Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Φωνές και από κομμωτές για την Πρωτομαγιά – «Θα υπάρξει σύγχυση και συνωστισμός»
Φωνές και από κομμωτές για την Πρωτομαγιά – «Θα υπάρξει σύγχυση και συνωστισμός»

Φωνές και από κομμωτές για την Πρωτομαγιά – «Θα υπάρξει σύγχυση και συνωστισμός»

Φωνές και από τους κομμωτές μετά τις υπεραγορές για την Πρωτομαγιά. Σε ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Ομοσπονδία Κομμωτών και Κουρέων, καλεί το Υπουργείο Εργασίας να ξεκαθαρίσει το τοπίο, γύρω από το αν εμπίπτει ή όχι ο κλάδος στην κατηγορία των ειδικών καταστημάτων.

Μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία αναφέρει, «η σύγχυση προκύπτει από το γεγονός ότι το Υπ.Εργασίας , Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων /Εργασιακές Σχέσεις υπάγουν τον κλάδο και στα Ειδικά αλλά και στα Γενικά Καταστήματα, με αποτέλεσμα μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Υπουργού όπου όλα τα Γενικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, να υπάρχουν κομμωτήρια /κουρεία, που να πρέπει να κλείσουν και άλλα να παραμείνουν ανοικτά».

 

Αυτούσια η ανακοίνωση

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Κομμωτών και Κουρέων ενημερώνει ότι, παρ΄όλες τις ενέργειες που προέβηκε από την αρχή του 2021 για διευκρινίσεις τόσο από το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όσο και από τις Εργασιακές Σχέσεις σχετικά με το θέμα της Πρωτομαγιάς οι προαναφερθέντες δεν δίνουν σαφείς απαντήσεις . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση ως προς το αν τα κομμωτήρια και κουρεία θα είναι ανοικτά την Πρωτομαγιά που φέτος συμπίπτει Μεγάλο Σάββατο.

Ο Νόμους περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους, Νόμος του 2006 ( 155(Ι)/2006) αναφέρει ότι ο κλάδος εμπίπτει στην κατηγορία Ειδικά Καταστήματα με συγκεκριμένο ειδικό ωράριο για τις μέρες, ώρες και αργίες, όπου αναφέρεται ότι οι αργίες δεν τηρούνται όταν συμπίπτουν με μέρα Σαββάτο.

Η σύγχυση προκύπτει από το γεγονός ότι το Υπ.Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων /Εργασιακές Σχέσεις υπάγουν τον κλάδο και στα Ειδικά αλλά και στα Γενικά Καταστήματα, με αποτέλεσμα μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Υπουργού όπου όλα τα Γενικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, να υπάρχουν κομμωτήρια /κουρεία που να πρέπει να κλείσουν και άλλα να παραμείνουν ανοικτά.

Αυτό που ζητούμε κατ΄ επανάληψη είναι να ξεκαθαρίσει το όλο θέμα το συντομότερο, ούτως ώστε να μπορούν να προγραμματιστούν σωστά τα ραντεβού όλης της Μεγάλης βδομάδας για να μην υπάρχει σύγχυση και άσκοπος συνωστισμός στα κομμωτήρια / κουρεία.

Μετά λύπης μας ενημερωθήκαμε ότι παρόλο που πριν δυο βδομάδες ζητήθηκε συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας για το θέμα, δεν έγινε αποδεκτό ενώ την περασμένη βδομάδα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ και των εργοδοτικών οργανισμών ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, που μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα της Πρωτομαγιάς. Να σημειωθεί επίσης ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση, αφού και στο παρελθόν προγραμματιζόταν συνάντηση και ακυρωνόταν από το Υπουργείο την τελευταία στιγμή.

Τα θέματα που προκύπτουν στον κλάδο ειδικά από την έναρξη της πανδημίας, είναι πολύ σοβαρά και δυστυχώς το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σπάνια εως ποτέ να απαντούν τηλέφωνα και email. Είναι αδιανόητο ένας κλάδος με περίπου 4000 (τέσσερις χιλιάδες ) εργαζόμενους να έχουν αυτή την αντιμετώπιση από το Υπουργείο.

Ελπίζουμε να διευθετηθεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν για να μπορούμε με την σειρά μας να ενημερώσουμε τα μέλη μας.

Send this to a friend