Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Σύντομα rapid test στα δημοτικά – Το πλάνο για Πάσχα
Σύντομα rapid test στα δημοτικά – Το πλάνο για Πάσχα

Σύντομα rapid test στα δημοτικά – Το πλάνο για Πάσχα

Δεν υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση της πανδημίας και τα κρούσματα εντός των σχολικών μονάδων, σχολίασε μιλώντας στον «Φ» ενόψει της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων, ο υπουργός Παιδείας, εξηγώντας πως είναι κατά πολύ λιγότεροι οι μαθητές που διαγιγνώσκονται με κορωνοϊό συγκριτικά με την ευρύτερη κοινότητα.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου υπογράμμισε ότι πλέον και για πρώτη φορά σε όλα τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης μπαίνουν στις αίθουσες διδασκαλίας μαθητές και εκπαιδευτικοί που είναι αποδειγμένα αρνητικοί στον κορωνοϊό, ενώ ποσοστιαία αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί προσεχώς και στα δημοτικά. Παράλληλα, ανάφερε ότι εφόσον δεν υπάρξουν απρόσμενες και δυσάρεστες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία, δεν θα γίνει παράδοση μαθημάτων κατά την περίοδο του Πάσχα ή παράταση της σχολικής χρονιάς το καλοκαίρι.

Τα παγκύπρια αποτελέσματα των rapit test από τα δημόσια και τα ιδιωτικά σχολεία δείχνουν πολύ μικρούς αριθμούς κρουσμάτων από ό,τι συμβαίνει στον γενικό πληθυσμό, επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας πως πιστεύει πως έτσι θα συνεχιστεί η κατάσταση. «Από τη στιγμή που γίνονται τεστ για να μπουν οι μαθητές στις τάξεις, σημαίνει ότι γλυτώνουμε τη μετάδοση και την ύπαρξη επιπρόσθετων κρουσμάτων», σημείωσε ο κ. Προδρόμου και πρόσθεσε: «Στα σχολεία έχουμε μεγαλύτερη προστασία από οπουδήποτε αλλού. Στους χώρους εργασίας ο έλεγχος γίνεται δειγματοληπτικά. Αντιθέτως, στα σχολεία και ειδικά στα γυμνάσια, τα λύκεια και τις τεχνικές σχολές, ο έλεγχος γίνεται σε όλους ανεξαιρέτως. Σε μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Αυτό που πρέπει να γίνεται τώρα, είναι να επιτηρούμε με συνέπεια ότι όντως οι μαθητές έχουν αρνητικό τεστ και να το επεκτείνουμε στα δημοτικά». Για πρώτη φορά, είπε, θα ξεκινήσουν δειγματοληπτικά ελέγχους και στα δημοτικά. «Είμαστε, δηλαδή, σε αρκετά καλύτερη θέση από οποιαδήποτε άλλη στιγμή σχετικά με την πρόληψη και προφύλαξη. Βέβαια θέλει προσοχή».

Όπως εξήγησε ο υπουργός Παιδείας, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία επαφών με τους γονείς μαθητών των δημοτικών σχολείων, ώστε το υπουργείο να ενημερωθεί ποιοι από αυτούς επιθυμούν και θα δώσουν συγκατάθεση ώστε τα παιδιά τους να υποβάλλονται με δειγματοληπτική διαδικασία στους ρινικούς ελέγχους των κλιμακίων του υπουργείου Υγείας.

«Εκεί όπου θα υπάρχουν αρκετοί γονείς στις τάξεις, οι οποίοι θα δίνουν το πράσινο φως, θα πηγαίνουν συνεργεία και θα κάνουν τους ελέγχους. Σε λίγες ημέρες θα το ενεργοποιήσουμε», είπε. «Προχωράμε και ελπίζω να αντέξουμε μέχρι τους εμβολιασμούς, όπου θα είμαστε πιο ασφαλείς», σημείωσε ο κ. Προδρόμου και διευκρίνισε ότι «είναι πολλές οι επαγγελματικές ομάδες που ζητούν να εμβολιαστούν. Το έχουν ζητήσει και οι εκπαιδευτικοί. Όμως, είναι αποφάσεις που λαμβάνονται από το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου. Αν προηγηθούν πάντως επαγγελματίες, θα θέλαμε να είναι και οι εκπαιδευτικοί».

Διευκρίνισε τέλος, ότι δεν τίθεται θέμα να γίνουν μαθήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα ή να παραταθεί η σχολική χρονιά για οποιαδήποτε βαθμίδα. Ωστόσο, είπε, αν προκύψουν πρόσθετα προβλήματα θα εξεταστεί το ζήτημα. «Έχουν γίνει οι προγραμματισμοί. Θα αξιοποιήσουμε όλο τον χρόνο που υπάρχει, ειδικά για τα Γυμνάσια που δεν έχουν εξετάσεις ανά τετράμηνο και Παγκύπριες Εξετάσεις και θα αξιοποιήσουμε όλη την περίοδο μέχρι το τέλος Ιουνίου». Αυτή τη στιγμή σημείωσε ότι τρέχουν καινοτομίες, προγράμματα πιλοτικά και σχεδιάζεται η ερχόμενη χρονιά. Εξέφρασε μάλιστα την πρόθεση να γίνουν περισσότερες ενέργειες και για την ψυχολογική στήριξη και ενδυνάμωση των μαθητών με αφορμή την πανδημία.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend