπως έχει κοστολογηθεί από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Επιπλέον, στα ετήσια έξοδα περιλαμβάνονται τα τέλη σκυβάλων, το ύψος των οποίων καθορίζεται ανάλογα με τον δήμο ή την κοινότητα διαμονής. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος αποστέλλονται ανά δίμηνο. Το κόστος εξαρτάται από την κατανάλωση, γεγονός που καθορίζεται και από τα μέλη μιας οικογένειας καθώς και τις ηλεκτρικές συσκευές. Ο λογαριασμός του νερού είναι επίσης ανά δίμηνο. Το ποσό καθορίζεται από τη χρήση και την περιοχή, αν δηλαδή μια οικογένεια διαμένει σε δήμο ή κοινότητα. Στα μηνιαία έξοδα, πρόσθεσε τη σταθερή τηλεφωνία και το internet και τα κινητά τηλέφωνα κάθε μέλους. Ένα σημαντικό έξοδο για μια οικογένεια είναι το ποσό που δαπανεί στο σούπερ μάρκετ, το οποίο εξαρτάται από τη διατροφή, αν δηλαδή καταναλώνει περισσότερο κρέας, αν τρώνε βιολογικά προϊόντα και τι ηλικίας είναι τα παιδιά.

Ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα ενός ζευγαριού, επιλέγει κατά πόσο θα καταναλώνει το ένα γεύμα της ημέρας για παράδειγμα το μεσημεριανό στην εργασία του ή αν θα παίρνει μαγειρευτό φαγητό από το σπίτι. Στα προσωπικά έξοδα είναι οι καφέδες, τα τσιγάρα, σε περίπτωση που κάποιος είναι καπνιστής. Στα έξοδα της οικογένειας συμπεριλαμβάνονται και μια έξοδος είτε οικογενειακώς για φαγητό είτε το ζευγάρι. Υπάρχει το κόστος ένδυσης για μια οικογένεια, της ψυχαγωγίας, καθώς και τα έξοδα για διάφορες κοινωνικές υποχρεώσεις, είτε των παιδιών είτε του ζευγαριού οι οποίες εκτινάσσουν κατά διαστήματα τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Στα έξοδα υπάρχουν και τα απρόοπτα που προκύπτουν κατά καιρούς, κάποια ζημιά ή βλάβη στο σπίτι ή το κόστος ανανέωσης ή συντήρησης. Αν περισσεύουν χρήματα υπάρχει και η ασφάλεια υγείας ή κάποιο ασφαλιστικό σχέδιο που μπορεί να έχει ένα ζευγάρι για μια ιδιωτική σύνταξη. Ένα σημαντικό κόστος είναι αυτό του αυτοκινήτου. Το πρώτο και βασικό είναι αυτό της βενζίνης, καθώς είναι αυτό που καταβάλλει πιο συχνά κάποιος. Το ποσό εξαρτάται από την τιμή της βενζίνης, καθώς και τα χιλιόμετρα που διανύει ένα αυτοκίνητο σε καθημερινή βάση. Στα έξοδα αυτοκινήτου, συμπεριλαμβάνονται τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, τα οποία εξαρτώνται από την κατηγορία στην οποία ανήκει, το σέρβις αυτοκινήτου και η ασφαλιστική κάλυψη.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend