Home ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΕΚ Αυτοί είναι οι κορυφαίοι αθλητές και ομάδες του 2020!
Αυτοί είναι οι κορυφαίοι αθλητές και ομάδες του 2020!

Αυτοί είναι οι κορυφαίοι αθλητές και ομάδες του 2020!

Κόντρα στην πανδημία, και υπό πλήρη ασφάλεια, η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου έφερε εις πέρας την 48η Γιορτή των Αρίστων.

Ο σκοπευτής Γιώργος Αχιλλέως, η τζουντόκα Σοφία Ασβεστά, η Ομόνοια και οι Απόλλων Ladies αναδείχθηκαν οι κορυφαίοι του 2020, στην 48η Γιορτή των Αρίστων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας με διοργανώτρια την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ). Η εκδήλωση διεξήχθη υπό την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) και με μέγα χορηγό την ΟΠΑΠ Κύπρου.

Η φετινή γιορτή, που μεταδόθηκε ζωντανά από τη Cytavision, είχε ως σλόγκαν «Let’s Restart! Ο Αθλητισμός, όχημα για επανεκκίνηση της κοινωνίας!», στέλνοντας το μήνυμα ότι η επιστροφή των αθλητών στη δράση, δείχνει το δρόμο για να ξεπεράσουμε το σκοτεινό τούνελ της πανδημίας.

Την τελετή προλόγισε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μεταξύ άλλων συγχάρηκε την ΕΑΚ για την διοργάνωση και εξήρε τη σημασία της Γιορτής στην προσπάθεια επανεκκίνησης του αθλητισμού μετά την πανδημία.

Παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αδάμος Αδάμου, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, η αντιπρόεδρος κα. Καίτη Λουκαΐδου Χατζήκυριακου και τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΟΑ, ο σύμβουλος του ΠτΔ επί θεμάτων αθλητισμού κ. Φοίβος Ζαχαριάδης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Γιώργος Χρυσοστόμου και ο αντιπρόεδρος της Cyta κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης.

Από δημοσιογραφικής πλευράς, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου κ. Γιώργος Φράγκος και οι πρώην πρόεδροι της ΕΑΚ κ.κ. Ζαχαρίας Κυριάκου, Σάββας Κοσιάρης και Παναγιώτης Φελλούκας. Στο θέατρο βρίσκονταν επίσης οι εκπρόσωποι των χορηγών της ΕΑΚ και οι 18 τιμηθέντες των έξι επάθλων που απονεμήθηκαν δια ζώσης, αυτές των τεσσάρων πιο πάνω κατηγοριών και οι ειδικές βραβεύσεις σε Ντίνο Μιχαηλίδη και Άντρη Ελευθερίου. Όλες οι υπόλοιπες βραβεύσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω βίντεο, με τη Γιορτή να έχει έτσι υβριδικό χαρακτήρα, λόγω των υγειονομικών περιορισμών.

Οι κορυφαίοι του 2020!

Όπως κάθε χρόνο, τα μέλη της ΕΑΚ ανέδειξαν τους κορυφαίους της χρονιάς, με την ψήφο τους. Το αδιάβλητο της διαδικασίας πιστοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Κορυφαίος ο Γιώργος Αχιλλέως

Κορυφαίος αθλητής για το 2020 αναδείχθηκε από την ΕΑΚ ο Γιώργος Αχιλλέως! Αυτή είναι η τρίτη φορά που ο Κύπριος σκοπευτής ανακηρύσσεται ως κορυφαίος, καθώς προηγήθηκαν το 2007 και το 2010. Τη χρονιά που μας πέρασε, ήταν 5ος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της ISSF, ενώ αναδείχθηκε πρωταθλητής Κύπρου για 14η φορά στην καριέρα του! Ο ίδιος έγραψε ιστορία, αφού η πρώτη του εμφάνιση στην κορυφαία 5άδα της ΕΑΚ ήταν πριν 22 χρόνια (!), στους Αριστείς του 1998, σε ηλικία 18 ετών!

Δεύτερος κορυφαίος ήταν ο Παύλος Κοντίδης, ο οποίος τις προηγούμενες τρεις χρονιές είχε αναδειχθεί ως κορυφαίος, ενώ την τριάδα έκλεισε ο εκ των σημαντικών συντελεστών της ευρωπαϊκής πορείας του Κεραυνού στο Basketball Champions Legue, Σάιμον Μιχαήλ. 4ος αθλητής της χρονιάς ο Ιούλιος Αργυρού, βασικό στέλεχος της Ανόρθωσης στο χάντμπολ και 5ος ο τενίστας Πέτρος Χρυσοχός, που κατέκτησε δύο τίτλους σε τουρνουά επιπέδου Future, τον Μάρτιο στο Λας Βέγκας και τον Νοέμβριο στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

Κορυφαία η Σοφία Ασβεστά

Στις γυναίκες, η Σοφία Ασβεστά έγινε η πρώτη αθλήτρια του τζούντο που ψηφίστηκε ως κορυφαία από την ΕΑΚ, μετά το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα U21 και την 5η θέση στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα U23.

Δεύτερη κορυφαία αθλήτρια για το 2020 η σκοπεύτρια Κωνσταντίνα Νικολάου, που κατετάγη 8η στο μοναδικό Παγκόσμιο Κύπελλο της ISSF που έγινε το 2020, στη Λευκωσία, ενώ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Κύπρου στο σκητ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Την τριάδα έκλεισε η κολυμβήτρια Κάλια Αντωνίου με τα δύο παγκύπρια ρεκόρ, σε 50μ. ελεύθερο και 100μ. ελεύθερο. 4η κορυφαία η Ανδρονίκη Λαδά, που πέτυχε παγκύπριο ρεκόρ στη δισκοβολία με βολή στα 59.18μ., ενώ 5η ήταν η πετοσφαιρίστρια Κατερίνα Ζακχαίου, βασικό στέλεχος της ιταλικής Bosca San Bernardo Cuneo.

Ομόνοια και Απόλλων Ladies

Στις ομαδικές κατηγορίες, την πρωτιά στους άνδρες πήρε η Ομόνοια, που συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ευρωπαϊκό όμιλο, σε αυτό του UEFA Europa League. Δεύτερος ήταν ο Κεραυνός που έγινε η πρώτη κυπριακή ομάδα που προκρίθηκε στους ομίλους του Basketball Champions League. Τρίτη ομάδα η Ανόρθωση, η οποία όταν έκλεισε η ψηφοφορία της ΕΑΚ στα τέλη Ιανουαρίου του 2021, είχε προκριθεί στους «16» του EHF European Cup, ενώ ήταν αήττητη στο πρωτάθλημα της σεζόν 2020/21.

Στις γυναίκες, τις περισσότερους ψήφους πήραν οι Apollon Ladies που κατέγραψαν ευρωπαϊκή πρόκριση στον α’ προκριματικό γύρο του UEFA Women’s Champions League. Στη δεύτερη θέση ακολούθησε η καλαθοσφαιρική ΑΕΛ, η οποία πήρε το κύπελλο το 2020 και τρίτη καλύτερη ομάδα η κυπελλούχος στο χάντμπολ Ένωση Νέων Αθηένου.

Τα τελικά αποτελέσματα:

ΑΘΛΗΤΕΣ

  1. Γιώργος Αχιλλέως – 647
  2. Παύλος Κοντίδης – 575
  3. Σάιμον Μιχαήλ – 333
  4. Ιούλιος Αργυρού – 330
  5. Πέτρος Χρυσοχός – 328
  6. Απόστολος Παρέλλης – 326
  7. Ανδρέας Καριόλου – 306
  8. Ανδρέας Μιλτιάδης – 249

ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ

  1. Σοφία Ασβεστά – 693
  2. Κωνσταντίνα Νικολάου – 493
  3. Κάλια Αντωνίου – 466
  4. Ανδρονίκη Λαδά – 446
  5. Κατερίνα Ζακχαίου – 443
  6. Μαριλένα Μακρή – 339

ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΔΡΩΝ

  1. Ομόνοια (ποδόσφαιρο) – 739
  2. Κεραυνός (μπάσκετ) – 628
  3. Ανόρθωση (χάντμπολ) – 500
  4. Εθνική U20 (βόλεϊ) – 358 (+1 πρωτιά)
  5. Ομόνοια (βόλεϊ) – 358 (0 πρωτιές)
  6. ΑΠΟΕΛ (υδατοσφαίριση) – 297

ΟΜΑΔΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

  1. Απόλλων Ladies (ποδόσφαιρο) – 816
  2. ΑΕΛ (μπάσκετ) – 664
  3. Ε.Ν. Αθηένου (χάντμπολ) – 536

Ποδοσφαιρικά Έπαθλα Cytavision

MVP Ποδοσφαιριστής για το ημερολογιακό 2020 αναδείχθηκε ο τερματοφύλακας της Ομόνοιας, Φαμπιάνο Ριμπέιρο ντε Φρέιτας, και MVP Ποδοσφαιρίστρια -για δεύτερη σερί σεζόν- η διεθνής με την Εθνική Κύπρου, Αμερικανίδα, Κριστίνα Φρίντα των Απόλλων Ladies. Το ιστορικό Χρυσό Παπούτσι της ΕΑΚ έλαβε ο Ιβάν Τρισκόφσκι, ο οποίος πέτυχε 20 τέρματα με την ΑΕΚ και ήταν ο πρώτος σκόρερ μέχρι τη διακοπή της σεζόν 2019/20.

Για δεύτερη χρονιά ανακηρύχθηκε η κορυφαία ενδεκάδα του πρωταθλήματος Cyta, με την ανάδειξη να γίνεται με την ψήφο των μελών της ΕΑΚ και στελεχών της Cytavision. Στην κορυφαία ενδεκάδα του 2020 ψηφίστηκαν οι: Φαμπιάνο (Ομόνοια), Γιαν Λέτσιακς (Ομόνοια), Αττίλα Σάλαϊ (Απόλλωνας), Μίκαελ Λούφτνερ (Ομόνοια), Άνταμ Λανγκ (Ομόνοια), Γιόρντι Γκόμεζ (Ομόνοια), Σίτο Ριέρα (ΕΝΠ/ΑΕΛ), Έρικ Μποτεάκ (Ομόνοια), Ιβάν Τρισκόφσκι (ΑΕΚ), Ιωάννης Πίττας (Απόλλωνας) και Νικολά Ντιγκινί (Απόλλωνας).

Ντίνος Μιχαηλίδης και Άντρη Ελευθερίου

Στο θέατρο τιμήθηκαν δια ζώσης δύο άτομα, για τη σημαντική κοινωνική τους συνεισφορά. Ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Ντίνος Μιχαηλίδη έλαβε ειδική διάκριση για την πολυετή του θητεία και την πολυσχιδή προσφορά του από διάφορα πόστα και η σκοπεύτρια Άντρη Ελευθερίου ειδική βράβευση για τη δράση της σε δύο κοινωνικά θέματα, τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΙ κοινότητας και της μάχης κατά της σεξουαλικής βίας στον αθλητισμό.

Οι χορηγοί και υποστηρικτές

Η Γιορτή των Αρίστων της ΕΑΚ βρίσκεται υπό την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ). Μέγας Χορηγός της εκδήλωσης και της ΕΑΚ είναι η ΟΠΑΠ Κύπρου. Χρυσοί Χορηγοί της ΕΑΚ είναι η Cytavision, η UNICARS και η Τράπεζα Κύπρου.

Αθλοθέτης των επάθλων είναι η εταιρεία HERCULES. Χορηγός Ζωντανής Μετάδοσης της 48ης Γιορτής Αρίστων η Cytavision. Χορηγός φιλοξενίας το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Χορηγοί της ΕΑΚ είναι οι CNP CYPRIALIFE και Psaltis Auto Parts και Eneos Motor Oil. Την καταμέτρηση των ψήφων των Αρίστων πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Την τεχνική υποστήριξη παρείχε η EVENTPRO.

Οι βραβεύσεις

Η ΕΑΚ, όπως και κάθε χρόνο, τίμησε και φέτος άτομα που προσφέρουν στον κυπριακό αθλητισμό αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Οι πιο κάτω βραβεύσεις, καθώς και οι αντίστοιχες απονομές, έγιναν μέσω βίντεο.

Το Έπαθλο ΟΠΑΠ «Στέλιος Κυριακίδης», που απονέμεται σε άτομα που τιμάνε την Κύπρο διεθνώς, δόθηκε στον Δρ. Αλέξη Λύρα, ο οποίος είναι καθηγητής και ερευνητής επί θεμάτων Ολυμπιακού. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, ο Δρ. Αλέξης Λύρας δίδαξε και διδάσκει Ολυμπισμό σε Αμερική, Ιαπωνία, Ινδία, Μποτσουάνα, Νότια Αφρική, Μονακό, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Ισπανία, Ελλάδα και Αυστρία και ανέπτυξε δράσεις και πρωτοβουλίες ανά το παγκόσμιο.

Το Έπαθλο ΟΠΑΠ Μακρόχρονης και Εξαίρετης Προσφοράς δόθηκε στον Δημήτρη Ευθυμίου ως αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς του στον χώρο του αθλητισμού στα 42 χρόνια που εξασκεί το επάγγελμα του προπονητή. Μεταξύ των πολλών επιτυχιών του, η καθοδήγηση του Κυριάκου Ιωάννου στην κορυφή του κόσμου.

Το Έπαθλο ΟΠΑΠ Ήθους και Προσφοράς δόθηκε στους συντελεστές του φιλανθρωπικού οργανισμού «Κίτρινη Γραμμή Βοήθειας και Αλληλεγγύης», που ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Μάρτιο, στο ξεκίνημα δηλαδή της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο. Ήταν μία ιδέα του προέδρου της ΑΕΛ, Αντρέα Σοφοκλέους, που ένωσε δυνάμεις με τον ηθοποιό Κώστα Βήχα και το Ίδρυμα ΚΕΠΑΚΥ.

Το Έπαθλο UNICARS Μηχανοκίνητου Αθλητισμού πήρε ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής, ο οποίος το 2020 έτρεξε στα NASCAR με την Alex Caffi Motorsports, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση γενικής ανάμεσα σε 26 οδηγούς και δεύτερος rookie (πρωτοεμφανιζόμενος) στο πρωτάθλημα του 2020.

Το Έπαθλο HERCULES Κορυφαίου Παρά-Αθλητή πήραν η Καρολίνα Πελενδρίτου και η Μαρία Μάρκου. H πρώτη θα λάβει μέρος στην πέμπτη συνεχόμενη της Παραολυμπιάδα, ενώ η δεύτερη βρέθηκε μόλις μια θέση πριν από το βάθρο στο Παγκόσμιο Κύπελλο άρσης βαρών σε πάγκο.

Το Έπαθλο BANK OF CYPRUS Ανερχόμενο Ταλέντο δόθηκε σε τρεις νεαρούς αθλητές που δείχνουν να έχουν όλα τα φόντα για διάκριση στο μέλλον, αρχίζοντας να βάζουν τον πήχη ψηλά με τις επιδόσεις τους. Πρόκειται για τους Νικόλα Αντωνίου (κολύμβηση), Πέτρο Χριστοδουλίδη (τζούντο) και Αιμιλία Κολοκοτρώνη (στίβος).

Το Έπαθλο UNICARS Special Olympics πήραν η Θέκλα Δημητρίου και ο Μιχαλάκης Προκοπίου, για τις επιτυχίες τους στους τελευταίους Παγκόσμιους Αγώνες Ειδικών Ολυμπιακών. Πρεσβευτής Fair Play και για το 2021 συνεχίζει η Κάλια Παπαδοπούλου.

Με το Έπαθλο «Γυναίκα και Αθλητισμός – Μαριάννα Ζαχαριάδη» του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού τιμήθηκε η Άντρη Σιάλου. Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες αθλήτριες που έβγαλε ποτέ ο τόπος μας, με τεράστιες διεθνείς επιτυχίες και μια καριέρα αξιοζήλευτη. Μια γυναίκα που μετά το τέλος της αθλητικής της σταδιοδρομίας, συνεχίζει να  προσφέρει στον Κυπριακό Αθλητισμό, με αποκορύφωμα το πετυχημένο πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν Αθλητή» το οποίο στηρίζει την Ολυμπιακή μας Ομάδα ενόψει του «Τόκιο 2020»  και το οποίο συγκέντρωσε άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ ως χορηγίες, για τους αθλητές μας!

Στα πλαίσια της τελετής, δόθηκαν και τέσσερις τιμητικές διακρίσεις. Ο Τόνις Χριστοδούλου ως ο πρώτος που λειτούργησε επαγγελματικό Γραφείο Τύπου στην Κύπρο, στο Ράλι Κύπρος πριν από τρεις δεκαετίες. Ο σκοπευτής Λεύκιος Μιλτιάδους για τις διεθνείς επιτυχίες του στο αγώνισμα του σπόρτινγκ. Ο οδηγός ράλι Χαράλαμπος Τιμοθέου πήρε την τιμητική διάκριση «Psaltis Auto Parts» για την κοινωνική του δράση υπέρ του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος. Και τιμήθηκε η Αναγέννηση Δερύνειας για τα 100χρονα, με τον πρόεδρο Νίκο Λίλη να λαμβάνει την απονομή.

Send this to a friend