Home ΛΑΡΝΑΚΑ Βύρας: Μεγάλα έργα Πολιτισμού και Ανάπτυξης μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης στη Λάρνακα
Βύρας: Μεγάλα έργα Πολιτισμού και Ανάπτυξης μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης στη Λάρνακα

Βύρας: Μεγάλα έργα Πολιτισμού και Ανάπτυξης μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης στη Λάρνακα

Η δημιουργία Μουσείου Ενάλιας Αρχαιολογίας, η επέκταση του παραλιακού μετώπου από τις Φοινικούδες μέχρι τη Βορόκληνη και η μετακίνηση του Κεντρικού Ταχυδρομείου της πόλης, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε χθες, Τρίτη, στη Λάρνακα.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι «στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός και οι συνεργάτες του με τον Δήμαρχο και βουλευτές της Λάρνακας, συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας του Μουσείου Ενάλιας Αρχαιολογίας στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου των Ηνωμένων Εθνών (χώρος Πολιτικής Άμυνας) έναντι της Αλυκής Λάρνακας. Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι αναμένεται να ληφθεί η μίσθωση του χώρου και στη συνέχεια το Τμήμα Αρχαιοτήτων να ετοιμάσει κτιριολογική μελέτη για τις ανάγκες στέγασης του Μουσείου».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Καρούσος «το θέμα θα τεθεί ακολούθως ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου με την εισήγηση όπως προχωρήσει σχεδιαστικά (ανοικτός διαγωνισμός, επιλογή μελετητή κ.α.), υπολογισμός προϋπολογισμού και έγκριση κονδυλίου, ώστε να ξεκινήσει ο προγραμματισμός υλοποίησης του έργου. Στη συνέχεια το Υπουργείο Μεταφορών θα εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια και θα καθορίσει τα επόμενα βήματα προς υλοποίηση του Μουσείου».

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν και αυτό «της ανάδειξης του Τάφου του Αγίου Θεράποντος που βρίσκεται δίπλα από το Γυμνάσιο Δροσιάς πίσω από το πρατήριο βενζίνης σε τ/κ γη. Ο Υπουργός ζήτησε από τον Δήμο Λάρνακας όπως υποβάλει εισήγηση ετοιμάζοντας σχετική πρόταση με μελετητή, μαζί με προτεινόμενο κοστολόγιο για κατασκευή στεγάστρου και στην συνέχεια να υποβληθεί στο Υπουργείο για μελέτη και έγκριση επιχορήγησης του έργου».

Όσον αφορά την επέκταση του παραλιακού μετώπου Λάρνακας από την Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) μέχρι το παραλιακό μέτωπο της Βορόκληνης, «ο Δήμαρχος Λάρνακας ενημέρωσε ότι στο Σχέδιο Περιοχής των Χώρων Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών, προβλέπεται όπως οι τοπικές αρχές αναλάβουν τον σχεδιασμό για δημιουργία του. Ο Υπουργός από την πλευρά του είπε πως  πρέπει πρώτα να γίνει μελέτη και έρευνα με τις αρμόδιες Υπηρεσίες ώστε να γίνει επίχωση και να δημιουργηθεί αμμώδης παραλία στον συγκεκριμένο χώρο».

Ο Δήμος Λάρνακας έθεσε υπόψη του Γιάννη Καρούσου «το θέμα της καθυστέρησης που παρατηρείται στην κατασκευή του Σταθμού Μετεπιβίβασης Επιβατών στον χώρο Στάθμευσης της Αρχής Λιμένων Κύπρου. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου ανέλαβε να ενημερώσει τον Δήμο Λάρνακας για το πού βρίσκονται οι συγκεκριμένες διαδικασίες».

Ο Υπουργός Μεταφορών ενημέρωσε ακόμα τους παρευρισκομένους στη συνάντηση πως «προχωρά η αντικατάσταση των στάσεων και στεγάστρων λεωφορείων σε παγκύπρια βάση. Ζητήθηκε ποσό της τάξης των 24 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα αυτό και υπολογίζεται ότι τα στέγαστρα και οι στάσεις θα αντικατασταθούν σε περίοδο τριών περίπου ετών, ενώ κάλεσε τους Δήμους και τις Κοινότητες να συνεχίσουν μέχρι τότε, να συντηρούν τα στέγαστρα».

Ωστόσο σημείωσε «σε περίπτωση που τα στέγαστρα χρήζουν άμεσης αντικατάστασης, το Υπουργείο Μεταφορών διαθέτει προδιαγραφές για την κατασκευή τους και μπορεί να τις εφοδιάσει. Σε περίπτωση που υπάρχει μερική ανάγκη αντικατάστασης των στεγάστρων, τότε το Υπουργείο θα μπορούσε να εξετάσει το θέμα επιχορήγησης τους».

Την συνάντηση απασχόλησε και το ζήτημα της μετακίνησης των  Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Λάρνακας από την Πλατεία Βασιλέως Παύλου «με τον Δήμαρχο να αναφέρει πως το Υπουργείο πρέπει να εξετάσει εναλλακτικές τοποθεσίες για μετακίνηση της Υπηρεσίας διανομής δεμάτων από το κέντρο της πόλης σε άλλο σημείο».

Ο Γιάννης Καρούσος «αναφέρθηκε στη δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλου χώρου στη Λάρνακα. Ωστόσο ο Δήμαρχος Λάρνακας πρότεινε όπως το νέο Ταχυδρομείο ανεγερθεί σε κυβερνητικό τεμάχιο επί της οδού Δήμητρας (πάροδος Λεωφόρος Μακαρίου) που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, από όπου θα εξυπηρετεί πιο εύκολα τις ανάγκες του ταχυδρομείου ενώ θα εξυπηρετεί καλύτερα το κοινό αφού υπάρχει διαθέσιμος χώρος και για στάθμευση».

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παττίχειο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, εκπρόσωποι Τμημάτων που υπάγονται στο Υπουργείο, ο Δήμαρχος Λάρνακας, οι επικεφαλής των Δημοτικών Ομάδων, βουλευτές και ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου και του Δήμου.

Μεγάλα έργα #Πολιτισμού και #Ανάπτυξης μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης στη #Λάρνακα

Μετά από συνάντηση με τον Υπουργό…

Δημοσιεύτηκε από Andreas Vyras στις Τετάρτη, 7 Απριλίου 2021

Send this to a friend