Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Δρ Νίκος Γρανίτσας: Το «έξυπνο γόνατο» αλλάζει ζωές
Δρ Νίκος Γρανίτσας: Το «έξυπνο γόνατο» αλλάζει ζωές

Δρ Νίκος Γρανίτσας: Το «έξυπνο γόνατο» αλλάζει ζωές

Μία πρωτοποριακή μέθοδος αρθροπλαστική, δίνει λύση σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται με χρόνιους πόνους αρθρίτιδας στα γόνατα. Ο Δρ Νίκος Γρανίτσας παρουσιάζει την εξατομικευμένη και ελάχιστα επεμβατική μέθοδο «έξυπνο γόνατο».

Καταρχάς, γιατί το ονομάζετε «έξυπνο γόνατο»;

Η ονομασία του στο εξωτερικό είναι MyKnee και έχει σχεδιαστεί από την εταιρεία MEDACTA. Υπήρξα ο πρώτος και μοναδικός που χρησιμοποίησε τη μέθοδο στην Ελλάδα το 2014 και έδωσα το όνομα «έξυπνο γόνατο» λόγω της εξατομίκευσης που προσφέρει αυτή η επέμβαση, αφού είναι σαν να «γνωρίζει» καλά την ανατομία του ασθενή μας. Η MEDACTA είναι μια άκρως εξειδικευμένη εταιρία που πάντρεψε την τεχνολογία της πλοήγησης, με την εικονική πραγματικότητα ενός τρισδιάστατου μοντέλου και τους τρισδιάστατους εκτυπωτές.

 

Εξηγήστε μας πρώτα τη διαδικασία. Τι ακριβώς κάνετε;

Ουσιαστικά πρόκειται για μία εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος, την πρώτη στο είδος της παγκοσμίως. Ξεκινάμε με αξονικές τομογραφίες του κάτω άκρου τις οποίες στέλνουμε στην MEDACTA στην Ελβετία. Αφού μετατρέψει τις τομογραφίες μας σε τρισδιάστατη εικόνα, θα μας δώσει την ακριβή θέση στην οποία πρέπει να τοποθετηθεί το μόσχευμα και θα μας προσδιορίσει με ακρίβεια το μέγεθος και το σχήμα του. Τα αποτελέσματα έρχονται σε εμάς για περεταίρω επεξεργασία και έγκριση και μετά η εταιρία προχωρά στην κατασκευή ειδικών εργαλείων για το συγκεκριμένο χειρουργείο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου σε σύγκριση με άλλες;

Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής είναι η ρομποτική ακρίβεια, η μικρή παραμονή στο νοσοκομείο, δύο με τρεις μέρες, η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς στο πρώτο 24ωρο με πλήρη φόρτιση, η εξαιρετικά καλή κίνηση του γόνατος η ελαχιστοποίηση του χρόνου της φυσιοθεραπείας και η μακροημέρευση του μοσχεύματος. Υπάρχει εταιρεία στην Αμερική η οποία εγγυάται τριάντα χρόνια ζωής του μοσχεύματος.

Άρα το μυστικό της επιτυχίας αυτής της μεθόδου είναι η εξατομίκευση;

Ναι, αυτό είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα. Την ημέρα του χειρουργείου δεν θα ξανακάνουμε μετρήσεις, έχουμε ήδη πλήρη εικόνα και τα ειδικά εργαλεία θα μας καθοδηγήσουν στην τοποθέτηση του μοσχεύματος όπως αυτό έχει σχεδιαστεί για το συγκεκριμένο γόνατο. Η ακρίβεια της τοποθέτησης του μοσχεύματος, επιτρέπει την ανώδυνη βάδιση από τη δεύτερη μέρα.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αυτή τη μέθοδο και αυτό που ονομάζουμε ρομποτικό γόνατο;

Υπάρχει τεράστια διαφορά. Στο ρομποτικό γόνατο ο χειρούργος τοποθετεί αισθητήρες για τη σωστή καθοδήγησή του κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Τυχόν αστοχία των θέσεων των αισθητήρων, αυξάνει τις πιθανότητες να μην τοποθετηθεί το μόσχευμα στην ιδανική θέση. Το ίδιο ισχύει και για τους ρομποτικούς βραχίονες και για εργαλεία χειρός ρομποτικού τύπου. Το «έξυπνο γόνατο» εξαλείφει αυτή την πιθανότητα και θεωρείται η εξέλιξη του ρομποτικού χειρουργείου. Ο χειρουργός μπορεί μέσα στην εικονική πραγματικότητα του computer να κάνει όσες αλλαγές θέλει προ της επέμβασης ώστε να είναι σίγουρος ότι η επιλογή του είναι η ιδανική. Την ημέρα του χειρουργείου δεν χρειάζεται την τοποθέτηση αισθητήρων, τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει είναι ελάχιστα και πολύ συγκεκριμένα και το χειρουργείο έχει τελειώσει σε μόλις μία ώρα και μισή.

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ :ΔΡ ΝΙΚΟΣ ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ

36B Γριβα Διγενη 1066 , 1ος οροφος Λευκωσια

Τηλ 22 552210

Πηγή: Philenews

Send this to a friend