Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ιστορία του κινηματογράφου στη Λάρνακα (ΦΩΤΟ)
Η ιστορία του κινηματογράφου στη Λάρνακα (ΦΩΤΟ)

Η ιστορία του κινηματογράφου στη Λάρνακα (ΦΩΤΟ)

Με την έναρξη του 20ου αιώνα, το 1902, αρχίζουν δειλά-δειλά να οργανώνονται κινηματογραφικές παραστάσεις στο Καφενείο του Καραβιώτη από τον «Θίασο Ποικιλιών» με τους Α.Σταμπούλη και Λ.Καρακασλή στο θέατρον ΑΠΟΛΛΩΝ του Ξενοφώντα Αντωνιάδη.

Αργότερα, το 1913, ο επιχειρηματίας Μ.Κυπριανού λειτουργεί τον κινηματογράφο «Αστέρ Πατέ» και ακολούθησε ο κινηματογράφος «Γκωμόν» που λειτουργούσε στο καφενείο του Ζαχαρία Παπαδοπούλου. Είναι γνωστός ο πόλεμος μεταξύ των κινηματογράφων «Αστερ Πατέ» ( στο καφενείο Καραβιώτη) και «Γκωμόν» ( στο καφενείο Ζαχαρία) στην προσπάθεια τους να προσελκύσουν το κοινό. Οι ντελάληδές τους συχνά ανάγγελλαν πρωτότυπες ανακαλύψεις όπως «την κινηματογραφίαν άνευ οθόνης, τον κινούμενον τοίχον» και άλλα. Τελικά επεκράτησε ο κινηματογράφος «Αστερ Πατέ».

Την προβολή των βωβών ταινιών συνόδευαν στο πιάνο ο Thomas, και άλλα μικρά μουσικά συγκροτήματα με τους Γιασεμίδη, Σωτήρη Παρπέρη, Κ.Παπού, Βιρτζινί και Β.Γενοβκιάν.

Σημειώνουμε ότι τις παραστάσεις κινηματογράφου συχνά εμπλούτιζαν η προβολή επικαίρων, όπως τις μάχες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, παραστάσεις καραγκιόζη και μουσικά διαλείμματα με μικρές ορχήστρες.

Ακολούθησε η λειτουργία των κινηματογράφων χειμερινό ΑΤΤΙΚΟΝ, ΟΘΕΛΛΟΣ, REX, θερινό ΑΤΤΙΚΟΝ, ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ, ΠΑΛΛΑΣ, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ,ΝΤΙΑΝΑ.

Send this to a friend