Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Πότε δεν μπαίνεις καραντίνα αν είσαι στενή επαφή κρούσματος
Πότε δεν μπαίνεις καραντίνα αν είσαι στενή επαφή κρούσματος

Πότε δεν μπαίνεις καραντίνα αν είσαι στενή επαφή κρούσματος

Ένα άτομο απαλλάσσεται από τον υποχρεωτικό περιορισμό εάν αξιολογηθεί ως στενή επαφή κρούσματος στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Άτομα που έχουν συμπληρώσει το σχήμα εμβολιασμού τους με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει παρέλθει διάστημα 14 ημερών από τη λήψη της τελευταίας δόσης του εμβολίου.
  • Άτομα που έχουν αποδεσμευτεί ως θετικά κρούσματα εντός 6 μηνών.

Για πόσες μέρες ισχύει ο περιορισμός για τις στενές επαφές;

Οι στενές επαφές παραμένουν σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες από την τελευταία τους επαφή με το κρούσμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος της εργαστηριακής εξέτασης στην οποία υποβάλλονται. Η ημέρα επαφής με το κρούσμα ορίζεται ως ημέρα «0».

Οι στενές επαφές υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση (PCRtest) μετά από διευθέτηση ραντεβού από τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας και παράλληλα λαμβάνουν οδηγίες μέσω γραπτού μηνύματος για αυτοπεριορισμό.

Οι στενές επαφές μπορούν να αποδεσμευτούν νωρίτερα των 14 ημέρων ΜΟΝΟ εφόσον υποβληθούν με ιδία έξοδα σε μοριακή εξέταση (PCR τεστ) σε εγκεκριμένο ιδιωτικό κλινικό εργαστήρι την 7η ημέρα του περιορισμού τους, και εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Τονίζεται ότι δεν γίνεται αποδεκτό το αποτέλεσμα από rapid test αντιγόνου.

Εάν άτομο που θεωρείται στενή επαφή εκδηλώσει συμπτώματα οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της απομόνωσης του, οφείλει άμεσα να επικοινωνήσει με τον Προσωπικό του Ιατρό και να τον ενημερώσει ότι είναι στενή επαφή κρούσματος.

Send this to a friend